Eğer yumurtadan tavuk civcivi çıkarmak istiyorsak kuluçka makinesine koyacağımız yumurtalar köy tavuğu yumurtası olmalı. Makinenin sıcaklık ayarı ilk 18 gün 37,5 - 37,8 derece aralığında olmalı .
Civcivlerin sağlıklı olarak yumurtadan çıkabilmesi için özellikle 36-37 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini ve bunu da termostat yardımıyla sağladığını anlatan Savaşkan, bu süreçte civcivler için en büyük tehlikenin elektriklerin kesilmesi olduğunu belirtti.
Civciv kaç derece sıcaklıkta çıkar? Civcivlerin sağlıklı olarak yumurtadan çıkabilmesi için özellikle 36.5-37.5 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini ve bunu da termostat yardımıyla sağlanır.
Öyle olmaz, bir şeffa ampülü kapaklı bir kutu yapıp tepesine yerleştirmeniz ve ampülü termostata bağlayıp termostatı 37 dereceye ayarlamanız gerekir. Bir de yumurta altına gazete kağıdı, saman vs serin. Bir kuluçka makinesi anlayacağınız. Tam olarak 39,5 derece gerekiyor vede yüzde 85 civarı nem gerekiyor.
Cevap 1- Civcivler kümese gelmeden 24 saat önce kümes içi sıcaklığı civciv seviyesinde 32-33oC olacak şekilde ısıtılmalıdır. Sıcaklık her 3 günde 1oC düşürülerek 21. günden sonra 20-22oC' de sabit tutulmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Yumurtadan yeni çıkan civciv için ilk 1 aylık periyotta civcivin güneşten yararlanması ve havalandırılması kritik iki faktördür. Kemik gelişimi ve tüy yapma noktasında civcive yardımcı olan güneş, saplık bir büyüme sürecinin önünü açacaktır.
7. günden 10. güne kadar 32 – 33C derece dolaylarında olacak. 10. günden sonra 15. güne kadar 30C derece olmalıdır.
İlk hafta civciv sıcaklık derecesi 33-36 olması sağlanmalı daha sonra her hafta 3-4 derece azaltılarak sıcaklık düşürülmelidir fakat 15 dereceden daha az seviyeye indirilmemelidir.
Civcivler çok hassas hayvanlar oldukları için hava sıcaklığı, fazla temas, soğuk hava koşulları, çok yem, susuz bırakılmak onların hastalanmalarına hatta ölümlerine neden olmaktadır. Bu nedenle civcivlerin bakımı temiz ortamda yapılmalı, ortam sıcaklığı ne çok soğuk ne çok sıcak olarak ayarlanmalıdır.
Civcivler sıcak ve soğuk olmayan ortamı severler. Bu yüzden civcivin iyi yetişmesi için gerekli olan ortamı sağlamanız gerekmektedir. Eğer evde civciv besleyecekseniz bir kutuya civciv yuvası oluşturabilirsiniz. Civcivler kuluçka döneminden çıktıktan en az 24 saat sonar yem yemeye başlaması gerekir.
makinelerinde bulunan yumurta ve civcivler için ihtiyaç duyulan havalandırma düzeyi normal koşullarda farklılık göstermemektedir. Ancak yaz aylarında sıcaklık ve nemin yüksek olduğu bölgelerde gelişim ve çıkım odalarına daha fazla miktarda havanın girmesi önerilmektedir.
Kuluçka makinesinin sıcaklığı ise kanatlı türlerine göre değişmektedir ama birçok kanatlıda gelişimde 37,6 - 37,8 çıkım döneminde ise 37,2 sevilerindedir. Kuluçka makinesinin ve bulunduğu ortamın nemi : Kuluçka makinelerinin bulunduğu ortamın nemi aşırı yüksek yada aşırı düşük olmamalıdır: 50-70 arası olması önerilir.
Buzdolabına girmiş yumurtadan civciv çıkmaz veya çıkar.
Kış mevsimi oldukça soğuk olduğu için civciv çıkartmak için oldukça riskli bir dönemdir. Uygun koşulları ve imkanları sağladıktan sonra her zaman civciv çıkabilir.
Tavuğun 19'uncu günde ölmesi üzerine kalan 8 yumurtayı 2 gün boyunca nemlendirerek evindeki sobanın yanına koyup sıcak tutan Sarı, 6 civcivin canlı çıkmasını sağladı.
İlk başta civcivlere % 2-5 oranında şekerli su verilmelidir. Bu onların enerji ihtiyacı içindir. Civcivler ilk geldiklerinde 3 gün hassas olur. Bu nedenle içme suyu vitamin ve minerallerle desteklenmelidir.
Civcivlere ilk 4-5 gün yirmi dört saat ışık verilmeli, sonrasında ışık süresi her gün azaltılarak, sezonda gün ışığı süresine (kışın 10-12 saat, yazın 13-15 saat) getirilmelidir. Bu sayede civcivlerin dinlenmeleri ve karanlıkta uyumaları (bazı hormonların salgılanabilmesi için) sağlanabilir.
Civcivler özellikle çok üşüdüğünde hastalanabiliyor. Civcivler hastalandığında, civcivlere çok temas etmemek gerekiyor. Civcivlere uygun olan yemler tercih edilerek, civcivlerin iyileşmesi sağlanabilir. Özellikle vitamin içeren yemler alınarak, civcivlerin daha kısa sürede iyileşmesi mümkündür.
Makinenin sıcaklık ayarı ilk 18 gün 37,5 - 37,8 derece aralığında olmalı . Nem ise %55 oranında sabitlenmeli. son üç gün sıcaklık 37,5 dereceye düşürülerek nem oranı %65 seviyesine çıkarılmalı. 21. günde kuluçkaya koyduğumuz yumurtalardan civciv çıkmaya başlayacaktır.
Civcivler bir gün boyunca yemsiz yaşayabilirler ancak susuz birkaç saat bile yaşayamazlar. Çünkü civcivler su içerek vücut ısılarını dengede tutarlar. Bu durum sonucunda büyüme ve sağlıklı gelişmeleri sağlanır. Evde civciv yetiştirirken civcivin bulunduğu ortamda muhakkak ılık su bulundurulmalıdır.
Örnek olarak tavuk yumurtasının kuluçka süresi 21 gündür. 18 gün gelişim bölümünde tutulan yumurtalar son 3 gün için çıkım bölümüne aktarılırlar.
Döllenmiş yumurtalar kuluçkahanelerde 21 gün hijyenik ortamlarda kuluçkaya yatırılıyor. 21 gün sonra civcivler çıkıyor. Üretici firmalar olarak işletmecilere yemleri, Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisi desteği sağlıyoruz. 40-45 gün içinde de piliçler 2 kiloya ulaşıyor ve hemen kesimhaneye yollanıyor.
İlk hafta 35 derece sıcaklığın sağlanması önemlidir ancak zamanla bunu yavaş yavaş düşürebilirsiniz. Yine de kışın civcivler iki aylık olana kadar ortam sıcaklığının 18 derecenin altına düşmemesi gereklidir.
Yeni doğan civcivler 1 aylık olana kadar yemle beslenebilirler. Bu süreçten sonra evdeki ekmek kırıntılarını tattırabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda ise buğday ve bazı çeşitli besinler verilerek gelişimine destek olunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri