Yumurta Dondurma İşleminde Yaş Sınırı Var Mı? Kadınlar doğurganlık seviyesi yaşla birlikte azalır. Bu nedenle birçok durumda yumurta dondurma işlemi, 38 yaşından önce önerilir.Hastaların yumurta kapasitesiyle orantılı olarak bu 41-42 yaşlara kadar çıkabilir..
Rahminiz sağlıklı kalmakta ve 50 yaşına kadar hamileliği destekleyebilmektedir. Yumurtalarınızın alındığı yaşınızdaki durumunuzla gelecekte başarılı bir hamilelik şansınızı korursunuz. Yumurtalarınızı 28 yaşında dondurur ve 39'da kullanmaya karar verirseniz başarı oranınız 28 yaşındaki bireylerle aynıdır.
Evet, Sağlık Bakanlığı'nın 2014'te yayınladığı yönetmeliğe göre; yumurtalık rezervi düşük olan, ailede erken menopoz öyküsü bulunan bekâr kadınlar, üç uzman hekimden oluşan sağlık kurulu raporu ile durumlarını belgelendirdiği takdirde yumurta dondurma işlemini yaptırabilmektedirler.
Yumurta Dondurma İşlemi İçin Amh Kaç Olmalı? Eğer yumurta rezerv azlığı nedeni ile yumurta dondurma yapılacak ise, AMH düzeyinin 1.5 ng/ml'nin altında olması, ya da muayene ile rezerv düşüklüğünün tespit edilmesi gerekir.
Kadın da gelişen herhangi bir kanserde de kemoterapi ve radyoterapi öncesi yumurta dondurma işlemi için rapor düzenlenebilmektedir. Yumurta dondurma işleminin yürütülebilmesi için hastanın bir üniversite hastanesinden veyahut Tüp Bebek Merkezi bulunan bir devlet hastanesinden rapor alması gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Dr. Attar, “Yumurta dondurma işlemi için ideal yaş 35-40 arasıdır. Yumurtanın dondurulduğu yaş, yumurta kalitesini ve gebelik başarısını etkiliyor. İşlemin ardından yüzde 30-60 arasında başarı oranı var” dedi.
Özel hastanelerde bir süredir uygulanan işlem, artık İstanbul'daki Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Süleymaniye ve Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk hastanelerinde de uygulanıyor. Devlet hastanesi olmasına rağmen tedavi SGK tarafından karşılanmıyor.
Yumurta Dondurma İşleminde Yaş Sınırı Var Mı? Kadınlar doğurganlık seviyesi yaşla birlikte azalır. Bu nedenle birçok durumda yumurta dondurma işlemi, 38 yaşından önce önerilir.Hastaların yumurta kapasitesiyle orantılı olarak bu 41-42 yaşlara kadar çıkabilir..
Özellikle 35 yaşın altındaki kadınlarda AMH düşüklüğü erken menopoz belirtisi olabilmektedir. 4 ve üzerinde AMH değerine genellikle polikistik over sendromu olan hastalarda rastlanmaktadır.
Doğurganlık özelliklerinin kontrol altına alınması ve korunması için başvuran kadınların birçoğu 35 yaşının üzerindedir; fakat bu durum için 35 yaş öncesinde başvurmak ve yumurtaları dondurmak çok daha iyi sonuçlar verecektir.
Sağlık Bakanlığı yumurta rezervi az olan tüm kadınlara 'yumurtalarını dondurma hakkı' sağlayacak! Yumurta dondurma süresindeki 5 yıllık sınır da 'süresiz'e çevrilecek. Yumurta rezervi az olan genç, evli, bekar her kadın yumurtalarını dondurup istediği zaman anne olma şansına kavuşacak.
Yumurta dondurma işlemine adetin 2. veya 3. Günü başlanır. Eğer yumurtalıkta tedaviye engel bir durum yoksa yumurta geliştirici iğneleri hasta kullanmaya başlar. Yumurtalar belirli bir boyuta ve olgunluğa geldiği zaman çatlatma iğnesi yapılır ve çatlatma iğnesinden 36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır.
Yumurtalarınızı dondurarak anne olabilirsiniz
Yumurta dondurma işleminde düşük doz bir anestezi ile ağrı sızı hissetmeden işlem uygulanmaktadır. Bekar hastalar için de yapılan özel uygulamalarla herhangi bir sorun yaşanmayacak şekilde uygulama yapılabilmektedir.
Kaç yumurta dondurulabilir? Ortalama olarak bir denemede 6-10 arası yumurta toplanması hedeflenmektedir. Toplanan yumurtaların yaklaşık yarısının transfer edilebilir embriyo haline geleceği düşünülürse 10 yumurta toplanan bir bayanda 3-4 embriyo oluşturma şansı mevcuttur.
Yumurta dondurma işlemlerinde düşük dozda anestezi uygulanmasıyla ağrı hissedilmeden kolayca işlem tamamlanabiliyor. Bekar hastalar için de yapılan özel uygulamaların da herhangi bir sorunu bulunmuyor. Yumurta toplama işlemi kapsamında ağrısız şekilde işlem tamamlanabilmektedir.
Tedavi süreci bittikten sonra dondurulan bu sperm ve yumurtalar kullanılabilir. Evli olmayan ancak erken menopoz riski olan kadınların yumurta hücreleri de dondurulmakta, evlilik sonrasında gebelik için kullanılmaktadır. Ailesinde erken menopoz hikayesi olan kadınların belirlenmesi bu açıdan önemlidir.
Yumurtalıklardan östrojen üretildiği ve bu hormon metabolizma hızını arttırdığı için kadınlarda bir miktar kilo alımı görülebilir. Ancak genç bir kadının yumurtalarını dondurması hiçbir sıkıntı yaratmayacaktır. Yumurta dondurma işleminden sonra kilo almak doğal bir süreçtir ve uzun zamanda olur.
Hamile kalmak için 1 yumurta ve 1 sperm yeterlidir. Ama yumurta sayısı ne kadar çoksa hamile kalma şansı o kadar fazla olacaktır. Klinik pratikte ultrasonda her iki yumurtalıkta toplam yumurta sayısı 8 ve üzerinde ise normal yumurta rezervi olarak kabul edilir ve hamile kalmak için yeterlidir.
AMH ve AFC, FSH'ye göre daha güvenilirdir. AFC ultrasonun kalitesi ve ultrasonu yapan kişilerden etkilenirken AMH daha küçük folikülleri de hesaba katabilmektedir. Erken uyarı yani yumurtalıkları zayıflamaya başlayan kadınların çok geç olmadan tespiti bakımından en iyisi AMH'dir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi AMH değeri, yumurta rezervleri hakkında bilgi veren bir değerdir. Bu yüzden AMH değeri herhangi bir ilaç, hormon ya da cerrahi müdahale ile yükseltilebilen bir değer değildir.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
KİMLER YUMURTA DONDURMA İŞLEMİ YAPABİLİRLER? Yumurtalık rezervinin azaldığı hem muayene ve hem de yapılan hormon testleriyle ( AMH değeri 1'in altında) ispatlanan ve 3 tüp bebek uzmanından oluşan bir kurulun verdiği kararla (3 hekim imzalı heyet raporu) yumurta dondurma işlemi yapılmaktadır.
Hayır, herkes yumurta donduramaz. Sağlık Bakanlığı'nın 2014 yılında yayınladığı yönetmelik ile bazı özel koşullarda, kadınların doğurganlığının korunması için yumurta dondurulmasına izin verilmiştir.
Yumurta dondurma işlemi, son yıllarda giderek yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde evli olmayan bekar kadınlar, sonraki yıllarda kullanmak üzere yumurtalarını dondurmayı tercih etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri