35 yaşından sonraki gebelikler tıpta ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaşından sonraki gebelikler, riskli gebelik olarak ele alınır, daha özel ve yakın takip gerektirir.
35 yaşından sonraki gebelikler ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaştan sonraki gebelikler riskli gebelik olarak ele alınır ve daha özel ve yakın takip gerektirir.
Şu bir gerçek ki bir kadında hamilelik riskleriniz yaşlandıkça azalır. 35 yaş sonrası kadınlar için hamileliğe ulaşmak daha zor hale gelir ve düşük oranları da artar. 35 yaşından sonra hamile kalmak imkansız ve hatta sıradışı değildir. Teorik olarak, menopoza girene kadar bir kadın hamile kalabilir.
-Anne yaşının ileri olması en başta yumurta kalitesini olumsuz etkiler. Yumurta kalitesinin kötü olması hem gebeliğin oluşmasını güçleştirir, hem de oluştuğu takdirde bebekte genetik anormallik veya kromozom anormalliği olma riski artar. Anne yaşı arttıkça bu risk daha da yükselir.
Yumurtlamadan 72 saat öncesi ve 24 saat sonrası dışındaki dönemde hamile kalınmaz. Aslında bir kadının 1 ay içinde hamile kalabileceği sadece 4 günlük bir dönem vardır. Bu dönem dışında hamile kalınmaz. Burada önemli olan bu dönemi doğru belirleyebilmektir.
İlgili 20 soru bulundu
Burada önemli olan miktar değildir. Sperm hücreleri gözle görülemeyecek kadar küçük hücrelerdir ve bazen bir damla zevk suyunda milyonlarca sperm hücresi bulunabilir. Bir damla sperm ile hamile kalınır mı sorusunun cevabı ise kesinlikle evet olmalıdır.
Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir. Yumurta, yumurtlama sonrasında 24 saat canlı kalabilir. Bu sürede sperm yumurtayla birleşerek döllerse hamilelik olabilir. Ancak illa ki hamile kalmak için tam yumurtlama gününde cinsel birlikteliğe gerek yoktur.
Tabii ki yaş ilerledikçe doğurganlık azalır ve gebe kalmak zorlaşır. Ve bu şekilde hamilelik komplikasyonları için daha büyük riskler meydana gelebilir. Uzmanlar, hamile kalmak için en uygun yaşın 20'li yaşların sonu ile 30'lu yaşların başı arasında olduğunu söyler.
En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır. Ancak literatüre geçmiş mucize gebelikler de mevcuttur, fakat oldukça nadirdir.
Ayrıca kromozomal sorunlara bağlı olarak hamilelik oluşsa bile düşük sorunu olabilir. Bu yüzden kadınların doğurganlığı 35 yaş itibariyle azalmaya başlar. 40 yaşını geçen kadınlarda doğal yollardan gebe kalmak çok zor hale gelir. 45 yaşın üzerindeki kadınlar için gebe kalma ihtimali sıfıra çok yaklaşır.
Tek seferde hamile kalma olasılığı %3-5 kadardır. Bu nedenle ilk ve tek sefer denemede hamile kalınmamasına şaşırılmamalıdır. Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir.
Hormonal değişimlerin etkisiyle kadında hem fizyolojik hem psikolojik bazı değişiklikler yaşanmaya başlar. Gebeliğin ilk belirtisi adet gecikmesidir. Bunu, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, mide bulantısı, kusma, halsizlik, baş dönmesi, ani duygusal değişimler gibi belirtiler takip eder.
35 yaş ve üzerinde olan gebeliklere ileri yaş gebeliği denir. 40'lı yaşlarla birlikte gebe kalma olasılığı %50 oranında azalmaya başlar. Bu nedenle bu yaşlar itibariyle gebelik planlıyorsanız genel sağlık durumunuzu da göz önüne almanız gerekir.
Psikoterapist/Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzmanı Psikolog Naciye Tokaç, evlilik sonrası ne zaman çocuk yapılması sorusunun en iyi cevabının evliliğin 3. yılına çocuklu olarak girilmesi olduğunu belirtti.
Yeni gelişen fetüsün dokularında ve kanında bulunan kök hücreler bu 9 aylık süreçte annenin dolaşımına giriyor, hasar görmüş alanlar varsa buralara yerleşip onarılması gereken hücre tipine doğru da bir değişim gösteriyorlar. Bu sürecin özellikle karaciğer, kalp ve kas dokularında onarıcı bir etkisi olduğu saptanmış.
Eğer 35 yaşından büyükseniz ve hamile kalmayı düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz. Pek çok kadın hamileliğini 30'lu yaşlara veya daha ilerisine ertelemekte ve sağlıklı bebeklere sahip olabilmekte. Çeşitli özel bakımlar aracılığıyla, bebeğinizin en iyi şekilde hayata başlamasını sağlayabilirsiniz.
Kadınlarda 35 yaşından sonra düşen üreme kapasitesi, erkeklerde 40 yaşından itibaren azalır. 40 yaş, baba olmanın yaş sınırı olmasa da bu yaştan sonra erkeklerin doğal yollarla çocuk sahibi olma ihtimali her geçen gün düşer.
Özetle, gebeliğe en uygun yaş aralığı 20-35 yaş arasıdır. Bu yaş aralığından küçüklerde ve büyüklerde gebelikleri risklidir. Bu yaşlar arasında gebe kalmak en sağlıklı gebelik yaşıdır. Her doğum arasında en az 2 yıl olmalıdır.
20- 30 yaşlar arası genç yetişkinlik, 40- 50 yaşlar arası orta yetişkinlik 60 ve sonrası yaşlar ileri yetişkinlik dönemi olarak adlandırılmaktadır (Santrock, 2012; Boyd ve Bee, 2015).
Testlerden ilki, adetin 3'üncü günü yapılan kan testi. Bu dönemde östrojen en düşük düzeye indiği için yumurtalıktaki yumurta rezervi kolaylıkla tespit edilebiliyor. Adetin 3'üncü günü hem östrojene bakılıyor hem de yumurtalığın fonksiyonunu kontrol eden FSH hormon testi yapılıyor.
Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
Adetten temizlendikten sonraki 2. gün adet süresine bağlı olarak adetin 7. ve 9. günlerine denk düşmektedir. Yumurtlama günü hesaplanırken adetin ilk günü baz alınır. Yumurtlama gününe yaklaştıkça gebe kalma olasılığı başlar.Gebe kalma ihtimali % 15-20 aralığındadır. Adetten 2 gün sonra gebe kalma ihtimali vardır.
Çiftlerin yaklaşık %80'i altı aylık denemeden sonra hamile kalır. Yaklaşık %90'ı da hamile kalmaya çalıştıktan ancak 12 ay sonra hamile kalacaktır. Bu oranlar, her ay iyi planlanmış adet dönemlerine göre ilişki yaşadığınızı varsayar.
Kanama bittikten sonra, doğurganlık penceresinin aktif olduğu döneme geçiş yapılır. Spermlerin de 5 güne kadar canlılığını koruyabilmesinden dolayı, kanamadan hemen sonra cinsel ilişki mevcutsa hamilelik mümkün hale gelebilir. Hamile kalma olasılığı, kanamanın bitişinden sonraki her geçen gün artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri