Muz kelimesi bir eş sesli kelime değildir.
Eş sesli kelimeler yazılış ve okunuş bakımından aynı olan kelimelerdir. Fakat anlamları birbirinden farklıdır. Bu kelimelere eş sesli veya sesteş kelime denir. Kısaca eş sesli kelimeler bir kelimenin birden fazla anlam barındırmasıdır.
Türkçe içerisinde birçok farklı eş sesli kelimeler yani diğer anlamıyla sesteş kelimeler bulunur. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir. Sesteş kelimeler hem yalın hem de ek almış olarak günlük dilde kullanılmaktadır. Dilimizde birden çok sesteş kelime yer almaktadır.
Ses sözcüğü yerine seda sözcüğünü kullanmak uygun bir yoldur. Çünkü iki kelimede eş anlamlı sözcüklerdir. Ayrıca rey sözcüğü de zaman zaman sesin eş anlamlısı olarak cümlelerde bulunmaktadır.
Ben kelimesi, eş sesli bir kelime olarak bilinmektedir. Ben kelimesinin, birinci tekil şahıs zamiri olduğu ifade edilebilir. Aynı zamanda ben kelimesi, vücutta bulunan siyah beneklerin ismi olarak da bilinmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Bu eş sesli olan kelimeler yazılış olarak aynıdır. Ancak anlam yönünden baktığımızda farklı oldukları görülür. Bundan dolayı anlamları farklı ama yazılışları aynı olan kelimeler eş seslidir. Buna göre ekmek kelimesi de eş sesli bir kelime olarak bilinmektedir.
Eş Sesli Kelimeler (Sesteş)
Yani ses kalıbı aynı olan bu sözcüklerin karşıladıkları kavramlar tamamen farklıdır. Örneğin bir sayı olan “yüz” ile “başın ön bölümü” ve suda “yüz” anlamındaki yüz; çaygillerden bir içecek olan “çay” ile ırmaktan büyük akarsu vb.
Eşsesli, sesteş veya homofon; söylenişleri (telaffuzları) aynı, anlamları farklı olan (sözcükler). Eşsesli kelimelerin yazılışları (imlâları) her zaman aynı olmayabilir.
Cevap: Cevap : Kahve kelimesi eş şeslidir. Anlamları ise; Kahve kelimesinin ilk anlamı içilen sıcak yada soğuk sıvı demektir.2.anlamıysa çeşitli oyunların oynandığı mekan,kahvehane. Soluk kelimesi eş seslidir.
→Bol sözcüğü eş sesli değildir.
Yazılışları ve okunuşları aynı olsa bile anlamları farklı olan kelimeler eş sesli olarak bilinmektedir. Diğer bir ifade ile sesteş olarak da bilinmektedirler. Bu kelimelerin farkını anlayabilmek için ise cümle içerisinde kullanmamız gerekmektedir.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Ancak öz kelimesi sesteş olduğu ve birden fazla anlamı olduğu için özün eş anlamlısı kelimeler kullanılırken mutlaka cümlenin ve kelimenin anlamına bakmak gerekir. Özün eş anlamlısı olan sözcükler, cümlenin anlamına ve bağlamına göre kullanılır.
Aynı şekilde yazılıp okunması ve ses anlamından birbirine benzer olması ile beraber, anlamları birbirinden tamamen değişik olan kelimelerdir. Burada dikkat etmemiz gereken unsur insan ya da hayvanlara verdiğimiz İsimlerde sözcükler sesteş olarak kullanılmasıdır.
Farklı anlamlara gelseler dahi yazılış ve okunuşları aynı olan sözcükler eş sesli sözcükler olarak bilinir. Aynı zamanda sesteş sözcükler olarak da dile getirilmektedirler. Bu sözcüklerde aynı harfler kullanılır ve aynı şekilde kelime oluşturulur.
Eşsesli kelimelerin yazılışları her zaman aynı şekilde olmayabilir. Kaç sözcüğü eş sesli bir kelimedir. Kaç kelimesinin 1. anlamı: Herhangi bir nesnenin, eşyanın veya herhangi bir şeyin sayısını sormaya yarar.
EŞ SESLİ KELİMELER
Çay kelimesi her iki cümlede de aynı yazılmasına rağmen anlam olarak farklıdır. Birinci cümledeki çay bir içecektir. İkinci cümledeki çay ise küçük akarsulara verilen isimdir. Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli ( sesteş)sözcükler denir.
Açıklama: Çilek kelimesinin eş anlamlısı veya bir eş seslisi yoktur.
=>Ayran eş sesli değildir, kale eş seslidir. Açıklama: -Eş sesli nedir? -Eş sesli : Yazılışları aynı fakat anlamları birden fazla olan kelimelere denir.
Dağ eş sesli bir kelimedir.
Yok kelimesi eş seslidir. Bildiğimiz anlamının (var olmayan) dışında “hayır” ve “yasak” anlamlarında da kullanılır.
Saç kelimesi eş sesli bir kelimedir. İnsan vücudu üzerinde bulunan bir yapıyı ifade ettiği gibi, fiil olarak 'saçma' eylemi olarak da kullanılmaktadır. İnsan saçı olarak isim yönü ile kullanmış olduğumuz 'saç' sözcüğünün sesteş anlamı 'etrafa saçmak' anlamına gelen sözcüğü karşılamaktadır.
Sağ kelimesi, eş sesli yani sesteş bir kelimedir. Sağ kelimesinin, sol kelimesinin karşıtı olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Yazılışları ve okunuşları aynı olan ancak anlamları farklı olan kelimelere eş sesli kelimeler denmektedir. Özellikle gündelik hayatımızda bu kelimeleri çok sık kullanırız. Hem okulumuzda hem de evimizde ve dışarı çıktığımız zaman cümle içerisinde bu kelimeleri kullanabiliriz.
Aldım kelimesi de eş sesli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri