34 AYLIK BEBEKLERDE FİZİKSEL GELİŞİM
Motor becerilerinin gelişmesiyle birlikte bebeğiniz yürüyüp zıplayabilir ve koşabilir. Her ay bu becerileri daha da düzelecektir. Yardım almadan dişlerini fırçalamakta, sıçramakta, top atmakta ve ellerini yıkamakta daha becerikli olacaktır.
Meme aradığı dönemlerde annenin elini bebeğin yanağına koyması ile başını o tarafa doğru hızla çevirdiği gözlenebilir. Dokunma duyusu gelişmiştir. Bu yüzden dokunulmak ve okşanmak bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlar. Henüz yürümek için uzun bir süre olsa da bebek, şimdiden adımlama reflekslerine sahiptir.
6) 24 ay: 2 kelimeli cümle kurabilir, “benim” demeye başlar, “burun, ağız, kulak” gibi kelimeleri bilir. 7) 36 ay: “Ben, sen” kelimelerini bilinçli kullanır, 3 kelimeli cümleler kurar, söylediklerinin yüzde 90'ı anlamlıdır, soru sorulunca anlar ancak doğru cevap vermesi beklenmemelidir.
3 yaş çocuk boyu kızlar için ortalama 95 cm ve erkekler için 95,2 cm olarak ölçülmüştür. 3 yaşına gelen çocuğunuz ortalama 13 kg ile 14 kg arasında olur. Bebek baş çevresi ise 48 cm ile 49 cm arasında gider gelir.
İlgili 21 soru bulundu
Her çocuğun dil ve konuşma becerilerini edinme süreci kendine özgüdür. Ancak çocukların 1 yaş civarında ilk kelimelerini söylemesi, 2 yaşına geldiğinde yaklaşık 50 sözcük söyleyebilmesi ve söylenen birçok şeyi anlaması, 3 yaş civarında 2-3 öğeli cümleler kurabilmesi ve 250'ye yakın kelimeyi söylemesi beklenir.
Üç ana öğün iki ara öğün yedirmeye çalışın. Öğün arasında sağlıklı atıştırmalıklar teklif edin. Düzenli öğünler ve atıştırmalıklar sunmak bebeğinizin iştahını ve sağlıklı yeme alışkanlığını geliştirmesini sağlar. 7-Öğünlerini küçük hazırlayın eğer tüketirse daha fazlasını teklif edin.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
3 yaşında, şarkıların nakarat bölümlerini, kendi başına söylemeye başlar ve şarkılara alkışla eşlik eder. 4 yaşında, ses, ton ve ritmleri üretmeye başlar. 5 yaşında, şarkı söyleyebilir. 3-5 yaşlarında sesleri Mi1'e ulaşabilir.
2 yaşına gelen çocuk 3 kelimelik cümleler kurmaya başlar, kelime dağarcığı 300 kelimeye ulaşır, sorular sorar ve yönergeleri anlayarak yerine getirir. Çocuk 3 yaşına geldiğinde anladığı kelime sayısı yaklaşık 900, kullandığı kelime sayısı ise 500'e ulaşır.
Bebeğiniz ilk “baba” veya “anne” kelimelerini altı veya sekiz aylık olunca kullanabilir. İlk doğum günü civarında repertuvarına birkaç kelime daha eklemiş olabilir. Bu ipuçları bebeğinizin konuşmasına yardımcı olur. Bebeğinizle sadece konuşmak ona yeni kelimeler öğretir ve ilk kelimeleri konusunda cesaret verir.
Gündüz tuvalet kullanma alışkanlığı kazansa da, gece ıslatmalarının 5-6 yaşına kadar devam ettiği görülür. Genellikle 5 yaşından sonra, çocuğun hem gündüz hem gece kuru kalması ve tuvalet alışkanlığı kazanmış olması beklenir.
İlerleyen aylarda mide kapasitesinin artmasıyla bu kadar sık beslenme ihtiyacı ortadan kalkıyor. Genellikle 6'ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar. Bazı görüşlere göre ise 3 aydan sonra gece beslenme ihtiyacı kalmaz, gece uyanmadığı zaman uyandırıp beslemek gereksiz.
3 Yaş Papatyalar Sınıfı (36-42 Aylık)
Yürümeye başlayan çocuk, oyun oynarken her şeye elleriyle dokunmak ve farklı olan şeyleri keşfetmek ister. Boyama, 2 yaşındaki çocuklar için idealdir. Gelişimi şakacı bir şekilde teşvik edebilir, konsantrasyonu arttırabilir ve hayal gücünü canlandırabilirsiniz.
Bebeklerin En Çok Söylediği İlk Kelimeleri
Günaydın, olmaz, merhaba, çok, daha, güle güle gibi günlük hayatın sık kullanılan kalıp kelime ve cümlelerini bebeğinizle sık sık kullanarak, onun ilk kelimelerinden oluşan kelime dağarcığını çok daha kolay genişletebilirsiniz.
Bol bol kitap okuyarak kelime dağarcığını zenginleştirin. Çocuğunuzla şarkılar söyleyerek konuşmayı eğlenceli hale getirin. İşaretle gösterdiği şeyleri yapmak yerine kelimeyi söylesine teşvik edin. En önemlisi de düzenli bir beslenme ve uyku rutini olmasına dikkat edin.
7-12 ay arasındaki bir bebek sesin nereden geldiğini fark etmeye başlar. Bu dönemde kendisiyle konuşulan bebekler konuşulanları dinler ve ona verilen basit komutları anlamaya başlar ve duyduğu yönlendirmelere uygun hareket edebilir.
Sorarak ya da deneyim edinerek öğrenmek; öğrenmekten keyif almak. Erken yaşta kelime haznesi gelişimi, uzun cümle kurabilme yeteneği ve dil bilgisi gelişimi göstermesi. Hayal ettikleri olay veya nesneleri betimleyebilme, adeta üç boyutlu hayal gücü sergileme. Sürekli enerjik, neşeli ve hareketli olması.
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor. Anneanneler, babaanneler, komşular ve hatta arkadaşlar söz birliği etmişcesine bunu öneriyor.
Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler de 1 yaşından önce verilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri