Satıcı/Alıcı hesapların dönem sonlarında ters bakiye verip vermediği ters bakiyeli hesap kontrol raporu ile tespit edilir. 120/320 bilanço hesaplarının ters bakiye vermesinin en önemli nedeni malı henüz teslim almadan ödeme yapılmasıdır.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
Böyle bir durumun varlığı da atıl nakdin kasada gösteril mesine rağmen şirkete ait paraların şirket kayıtla rı dışında değerlendirildiğinin bir işaretidir.
Satıcılar hesabının bazılarının borç bakiyesi vermesinin en önemli nedeni malı henüz teslim almadan parayı satıcı firmaya göndermemizden dolayıdır. Bu durumda yapılması gereken şey, 320 hesabın mizan dökümünden hareketle borç bakiyesi veren 320 hesapları tespit edip karşı taraftan fatura talep etmemiz olacaktır.
Ters ibraz nedir? Ters ibraz, kart sahibi tarafından, kart düzenleyici bankaya yapılan resmi iade talebidir. Eğer bir müşteri satın aldığından memnun değilse veya banka hesap ekstresinde belli bir işlemi tanıyamıyorsa, işleme itiraz etme ve ters ibraz olarak bilinen resmi iade talebinde bulunma hakkı vardır.
İlgili 44 soru bulundu
Yani ekranda gördüğün fiyat değeri sen piyasa emrini verene kadar saliseler içerisinde değişebilir. Dolayısıyla verdiğin emir, emri verirken gördüğün fiyattan gerçekleşmeyebilir. Emrin daha yüksek bir fiyatla gerçekleşmesi halinde ise eğer portföyünde yeterli bakiyen yoksa hesap bakiyen eksiye düşebilir.
Ters işlem; Visa, Mastercard, Amex, Troy gibi uluslararası ödeme kuruluşlarının şartları arasında yer alan ve kart kullanıcısını korumayı amaçlayan kural. Kredi kartı sahipleri, yapmış oldukları işlemler karşısında iş yeri ile sorun yaşarsa önlem alabiliyor.
Satıcılar hesabı olarak bilinen 320 hesap, işletmenin ana faaliyet konusuyla ilgili her mal ve hizmetlerden kaynaklanan senedi olmayan borçların takip edildiği hesaba denir. 320 hesapta ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortakların senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.
Kredi kartı hamilleri, gerçekleştirmiş oldukları işlemler karşısında iş yeri ile sorun yaşarsa veya kendisi tarafından gerçekleştirilmemiş işlemler olduğunu tespit ederlerse; bu işlemlerle ilgili olarak kartı veren bankaya harcama itirazı (chargeback) başvurusunda bulunma hakkına sahiptir. Bu işleme “ters ibraz” denir.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
Cevap : 1-TDHP kurallarına göre kayıt yapılması halinde 120 ve 320 hesaplar ters bakiye vermemesi gerekir. 2- Kur değerlemeleri 3 ayda bir yapılabilir. 600 lü hesaplarda bakiye kalmaz.Kayıtlar her dönem ayrı ayrı değerlendirilir.
Satıcılar Hesabı 320 numara ile takip edilir. “320. Satıcılar Hesabı”na Senetsiz borcun doğması, diğer bir anlatımla satıcının açık olarak kesmiş olduğu faturanın tahakkuku ile, tahakkuk eden tutar bu hesaba alacak, cari hesabın bedelinin bir kısmının veya tamamının ödenmesi halinde, ödenen bedel borç kaydedilir.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
320 Satıcılar hesabı, firmanın faaliyet alanıyla ilgili ürün ve hizmet alımlarından doğan senet olmayan borçların takip edildiği hesaptır. Hissedarlar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortaklıklara olan senetsiz ticari borçların bilanço da yer alması gerekir.
Ticari İşlem Grubuna Göre: Cari Hesabı Ticari İşlem Grubuna göre gruplayarak muhasebe hesaplarını oluşturur. Müşteriler için 120.[XX].0001 formatında, tedarikçiler için ise 320.[XX].0001 formatında muhasebe hesapları oluşur.
Kasada mevcut paranın azalması durumunda, yevmiye maddesinde alacaklı tarafa yani sağ tarafa yazılır. Kasa hesabı sürekli borç bakiyesi verir. Kasada para olmadığı durumlarda kasa bakiye vermeyecektir.
SAP Sisteminde kayıt edilen herhangi bir mali yani muhasebe belgesi yada herhangi bir mal hareketi belgesinde kullanıcının bir hata yada yanlışlık görmesi durumunda, bu hatayı ortadan kaldırmak adına oluşturmuş olduğu orjinal belgenin tamamen tersi belgeye “Ters Kayıt Belgesi” denir.
740 hesap dönem sonlarında ters çalışır. herhangi bir gider hesabının ters kayıt yapılması gereken durumlarda, gider hesabının ters çalışması yerine, uygun olan bir gelir hesabı kullanılarak kayıt yapılır.
136 nolu hesap işleyişi, alacağın ortaya çıkması durumunda hesaba borç olarak kaydedilmesi ile gerçekleşir. Daha sonra ise tahsil halinde alacak kaydedilir.
329 No.lu hesap, diğer ticari borçlar hesabıdır. Yukarıdaki hesap kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınamayan ticari borçların izlendiği hesaptır. İşleyişi: Bu hesaba borcun doğması halinde alacak, ödenmesi halinde borç kaydedilir.
SATICILAR HESABI. İşletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımlarından kaynaklanan senetsiz borçların izlendiği hesaptır. Ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortaklıklara olan senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.
321 BORÇ SENETLERİ
İşletmenin ticarî ilişkileri dolayısıyla kısa vadeli senetli borçlarının izlendiği hesaptır. 320 SATICILAR hesabı gibi çalışır. Artışlar alacak, azalışlar borç tarafına kaydedilir. Keşide edilen kısa vadeli senet 321 BORÇ SENETLERİ hesabının alacağında izlenir.
Kart sahibi bir ters ibraz başlattıktan sonra para iadesi yapamazsınız. Açık bir ters ibraz için para iadesinin gerekli olduğunu belirlerseniz önce kart sahibinin ters ibrazdan vazgeçmesi gerekir; ardından para iadesi sağlayabilirsiniz. Müşteri tarafından iptal edilen bir ters ibrazı çözümleme bölümüne bakın.
Ters ibraz başvurusu, tüketici tarafından bankalara yapılır. Banka, tüketiciden bazı bilgi ve belgeleri talep eder. Talep edilen belgeler iletildiğinde başvuru, değerlendirme sürecine girer. Eğer başvuru uygun görülürse ücret iadesi alabilir.
Harcama itirazımı ne zamana kadar iletebilirim? 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda itiraz süresi “Kredi kartı ile yapılan işlemlere, son ödeme tarihinden itibaren on gün içinde, kart çıkaran kuruluşa başvurmak suretiyle itiraz edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri