Bağlama (Saz) Öğrenebilmek, Doğuştan Gelen Bir Yetenek midir? Her hangi bir enstrüman çalmasını öğrenmek, kesinlikle doğuştan gelen bir yetenek değildir. Yetenek, kabiliyet doğuştan var olmaz, sonradan kazanılırlar.
Eğer enstrümanınızda ustalaşmak istiyorsanız bağlama öğrenme süresi 7 ile 9 aya kadar çıkabilir. Ancak enstrümanınızı hobi düzeyinde çalmak ve boş vakitlerinizi değerlendirmek istiyorsanız yaklaşık 5 aylık bir bağlama eğitimi bağlamanızla sevdiğiniz şarkıları icra edebilmeniz için yeterli olacaktır.
Eskiden ustaların yanında görerek duyarak saz öğrenmek çok daha zordu. Fakat günümüz imkânları ile saz çalan ustanın videoları tekrar tekrar izlenerek aynısını çalabilmek mümkündür. Saz öğrenmekteki isteğinizi kaybetmediğiniz sürece hiçbir şey imkânsız değildir.
Sizler istedikten ve zaman ayırdıktan sonra kemanın çalması zevkli ve asil bir çalgı olduğunu göreceksiniz. Keman çalmak için çok yetenekli olmanız gerekmiyor. Fakat zaman ayırmanız severek ve isteyerek çalmanız öğrenme sürenizi kısaltacaktır. Keman çalmak için çok yetenekli olmanız gerekmiyor.
Yeni başlayanlar için genellikle kısa sap saz modelleri tercih edilmektedir. Bunun sebebi kısa sapta sazın tutulması ve notalara erişimin daha kolay olmasıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Elektro saz çalmak, klasik olanlara göre daha kolaydır. Çünkü elektro sazda parmaklarınızı 7 tel üzerinde değil 4 tel üzerinde gezdirerek tüm notaları çalabilirsiniz.
Kısa saplı bağlamanın özellikleri:
Uzun saplı bağlamaya nazaran repertuarı daha kısıtlıdır. Uzun saplı bağlamaya geçiş açısından öğrenmesi daha kolay bir düzendir.
Öncelikle yatkınlıklarımız çok önemli. Herkes her enstrümanı çalabilir ama yatkınlıklarımız da ilerleme hızımızı etkiler. Örneğin birisi defalarca dener ama saksofondan ses çıkartamaz. Başka birisi ise daha ilk üfleyişte doğru sesi bulabilir.
Sonuç olarak, piyano çalmak için yetenek gerekli değildir. Piyano çalmak isteyen herkes, müziğe olan ilgisi ve isteği ile piyano çalma becerilerini geliştirebilir. Düzenli çalışma, eğitim ve sabır, piyano öğrenme sürecinde önemli unsurlardır ve doğru yönlendirmelerle herkes piyano çalabilir.
Kültürümüzün bir parçası olan müzik de bu tek seslilikten nasibini fazlasıyla almış durumda. Enstrüman çalmak demek aslında insanın motor becerilerini geliştirip kaslarına hükmedebilmesidir. Herkes bir enstrüman çalabilir.
Kurs süresi kişinin yeteneğine ve çalışmalarına göre farklılıklar gösterse de ortalama öğrenme süresi 8 aydır. 8 ayını tamamlayıp 1. kuru bitiren her öğrenciye kurum müdürü tarafından imzalı belge verilmektedir.
Âşık:, Anadolu, Güney Kafkasya ve İran'da sürdürülen, genellikle bağlama veya başka bir telli müzik aleti eşliğinde söylenen sözlü halk müziği geleneğini icra eden kişidir. Aşıklık geleneği, Türk kökenli ve Türkler arasında yaygın olan Anadolu, Ortadoğu ve Orta Asya'ya özgü bir halk şairliği türüdür.
Bağlama, diğer telli enstrümanlar düşünüldüğünde en azından temel düzeyde öğrenmesi daha kolay ve anlaşılır bir müzik aletidir. Bu sebeple bağlamayı dinlemekten zevk alan kişiler dinlemekten öteye geçebilir ve dilerlerse bir kurs eşliğinde profesyonel destek alarak özverili bir çalışma planı ile bağlama öğrenebilirler.
Kursa gitmeden bağlama çalmak mümkün olsa da repertuvarınızı genişletmek için bağlama kurslarının faydalı olduğunu göz ardı etmemek gerekir. Bağlama kursları ile sahne çalışmaları yapabilir, gelecekte sahnelerde dikkat çekmenizi sağlayacak performansların temelini atabilirsiniz.
Değerli kardeşimiz, İslâm Dini, Peygamber Efendimiz (asm)'in sünnetine uygun eğlenmeyi ve çalgıyı haram kılmamıştır.
Piyano Çalmak 20 Yaşında Öğrenilir Mi? – Piyano Kaç Yaşında Öğrenilir? Piyano çalmak isteyenler arasında yaygın bir inanç olarak küçük yaşlardan başlanılması zorunlu olduğu algısı vardır. Ancak bu yanlıştır çünkü piyano çalmayı öğrenmek isteyen herkes vakit kaybetmeden piyano çalmayı öğrenebilir.
Dolayısıyla piyano çalan insanlar zeki midir sorusunun yanıtını, evet olarak değerlendirebiliriz. Piyano çalan insanların, müziğe olan duyarlılıkları sayesinde sesleri ve akustik özellikleri daha iyi işlediği ve beyinlerinin daha iyi entegre olduğu düşünülmektedir.
Gitar Çalmak İçin Yetenek Değil İstek Önemli!
Profesyonel bir gitar sanatçısı olmak için ihtiyacınız olan sadece azimli ve çalışkan olmak. Düzenli pratik yapar, gitar derslerine istikrarlı bir şekilde katılırsanız gitar çalmak için önünüzde hiçbir engel kalmaz…
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise müzik kulağının henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle disiplinli çalışma olmadan çello öğrenmek zordur.
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir. Gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi piyano ve bateri müzik eğitimine başlamak için ideal olmakla birlikte artık gitar, keman, viyolonsel ve flüt eğitimi kurslarına katılabilirler. 9 yaşından itibaren de artık sesi oturacağı için şan ve vokal eğitimlerine başlayabilirler.
Bağlama ailesinin küçük boyutta alan ferdine cura denir ve en zor bağlama çeşididir. Bu nedenle yeni başlayanların tanburayı seçmelidir.
Bağlamanın ses sahası 2,5 oktav (Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si) olup, ses tablosu üzerine yapıştırılan ilave perdeler ile ses sahası 3 oktava kadarda çıkartılabilir.
Uzun sap bağlama mı kısa sap bağlama mı kolay diye soracak olursanız, yukarıda da belirttiğimiz gibi kısa sap bağlamayı öğrenmenin daha kolay olmasına karşın icra imkanı kısıtlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri