Akaryakıt Yangınları Günlük hayatımızda pek çok alanlarda kullandığımız BENZİN, GAZYAĞI, MOTORİN, FUEL-OİL, ZİFT, KATRAN yer altından çıkarılan ham petrol denilen ağır bir sıvı maddeden elde edilmektedir.
Dizel yakıt, dizel motorla aynı sıcaklıkta donmaz. Dizel yakıt oda sıcaklığında sıvı haldedir.
Bu yakıtlar katı yakıt, sıvı yakıt ve gaz yakıt olarak sayılmaktadır. Sıvı yakıtlar benzin ve mazot gibi yakıtlar iken gaz yakıtlara doğal gaz örnek olarak verilebilir.
Araçlarımızı çalıştırmak amaçlı kullandığımız benzin ve mazot ise sıvı yakıtlar olarak bilinir.
Rafine edilmemiş sıvı haldeki petrole ham petrol, yarı katı ve katı halde bulunan, ağır hidrokarbon ve katrandan oluşan petrole ise asfalt, zift, katran ve benzeri isimler verilir.
İlgili 35 soru bulundu
Akaryakıt Yangınları Günlük hayatımızda pek çok alanlarda kullandığımız BENZİN, GAZYAĞI, MOTORİN, FUEL-OİL, ZİFT, KATRAN yer altından çıkarılan ham petrol denilen ağır bir sıvı maddeden elde edilmektedir.
- Zeytinyağı, su, süt ve benzin gibi maddeler sıvıdır. Not: Sıvı maddelerin tanecikleri katı maddelere göre daha seyrektir.
Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir. Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.
Katı yakıtların en önemli olanları doğal katı yakıt olarak adlandırdığımız fosil kömürlerdir. Bu kömürler oluşum devirlerine göre; antrasit, taşkömürü, esmer kömür, linyit kömürü, turb sırasını takip eder. Bir de bunlardan farklı olan odun vardır.
Motorin, mazot olarak da bilinmektedir. Karbon ve hidrojenden oluşan bir akaryakıt çeşididir. Dizel motorlu araçlarda kullanılmaktadır. Benzinden daha zor tutuşur, kaynama noktası daha yüksek ve buharlaşma eğilimi de oldukça düşüktür.
LPG renksiz ve kokusuz bir gazdır. Ancak oluşabilecek bir sızıntının hemen anlaşılması için rafinerilerde özellikle kokulandırılmıştır.
2. Sıvı Yakıtlar (Akaryakıtlar): Ham petrol ile fosil kömürü katranından elde edilen maddelerdir.
Benzinin molekül zinciri, mazota kıyasla daha kısa olduğu için çalışma esnasında çok daha çabuk alev alır. Dizel yakıt olarak da tabir edilen mazot, benzinden daha ağır bir yakıt türüdür.
Mazottaki biriken su ise yakıt filtresinden geçerken hazneye daha fazla suyun filtrelenmesine sebebiyet verir. Yakıt sisteminde su bulunması pompaya ve enjektörlere zarar verir. Bu sebeple de yakıtların içine karışan suyun ayrıştırılması için araçlarda özel bir parça bulunur. Bu parça yakıt filtresidir.
1 Litre Sıvı Yağ 0,91 kg eder. 1 Litre Benzin 0,7 kilogram eder. 1 Litre Mazot (Dizel) 0,85 kilogram .
Yakıt alışverişinde Uluslar arası kabul gören sıcaklık değeri 15°C 'dir. Mazot'un genleşme katsayısı her bir derece için 0,00082'dir. Yani rafineriden alınan (15°C) 1000 litre sıcaklıkla genleşir ya da büzülür. Yukarıdaki hesapta görüldüğü gibi 40°C sıcaklığa çıkan 1000 litre mazot, 1020.5 litreye genleşecektir.
Sıvı yakıtlar ise benzin, mazot, gaz yağı, fuel-oildir. Gaz yakıtlar ise doğal gaz ve LPG'dir.
Kömür, katmanlı tortul çökellerin arasında bulunan katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar bakımından zengin kayaçtır.
Katı yakıtların en önemli olanları doğal katı yakıt olarak adlandırılan fosil kömürlerdir. Bu kömürler oluşum aşamalarına göre; Antrasit, taş kömürü, esmer kömür, linyit kömürü, turba sırasını izler. Doğal katı yakıtlardan elde edilen kok ve odun kömürüdür.
Motorin; mazot olarak da bilinen bir akaryakıt çeşididir. Karbon ve hidrojenden oluşan bu akaryakıt çeşidi, dizel motorlu araçlarda kullanılır. Motorinin kaynama noktası oldukça yüksek, buharlaşma eğilimi de hayli düşüktür.
Mazot olarak bilinen motorin, karbon ve hidrojen yapı bileşenlerinden oluşan petrol türevli bir akaryakıt türüdür. Benzine göre daha zor tutuşur. tutuşması için çok daha fazla sıkıştırma yapılması gerekir. Benzine göre kaynama noktası daha yüksek ve buharlaşma eğilimi oldukça düşüktür.
Sıvılaştırılmış petrol gazı veya kısaca LPG (İngilizce: liquefied petroleum gas), ham petrolün rafinerilerde damıtılması esnasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğalgazın ayrıştırılması ile elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan, renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır.
Petrol suda erimez; benzin, alkol, eter, aseton içerisinde erir. Petrol ile su az miktarda karışabilirler. Bilhassa petrol yataklarında petrol ile suyun kontak halinde bulunduğu yerlerde su ile petrol belirli oranda karışmış bir emülsiyon halinde bulunurlar.
Duman, bir maddenin yanması ile çıkan ve içinde katı zerrelerle buğu bulunan kara veya esmer renkli gazdır.
Merhaba Eyüp, Coca-Cola'nın kabarcıkları asit değil, maden sularında ve hatta her gün soluduğumuz havada da doğal olarak bulunan karbondioksit gazıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri