Sürücü belgesiz araç kullanmak yasaktır ve cezaya tabidir. 2023 yılı itibari ile trafik cezalarına da zam gelmiş durumda. 36/3-a kodlu trafik cezası yeni yılda 8.190 TL oldu. Erken ödeme halinde yüzde 25 indirim uygulanmaktadır. Cezanın indirimli hali 6.142,50 TL.
36/3-a trafik cezası Sürücü belgesiz olarak araç kullanmak, yasaktır. Bu kurala uymayan Sürücülere kara yolları trafik kanunu gereğince 36/3-a trafik cezası tatbik edilir.2918 sayılı kara yolları trafik kanunun “Sürücü belgesi alma zorunluluğu” başlıklı 36. Maddesine istinaden 36/3-a maddesinden cezai işlem uygulanır.
Maddesinde bu kural düzenlenmiştir. Nitekim Sürücü belgesi alma zorunluluğu olarak düzenlenen kurallar içerisinde tam açıklamasını merak ederseniz; Sürücü belgesiz olarak araç kullanmak, 36/3-a sadece bir ihlal maddesidir yüzde olarak kusurlu sayılmaz.
Karayolları Trafik Kanunu'nun 36/3-a maddesine göre sürücü belgesi olmadan motorlu araç kullanan bir kişiye trafik idari para cezası uygulanmaktadır. 2023 yılı 36/3-a trafik cezası tutarı 8.190 TL'dir.
34/a trafik cezasına göre muayenesini yaptırmayan araçlara 2023 yılı itibariyle 951 TL idari trafik para cezası uygulanmaktadır. 15 gün içerisinde ödenirse yüzde 25 indirim uygulanıyor. İndirimli olarak ceza tutarı 713,25 TL.
İlgili 30 soru bulundu
53/1-a trafik cezası Sağa dönüş kurallarına riayet etmemek, yasaktır. Bu kurala uymayan Sürücülere kara yolları trafik kanunu gereğince 53/1-a trafik cezası tatbik edilir.
Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da Karayolları Trafik Kanununda belirtilen yetkililerce sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alındığı halde araç kullanmak (KTK 36/3-b).
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Sürücü belgesi ekiplerimiz tarafından alındıktan 6 ay sonra, sürücü belgesi alınan vatandaşımız Maliye Bakanlığı kayıtlarında bulunan tüm Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanaklarına ait cezaları ödedikten sonra sürücü belgesini teslim alabilir. ( sürücü belgesi teslimi sırasında ceza yapılandırması kabul ...
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
Madde 36- (1) Fail, suçun icra hareketlerinden gönüllü vazgeçer veya kendi çabalarıyla suçun tamamlanmasını veya neticenin gerçekleşmesini önlerse, teşebbüsten dolayı cezalandırılmaz; fakat tamam olan kısım esasen bir suç oluşturduğu takdirde, sadece o suça ait ceza ile cezalandırılır.
Ceza puanları 1 yıl üzerinden hesaplanır. Yani bugün aldığınız ceza puanı, üzerinden 1 yıl geçtikten sonra sıfırlanır.
Araç sürücüleri 1 yıl içerisinde en fazla 100 ceza puanı alabilmektedirler. 1 yıl içerisinde 100 ceza puanını aşan sürücülerin ehliyetlerine 2 ay süreyle el konulmaktadır. Bu nedenle düzenli aralıklar ile ehliyete yazılan ceza puanlarının sorgulanması gerekmektedir.
Bir yıl içinde üç defa (100) ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri süresiz olarak iptal edilir. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri ise (1) yıl süre ile geri alınır.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Uygulamaya göre, her vatandaş trafik ihlali yapan araçların fotoğrafını veya videosunu çekerek o sürücüye ceza yazdırılmasına yardımcı olabilecek.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Trafik cezası fiyatları suç durumuna göre değişebilmektedir.
Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Adli suçlar sonunda verilen cezalar adli sicile işlerken, idari cezalar adli sicil ve arşiv kaydına işlemeyecektir.
47/1 Trafik Ceza Kodu Nedir? 47/1-a trafik cezası, trafiğin akışını denetlemek ile görevli zabıta ve diğer yetkililerin uyarı işaretlerine uyulmadığı taktirde verilmektedir. Bu ceza, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddesinde yer almaktadır. 47/1-a trafik cezası, 951 TL değerindedir.
Karayolları Trafik Kanunu'nun 36/3-b maddesi de belirli bir trafik kuralı ihlali tespiti sebebiyle sürücü belgesine geçici olarak ya da tedbir amaçlı geri alınmasına rağmen motorlu araç kullanımıyla ilgilidir. Bu maddeye uymayan kişilere mevzuatta belirtildiği şekilde ceza uygulanmaktadır.
Ve trafiğe çıkması yasak. Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri