EK MADDE 6. — Emekli, adi malullük, vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapı lan; asker, sivil tüm iştirakçilere, her tam fiilî hizmet yılı için, ek 4 ncü maddeye göre hesap edilecek aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir.
En başında da belirttiğimiz gibi bayram ikramiyeleri emeklilere, malulen emekli olanlara, dul ve yetim aylığı alanlara verilmektedir.
Buna göre başkasının bakımına muhtaç derecede malul olan kişi 1800 gün prim, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ödeyerek malulen emekli olabilecektir. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere bu primler sonradan toplu olarak da ödenebilmektedir.
İkramiye ikramiyedir. Malulen ya da Yaşlılıktan olması fark etmez.
Hizmet sürelerinin içinde SSK- BAĞKUR olanlar arasında 25 yılını doldurmuş ve yaş koşulunu bekliyor olanlar, bugün için emekli ikramiyesi alamamaktadırlar.
İlgili 18 soru bulundu
Bu süreler üzerinden ölüm aylığı bağlanmış olanlar, ölen kişinin kamudaki hizmet süresi yetersiz olduğu için ikramiye alamayacaklar. Çok yöneltilen sorulardan biri, kamudaki eksik hizmet süresini sonradan askerlik vs borçlanması ile tamamlayanların ikramiye alıp alamayacakları.
SSK emeklisi olmak demek; işçi olarak çalışıp emekli olmak demektir ve İş Kanunu'na tabi olarak çalışan bir işçi emekli olduğunda emekli ikramiyesi almaz. Bunun yerine, işvereninden kıdem tazminatı alır.
Normal emeklilik ile malulen emeklilik aylık bağlanması sisteminde hiçbir fark bulunmamaktadır.
engellilere bayram ikramiyesi ödenmesine dair kararlaştırılan bir ödeme emri bulunmamaktadır.
Malulen emekli kişiler, vergi indirimi ve muafiyeti gibi haklardan faydalanabiliyor. Buna ek olarak malulen emekli olan kişinin engelli ve malul haklarından yararlanabilmesi için sigortalı bir şekilde çalışırken sakatlanması gerekir.
1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL 'dir. Maaş alabilmek için 1800 günün dışında farklı şartları da yerine getirmelisiniz. 1800 günle malulen emeklilik maaşı yatırdığınız prim tutarına göre de değişir. Bu haktan yararlanmak için çalışma gücündeki kayıp oranının en az %60 olması şarttır.
Kişi, iş hayatında herhangi bir nedenden dolayı hastalık, iş kazası ya da meslek hastalığı yaşayabilir. Yaşanan bu menfi haller nedeniyle kişinin çalışma gücü azalır. Azalan çalışma gücü ile ekonomik geleceği de sarsılan işçi, gereken şartları karşıladığı takdirde malulen emekli olabilir.
Heyet raporu işe elverişli onayı vermezse işyeri sizi malulen emekli edebilir. Malulen emeklilikte alacağınız maaş daha düşük olur. Normal şartlarda emekli olanız durumunda alacağınız tazminat ile malulen emekli olacağınızda alacağınız tazminat farklı olur, daha düşüt tazminat alırsınız.
Malulen emekliye sevk edilen sigortalılara, kamu personeline ve bu kapsamda TSK mensuplarına çalıştıkları süre ve ödedikleri prim dikkate alınarak malullük aylığı ödenir. Malullük aylığına ek olarak Ramazan ve Kurban Bayramları öncesinde 1000'er TL Bayram İkramiyesi ödenmektedir.
Sosyal medya üzerinde dolaşan iddialarda gençlere açık kapı üzerinden başvuru yapmaları durumunda 1000 TL'lik bayram harçlığı verileceği iddia edildi. Ancak bu iddialar doğru değil. Bayram ikramiyesi sadece emeklilere verilen bir uygulamadır.
Güncel maaş bilgileri şu şekildedir; 3600 gün malulen emeklilik maaşı 7.500 TL'den düşük olamaz. Güncel olarak bazı durumlarda 8.000 TL'leri bulabilmektedir. Belirlenen maaşların ortalama olarak bu civarında olduğu tahmin edilmektedir.
Engellilere bayram ikramiyesi meclisten geçti mi? Engelli kişilere bayram ikramiyesi verilmesi konusu henüz gündeme taşınmadı. Bu sebeple engellilerin bayram ikramiyesi durumu meclise taşınması ve engelli kişilere ikramiye şu an için söz konusu değildir.
Bayram harçlığı müjdesini veren Aile Bakanlığı, ödemelerin PTT şubelerinden yapılacağını açıklamıştır. Başvuru yapan asgari ücretli ve emekliler, bayram öncesinde 2.500 TL nakit destek ödemesini PTT üzerinden alabileceklerdir. Ancak, ödeme almak için T.C. kimlik kartı ile birlikte PTT şubelerine gitmek gerekmektedir.
Bayram ikramiyesi 2 bin TL olarak açıklandı. 2023 yılında Ramazan ve Kurban Bayramı'nda emekli vatandaşlara 2 bin TL ikramiye verilecek.
Malulen emeklilik aylığının kesilmesi için sigortalıların yeniden Sağlık Kurulu'na başvurarak muayene olmaları gerekir. Sağlık Kurulu, sigortalının sağlık durumunu tekrar değerlendirerek, çalışma gücü kaybı oranını belirleyecektir. Eğer çalışma gücü kaybı oranı %60'ın altında ise malulen emeklilik aylığı kesilir.
Kısa bir süre sgdp değil de uzun vadeli sigorta kollarına tam prim ödeyerek çalışırsanız emekliliğiniz iptal olur. Sonra da normal yoldan tahsis talebine başvurursunuz.
Diyabet hastalarına getirilen imkânlar arasında malulen emeklilik de bulunuyor. Şeker hastalığının en az üç organına zarar verdiği ve çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen hastalar, en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim gününe sahip olmaları halinde SGK'den malulen emekli olabiliyor.
Yasa ilk çıktığında bin liradan toplamda 2 bin lira olan bayram ikramiyesi geçtiğimiz yıl toplamda 2.200 TL olarak ödendi. Böylece ikramiyeye yüzde 10 zam yapılarak 1.100 TL'ye çıkartıldı.
BAYRAM İKRAMİYESİ KİMLERE ÖDENİR? Ödemenin yapılacağı tarihte Kurumumuzdan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara ödenir.
Memuriyetten farklı statüde çalışması olanlara ikramiye ödenir mi? Memuriyete başlamadan önce SSK (4/a), Bağ-Kur (4/b) veya diğer sandıklara tabi olarak çalışması bulunup, daha sonra memuriyete başlayan ve memuriyetten emekli olanlara ikramiyeleri tereddütsüz olarak ödenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri