Toptan ya da perakende kitap satışlarında düzenlenecek elektronik faturalarda; e-fatura tipi olarak “İstisna”nın, seçilmesi, e-fatura istisna kodu olarak tam istisna kodları listesinden “350 – Diğerleri”nin işaretlenmesi gerekmektedir.
Eğer birden fazla ürün için KDV'siz fatura kesecekseniz ve hepsinin istisna kodu da birbirinden farklıysa, 350 – Diğerleri kodu seçilerek KDV muaf durumu belirtilir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Kod Listeleri dokümanının İstisna Kodları Listesi'ne "351 İstisna Olmayan Diğer" kodu eklenmiş ve bu kod için; 1 no.lu kdv beyannamesinin doldurulmasına ilişkin açıklamalar ve işlem kodlari dışındaki, istisna olmayan ancak 0 KDV'li fatura oluşturulması gereken durumlarda kullanılacaktır.
Toptan ya da perakende kitap satışlarında düzenlenecek elektronik faturalarda; e-fatura tipi olarak “İstisna”nın, seçilmesi, e-fatura istisna kodu olarak tam istisna kodları listesinden “350 – Diğerleri”nin işaretlenmesi gerekmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
Tam istisnada satıcının üzerinde herhangi bir vergi yükü kalmamaktadır. Devlet tam istisnaya konu malın KDV'sinden tamamen vazgeçmektedir. Kısmı istisnada ise satıcının üzerinde KDV yükü kaldığı için devlet KDV gelirinden kısmen vazgeçmektedir.
Fatura ekranındaki girişi tamamladıktan sonra “Detaylar” kısmındaki KDV muafiyet kodu alanında da satırda seçtiğiniz aynı KDV muafiyet kodu olmalıdır. Eğer birden fazla satırda KDV'den muaf ürün varsa ve bu iki satırın muafiyet kodları birbirinden farklıysa “Detaylar" bölümündeki “350 Diğerleri” kodunu seçebilirsiniz.
Bu kod, GİB tarafından ihracat faturaları için tanımlanmış istisna kodudur. e-İhracat faturası oluştururken ticari alım-satım yapan firmalar 301 istisna kodunu seçmelidir. Fatura detaylarında e-Fatura tipi "ihracat faturası" olarak seçilmelidir.
KDV tutarının 0 olduğu dolayısıyla fatura dip KDV tutarının da 0 olduğu durumlar için SATIS tipi seçilerek 351 vergi muafiyet istisna kodu seçilebilmektedir.
KDV Kanunun 32.maddesinde sayılan (3) ve yüklenilen vergilerin indirim ve iadesine imkan sağlayan istisna tam istisna, yüklenilen vergilerin indirimi ve iadesine imkan tanımayan ve işin mahiyetine göre maliyet veya gider unsuru olarak dikkate alınmasını öngören istisna ise kısmi istisnadır.
Uluslararası taşımacılık faaliyetinden elde edilen 500.000,00 TL beyannamenin “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” bölümünde 311 Kod ile beyan edilecektir.
Vergi Dairesince gerekli kontroller yapıldıktan sonra şartları sağlayanlara elektronik olarak sisteme girilen mal ve hizmetle sınırlı olmak üzere istisna belgesi verilir (EK:30). Alınan KDV istisna belgesinin, Yatırımcı tarafından onaylanmış bir örneği satıcılara verilir.
: Özel fatura, Türkiye de yerleşik olmayanlara yapılan teslim ve satışlarda (bavul ticaretinde) katma değer vergisi istisnası uygulanabilmesi için düzenlenen belge olarak tanımlanmaktadır.
Fatura üzerinde bulunan e-fatura veya e-arşiv fatura bilgileri ekranına giriş yapın. Fatura tipi olarak “istisna fatura” tipini seçin. Açılan ekrandan istisna kodları karşınıza çıkacaktır. Fatura kalem bilgilerinde bulunan 0 KDV ile girmiş olduğunuz ürün veya hizmetin KDV istisna kodunu seçin.
Vergi istisnasında vergilemeye objektif (verginin konusu) bir sınırlama getirilmektedir. Muafiyette ise sübjektif (mükellef) açısından sınırlama söz konusudur. Bu kapsamda, bbjektif vergi mükellefiyetinin sınırlandırılmasına istisna, sübjektif vergi mükellefiyetinin sınırlandırılmasına ise muafiyet denir.
t'Muafiyet", vergi kanunlarının hü- kümlerine göre, mükellef olması gereken bazı kişiler ve kişi gruplarının bu kanun- larla vergi dışı bırakılmasıdır. "İstisna" ise, vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken vergi konularının aynı kanunlar uyarınca vergilendirilememesidir.
Bu kod, GİB tarafından ihracat faturaları için tanımlanmış istisna kodudur. e-İhracat faturası oluştururken üretimden sonra ihracat yapan firmalar 308 istisna kodunu seçmelidir. Fatura detaylarında e-Fatura tipi "ihracat faturası" olarak seçilmelidir.
İhracat İstisna Kodu Nedir? İhracat istisna kodu 302 olarak belirlenmiştir.
İstisna fatura tipini, diğer fatura türlerinden ayıran özelliği, fatura tipini ''istisna'' olarak seçerek devam etmektir. Fatura bilgilerinde 0 KDV ile girilen ürün veya hizmetin GİB standartları etrafında belirlenen kodu girilerek açılan ekranda KDV muafiyet sebepleri ile ilgili bilgiler girilmelidir.
İstisnanın Beyanı: Bu istisna kapsamındaki teslimlerin beyanı, ilgili dönem KDV beyannamesinin “İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” kulakçığında “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” tablosunda; Yem teslimleri için 325, Gübre teslimleri için 326, Gübrelerin içeriğinde bulunan hammaddelerin gübre ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri