20'lik Diş Neden Geç Çıkar? Her ne kadar adı 20'lik diş olsa da, 20 yaşında çıkacak diye kesin bir sonuç yoktur. Bazen 17 yaşında çıkan bu diş, bazen ise 30 yaşına kadar bile çıkmayabilmektedir.
Diş arkındaki yer darlığı durumlarında dişin çıkabilmesi dişeti, kemik veya komşu diş engeline takılabiliyor. Bu gibi durumlarda diş gömülü kalabiliyor, bu engellerden herhangi biri kalktığında çıkabiliyor. Bu durum 20 yaşından sonra herhangi bir yaşta da olabiliyor” diye açıklıyor.
Problemli bir şekilde çıkmaları durumunda cerrahi müdahale gerekebilir. Peki, 20'lik diş kaç yaşında çıkar? 20'lik dişlerin çıkması bazen gecikebilir. Kimi zaman 30'lu yaşlarda ve hatta daha sonra bile çıkabilir.
Çene kemiğiniz geliştikçe ve büyüdükçe yirmi yaş dişlerinin çıkması için de yer açılır. Ancak yirmilik diş belirtileri, çenede yeterli yer açılmamışken de başlayabilir. Bazı insanlarda yirmi yaş dişlerinin tamamen çıkması 30'lu yaşları bulabilir.
20lik diş kaç yaşında çıkmaya başlar? Yirmi yaş dişleri, her ne kadar bu şekilde isimlendirilseler de 20 yaşında çıkmak zorunda değildir. Toplamda 4 adet olan bu dişler genellikle 17-25 yaş aralığında çıkar. Eğer bu yaş aralığında çıkmazsa bile bu, dişlerin olmadığı anlamına gelmez.
İlgili 45 soru bulundu
Genelde 18 yaş ile 30 yaş arası sürede çıktıkları kabul edilen yirmilik dişler 50 hatta 70 yaşında bile çıkış sinyali vermeye başlayabilir. Yirmilik diş çıkış sürecinde zaman zaman diğer dişler tarafından engelle karşılaşır ve çene kemiğine gömülü olarak kalır.
Bu dişler, genellikle arka kısımlarda bulunan ve ağız hijyenine ulaşılması zor olan dişlerdir. Bu nedenle, yeterli temizlik sağlanamazsa, dişlerde çürük oluşma riski artabilir. Eğer 20'lik dişler çene yapısına uygun şekilde çıkmazsa, çevresindeki dişlere baskı yapabilir.
20'lik dişler, kimi zaman çapraz ağrıya da yol açabilir. Sağdaki yirmi yaş dişi ağzın sol tarafına, soldaki yirmi yaş dişi ise sağ tarafa ağrı yapabilir. Hatta alt ve üst dişler arasında dahi çaprazlama ağrı gözlemlenebilir.
Çocuk doğduğu zaman dişsizdir. Sonra dişler iki aşamada gelişir. Çocuk 5-6 aylık olunca geçici dişler çıkar (süt dişleri) giderek sayısı yirmiyi bulan bu dişler yavaş yavaş düşer (6 ile 12 yaş arasında) yerine daimi ve eksiksiz ikinci dişler çıkar (otuz iki tane). Bunlar düşse de yerine yenisi çıkmaz.
Gömülü 20'lik dişler, ilk etapta bir belirti vermediğinden yalnızca doktor kontrolünde fark edilir. Ancak diş eti altında gelişmeye başlayan 20'lik dişler, zamanla kendini hissettirmeye başlar. Diş etlerinde oluşan kırmızılık ve şişlik en sık hissedilen belirtiler.
Yirmi yaş dişi pek çok genç ve yetişkinin sıkıntılı süreçlerinden biridir. Çünkü yirmilik dişler çıkarken özellikle ağızda uygun yer yoksa ciddi ağrı yaratabilir ve diş çürüklerine neden olabilir. 20'lik diş ismi 17-21 yaş aralığında çıktığı için böyle adlandırılır.
Ağrımayan 20'lik Diş Çekilir mi? Eğer 20'lik yaş dişinde herhangi bir ağrı ya da sızı yoksa çekilmesi için bir süre beklenebilir ancak bu durum kişiden kişiye göre değişir. Diş hekim kontrollerini bu aşamada aksatmamakta yarar olacaktır. Diş hekimi uygun görürse dişi çekebilir ya da bir süre daha bekleyebilir.
20'lik dişler ağızda en arkada bulunan ve en son çıkan 3. büyük azı dişlerdir. Zaman içinde kullanılmamaya bağlı olarak fonksiyonlarını büyük oranda kaybetmişlerdir. Olması gerektiği yerde çıkan, çürük olmayan ve fonksiyon gören 20'lik dişlerin çekilmesine gerek yoktur.
Gömülü 20 lik dişlerin çıkarılmaması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu durumun nedeni, gömülü dişin etrafındaki diğer dişlere, çene kemiğine ve yumuşak dokulara zarar verebilecek olmasıdır. En yaygın sorun, dişin etrafındaki dişlere baskı yapmasıdır.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Alt ve üst çenedeki ön dişler "Kesici Diş" olarak adlandırılır. Üst çenede genişliği 9-10 mm. olanlar orta kesici; 6-7 mm. olanlar ise üst yan kesicilerdir.
Ön kesici kalıcı dişler 7 yaşında alt çeneden süt dişlerinin düşmesiyle çıkmaya başlar. 8 yaşının sonunda düşen üst ön süt dişlerinin yerine kalıcı ön kesici dişler yerini alır. 8-9 yaşında çocuğun üst ve alt çenesinde 8 tane kalıcı ön keser dişler çıkmasını tamamlar.
20'lik dişin çıkmaya başladığını, diş etlerinizde oluşan hassasiyetten anlayabilirsiniz. Bazen belli belirsiz bazen de kuvvetli bir baş ağrısı duyabilirsiniz. Genelde çene ve kulaktan boyna doğru yayılan ağrı ve lenf bezlerinde oluşan şişlik, bize 20'lik dişimizin çıkmak üzere olduğunun habercisidir.
Lokal anestezi altında gerçekleştirilen 20'lik diş çekimi sonrası ağrı, şişlik, morarma gibi durumlar hastadan hastaya değişim gösterir. Yoğun ağrının 48 saat içinde geçmesi, sızının ise ortalama 10 gün içinde kaybolması beklenir. Kimi vakalarda sızının tamamen geçmesi üç haftayı bulabilir.
Kulak ve çene bölgesine vuran şiddetli ağrıların olması 20'lik dişin çıktığının belirtisidir. Lenf bezlerinde oluşmaya başlayan şişliklerin sebebi 20'lik dişler olabilir. Baş ağrısı da 20'lik dişlerin çıktığının habercisi olabilir. 20'lik dişin çıkmasının bir diğer belirtisi de ağızda oluşan kötü kokulardır.
Eğer diş hekiminiz yirmilik dişlerinizin çekilmesini tavsiye ediyorsa panik yapmayın. Dişinizi çektirdikten sonra eski halinize geri döneceksiniz. Aslında, üçüncü büyük azı dişleri (yirmilik dişler) ağız sağlığınızı etkilemeye başladığında bunları çektirmek, verebileceğiniz en doğru karardır.
20lik dişlerin çıkması sırasında ağızda ağrı ve rahatsızlık hissi olabilir. Bu durum halsizlik hissini artırabilir.
Çeneye gömülü haldeki bir 20 lik dişin tedavisi, ağız diş ve çene cerrahisi uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Bununla birlikte, herhangi bir diş hekimine de başvurabilirsiniz. Diş hekimi, tanıyı koyarak gerekli durumlarda yönlendirme yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri