Orta Yaşta Spora Başlanır Mı? Geçmişte iş, eğitim ve benzer nedenlerden dolayı spora başlayamamış olan orta yaştaki insanlar, bu yaştan sonra spor yapılabilir mi şeklinde sorular sormaktadır. Bu sorunun cevabı evettir. Aşırı yaşlı olmayan ve spor yapmasına engel bir sağlık sorunu bulunmayan herkes spora başlayabilir.
Vücut geliştirme sporları yaparak daha güzel bir fiziğe sahip olmak isteyenler, özellikle 40 yaşın üstündeyse kalp krizi riski taşıyor. Doç. Dr. Hakan Uçar protein tozu ve hormon gibi ürünlerden ise bütün yaş gruplarının kesinlikle uzak durması gerektiğini söyledi.
30-40 yaş aralığında bireylerin genelde metabolizmalarının yavaşladığı yaşlar olduğunu belirten İçli, “Bu yaşlarda metabolizma yavaşlamasına bağlı olarak kilo alınımı da görülmektedir. Bireylere bu yaş aralığında hafif fitness programları, yüzme, bisiklet sürme, koşu gibi sporlar önerilir.
“Yaşım ilerliyor, kaslarım eriyor, egzersiz yapmaya başlamak için geç mi kaldım?” sorusu aklınızı kurcalıyorsa, hiçbir yaşın geç olmadığı ve kas kütlenizi korumak için her yaşta yapılması önerilebilecek etkinlikler olduğunu unutmayın.
Vücudunuzun yirmili yaşlarınızın başındaki umursamaz davranışları kolayca örtbas edemediğini ve iyileşmenin eskisinden daha uzun sürdüğünü hissedebilirsiniz. Fakat bunların hiçbiri sizi yıldırmasın. Doğru türde bir antrenman planıyla hala kas inşa edebilir ve ileri yaşlarda da güç kazanabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Kas kütlemiz ve gücümüz yaşla birlikte azalır, bu azalma 40 yaşların başında başlar. Özellikle 60'lı yaşlarımıza girerken kas kütlesi kaybı ve buna bağlı olarak kas gücümüzdeki azalma belirgin şekilde oluşur.
Ağırlık antrenmanı sürenizi ve seviyenizi artırın. Yaş ilerledikçe ağırlık egzersizlerinin önemi artıyor. Kas, yaşı ilerleyen yetişkinlerin adeta gerçek dostu. Vücudunuzdaki kas oranı arttıkça metabolizma hızınız da artıyor.
Toplumun birçok kesimi 50 yaş ve üzerindeki insanların egzersiz için yaşlı olduğunu düşünür; sporun sadece çocukluk ve gençlik döneminde yapıldığına dair önyargılar bulunmaktadır. Oysaki hayat boyu hareketli kalarak, yaşama daha olumlu bakmak ve sporla gençlik kazanmak mümkündür.
Eğer kas kütlenizi arttırmak istiyorsanız, onlara şekil kazandırmak için gereken süre ; kişinin genetik kas yapısı, metabolizma durumu ve beslenmesine bağlı olarak 6 ay – 1 yıl kadar süre gerektirir.
Fitness İçin İdeal Yaş Aralığı Nedir? Kişinin mutlaka ergenlik seviyesine ulaşması gerekmektedir. Özellikle 18 yaş ile 35 yaş arasında yapılacak spor programları kitlesel vücut endeksine göre ayarlanmalı, mutlaka program çerçevesinde hoca ile çalışılmalıdır.
Antrenör yardımı ile yapılmalı, hareketlerin temeli iyice öğrenilmelidir. Fitness için ortalama başlama yaşı 16'dır. Bu yaştan önceki çocukların gelişimi devam ettiği için bu spor dalı tavsiye edilmez.
30-40 yaş aralığında bireylerin genelde metabolizmalarının yavaşladığı yaşlar olduğu “Bu yaşlarda metabolizma yavaşlamasına bağlı olarak kilo alınımı da görülmektedir. Bireylere bu yaş aralığında hafif fitness programları, yüzme, bisiklet sürme, koşu gibi sporlar önerilir.
Bir sporu aşırı derecede yapmanın, vücudun erken yaşlanmasına neden olduğu bildirildi. Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Cımbız, yaptığı yazılı açıklamada, zayıflama ve fitness programları adı altında yapılan sporların vücuda zarar verebildiğini belirtti.
Özellikle hareketsiz yaşam tarzı vücudun esnekliğini kaybetmesine neden olur ve yaş ilerledikçe kaslar esnekliğini neredeyse tamamen kaybeder. İlerleyen yaşlarda bile esnekliğinizi korumak için hareketli yaşam tarzını benimsemeli, fazla kilodan kaçınmalısınız.
Spor yapmak genel sağlık için olduğu kadar kalp sağlığı için de büyük önem taşıyor. Hatta düzenli ve doğru sporu yapmak ömrü uzatıyor. Ancak hangi sporun yapılacağı kişinin isteğine bağlı olduğu kadar bedeni özellikle de kalbinin durumuna göre değişebiliyor.
Spor yaptığınızda vücuttaki kan dolaşımı da artar, bu da cildin daha parlak, daha taze görünmesini sağlar. Ancak her şey gibi spordan da ancak kararında olduğu sürece anti-aging fayda sağlayabilirsiniz. Fazlası yaşlandırır. Her şeyden önce çok fazla spor yapmak vücutta çok fazla serbest radikal oluşmasına neden olur.
Ciddi Bir Gelişme Mümkün. 3 ayda vücutta ne kadar gelişme olacağı, kişinin genetik yapısına, egzersiz düzenine ve beslenme düzenine göre değişebilir. Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir.
Küçük bir kas grubu olmasından dolayı kol kaslarıız hızlı bir şekilde gelişecektir. Burada yapılması gereken en önemli şey gösterdiğimiz hareketleri doğru tekrar aralığında ve düzgün bir şekilde yapmanız. Bu gereklilikleri yerine getirdiğinizde 1 ay içinde kollarınızda gözle görülür bir değişim olacaktır.
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Her iki cinsiyette de kas gelişimi puberte öncesi dönemden başlayarak 20 yıl boyunca devam eder.
Ergenliğe girilmesiyle beraber vücutta erkeklik hormonu artmaya başlar ve bu da kas kütlesi kazanımını mümkün hale getirir. Ama 15 yaşına kadar erkeklik hormonu maksimum seviyeye gelmeyeceği için fazla kas yapmak mümkün olmaz.
Kasların hacim kazanması ve kuvvetlendirilmesinde ise düşük yağ oranına sahip olmak bir avantaj sayılabilir. Yapmanız gereken ise amacınıza yönelik bir antrenman programını düzenli olarak uygulamak ve beslenmeniz ile çalışmalarınızı doğru bir şekilde desteklemektir.
40-50 YAŞ:
Kas ve kemikleri muhafaza etmenin en önemli yolu uygun egzersizler yapılmasıdır. Kalbinizi fazla yormayacak olan sporları tercih edebilirsiniz. Günlük 30-40 dakikalık yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi sporlar son derece idealdir. Bu yaşlarda çalışmaya başlamadan önce ısınma egzersizlerinizi ihmal etmemelisiniz.
Kasların, bir ağırlığa veya kuvvete karşı çalıştığı egzersizler olarak tanımlanan direnç egzersizleri, yaşa bağlı kas kaybıyla mücadele etmenin etkili bir yolu olabilir. 85 yaşın üzerindeki bireylerde bile direnç egzersizleriyle hala kas inşa edilebilir.
Bu konuda net bir süre belirtmek zor olsa da, araştırmalar genel olarak bir kasın 48-72 saat içerisinde toparlanabildiğini belirtmektedir. Öte yandan bir kasın bazı durumlarda 5-6 gün sonra dahi toparlanamadığını gösteren bazı çalışmaların olduğu da unutulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri