Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Hadis-i şeriflerden anlaşıldığı üzere, akîka çocuğun kıyamet gününde ailesine şefaat etmesine vesile olan ibadetlerden biridir.
Evet, küçük yaşta ölen çocuklar ailesine şafaat eder. Şefaat dediğimiz hadiseyi, Cenab-ı Hak başta Peygamberimize (asm) olmak üzere tüm enbiyaya, melaikeye, Allah'ın sevgili kulları olan velilere, şehitlere ve küçük yaşta vefat eden masum çocuklara vermiştir.
Ölü Doğum – Anne Karnında (Rahminde) Bebek Ölümü
Ölü doğum yapmak veya anne rahminde bebek ölmesi veya anne karnında bebek (fetus) ölümü veya anne karnında bebeğin kaybedilmesi veya intrauterin ex fetus (mort fetus) aynı anlamda kullanılan terimlerdir.
Ölü doğum 20. gebelik haftasından sonra anne karnında ölen bebekler için kullanılır ve yaklaşık 200 gebelikte bir görülür.20 haftadan önce anne karnında ölüm olması ölü doğum olarak sınıflandırılmaz ve bunlar düşük grubuna girer.
Sık alkol kullanımı, uyuşturucu, sigara kullanma gibi kötü alışkanlıkların hamilelikte devam etmesi, bebeğin ölü doğmasına sebep olabilir. Enfeksiyon: Hamileliğin 24. – 27. haftaları arasında görülen enfeksiyonların rahim içine yayılmasıyla birlikte, fetüs ölümü görülebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Hamilelikte bebeğin kalp atışlarının durması, gebeliğin düşükle sonlandığı anlamına gelir. Düşük durumunda embriyo, vücuttan kendiliğinden tahliye olabilir. Kendiliğinden dışarı çıkamayan düşmüş embriyoların ise vakit kaybetmeden cerrahi müdahaleyle alınması önerilir.
Aşağıdaki belirtiler bebeğin anne karnında öldüğünü gösterebilir. Kanama Kasık ağrısı, bel ağrısı Bebek hareketlerinde azalma Bebeğin aşağı inmesi Gebelik belirtilerinin azalması (bulantı, kusma, aşerme, memelerde dolgunluk gibi) Ama unutulmamalıdır ki, anne karnında bebeğin öldüğü çoğunlukla hiçbir belirti vermez.
Yeni doğana verilen hizmet kalitesinin artmasından dolayı çok erken doğan bebeklerin bile yaşama şansı var. Eskiden 27-28 haftada doğanların yaşama şansı , bugün 24-25 haftalara çekilmiş durumda.
Bebekler doğdukları gebelik haftasına göre 3 gruba ayrılmaktadır: Term bebek: 38 ile 42 gebelik haftası arasında doğan bebek, Preterm bebek: 38. gebelik haftasından (37 hafta + 6 gün) önce doğan bebek, Postterm bebek: 42 tamamlanmış gebelik haftasından geç doğan bebek olarak adlandırılır.
7 aylık doğan bebek yaşar, 8 aylık doğan bebek yaşamaz hurafesi o kadar yaygındır ki, hemen her ülkede bu boş inancın izlerine rastlanmaktadır.
Kürtaj sırasında gebelik dokusu bir bütün olarak enjektöre gelmez. Kürtaj sonrası alınan bu pıhtılı doku parçaları özel torbalarda tıbbi atık birimine verilir. Kürtaj metal küret ile de yapılsa gebelik materyali vakum yöntemindeki gibi ufak doku parçaları haline gelecektir.
Anne karnında bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar. Ancak daha henüz 2 santim civarında olduğu için hareketler ultrasonografik olarak görülebilir ve anne adayının bunu hissetmesi mümkün değildir. Anne adayları, bebek hareketlerini genellikle 16 ile 20. hamilelik haftaları arasında hissederler.
İlgili hadisler doğrultusunda ruhun üflenme zamanını değerlendirenler iki ayrı sonuca varmışlardır. Bunlardan biri ruhun ilk kırk günden sonra üflendiği, çoğunluğun sahip olduğu ikinci görüşe göre ise üçüncü kırk günden sonra üflendiğidir.
Bulüğ çağına gelmeden vefat eden çocuklar, berzah âleminde bir nevi cennet hayatı yaşıyorlar. Asıl cennete giriş, ancak kıyamet kopup mahşerden sonra gerçekleşir. Müminlerin ruhları “illiyun” denilen ve “yüksekler” anlamına gelen yüce makamlardadır.
İmam Nevevî -Allah ona rahmet etsin- de bu konuda şöyle demiştir: "Sözüne itibar edilen müslüman âlimler, müslümanların çocuklarından her kim küçük yaşta ölmüşse, onun cennetlik olduğu konusunda ittifak etmişlerdir. Çünkü o çocuk dînen mükellef (sorumlu) değildir." (Nevevî; "Sahih-i Müslim Şerhi"; c: 16, s: 207).
Kur'ân-ı Kerim'de geçen “Vildânün muhalledun” tâbirinden anlaşıldığına göre, mü'minlerin bulûğ çağından önce vefât eden çocukları doğrudan cennete gidecek, lâkin dâimî çocuk olarak kalmak sûretiyle, çocuk sevmek ve okşamak zevkini anne ve babalarına tattıracaklardır.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
Dünyanın en prematüre hayatta kalan bebeği olan Curtis'in Guinness Rekorlar Kitabına adını yazdırması onaylandı. Curtis Means, geçen yıl Birmingham, Alabama'da sadece 420 gram ağırlığında doğdu.
Araştırma sonuçlarına göre zamanından geç doğan bebekler risk altında. 42 haftadan uzun süre anne karnında kalan bebeklerin hayatlarının ilerleyen safhalarında davranış bozukluğu gösterme olasılığının zamanında doğan bebeklerden fazla olduğu ortaya çıktı.
Olması gereken zamanda başka bir deyişle 40 haftalık gebelik süresinin sonunda dünyaya gelmiş olsa bile küçük ve zayıf bebekler, direncinin düşük olması nedeniyle kuvözdeki bakıma ihtiyaç duyabilir. Bu sebeple normal seviyelere gelene kadar kuvözde kalabilir.
Sezaryen doğumlar 39. gebelik haftasında gerçekleştirilmektedir. Gebelikte 39. Hafta öncesinde sezaryen doğumun gerçekleştirilmemesi konusunda tüm uzmanlar aynı görüştedir.
Timur, 700-750 gramın altında doğan bebeklerin yaşama şansının normal şartlarda çok az olduğunu ancak ileri merkezlerde yaşam şansının artırılabildiğini ifade ederek, "Birçok bebek yaşasa bile değişik problemlerle yüz yüze kalabiliyor.
Anne karnında bebek öldüğünde DIC gelişmeden önce çoğunlukla vücut bebeği atmaya çalıştığı için kanama, kasık ağrısı olur. Yani anne karnında bebeğin kalbi durursa gebelik zehirlemesi olmadan önce kendi kendine düşük gerçekleşir.
Yapılan kontrolde bebeğin kalp atışlarının görülmesi rahatlatıcıdır. Kalp atışı görüldükten sonra düşük olasılığı azalmaktadır.”
Günlük olarak 2 şişe maden suyu tüketerek; fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumları kullanarak; yeşil yapraklı sebzelere gün içerisinde düzenli olarak yer vererek ve tabii ki kalsiyumun en iyi kaynakları olan peynir, yoğurt, süt gibi hayvansal gıdaları tüketerek bebeğinizin kalp sağlığına destek olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri