Hafta hafta gebeliğin 39. Haftasında, artık her an doğurabilecek konumdasınız yani sürekli doğum belirtilerini gözetliyor olmalısınız. Bu belirtiler arasında: suyun gelmesi, membranın zedelenmesi, ishal ve mide bulantısı, enerji çoğalması, mukus tıpanın ayrılması ve hafif kanlı vajinal akıntı olabilir.
Doğuma kadar bol su içmek rahatlatmaktadır. Kasılmalar düzenli ve şiddetli bir şekilde devam eder. Bebek artık pelvise baskı yaparak anneyi rahatsız eder. Pelvise uygulanan baskı ile adet sancılarına benzer ağrılar ve kramplar yaşanabilir.
Hamileliğin 9. ayı, anne karnındaki bebeğin 36. haftasında başlar ve 40. haftada tamamlanır. 39 haftalık 2 günlük gebelik kaç aylıktır? sorusunun cevabı da buna göre 9. aydır. Bebeğin doğuma hazır olduğu 39. haftada doğan bebekler, zamanında dünyaya gelmiş olur.
39 haftalık gebelikte sancı olmaması da normal bir durumdur. Çoğu anne adayı bu haftalarda sancısının olmamasını endişe verici bulsa da bu durumda endişelenmeye gerek yoktur.
Ağrı ya da kramp giderek daha şiddetlenir ve daha uzun sürer. Kasılmalar da daha sıklaşır ve üç ila beş dakikada bir olmaya başlar. İşte düzenli sancılar başlamışsa doğum yaklaşmış demektir. Bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi ile güçlü tuvalete çıkma hissi gelir.
İlgili 45 soru bulundu
Doğum sancıları gebeliğin 38 ila 42.haftaları arasında gelebilir. Genelde ilk sancılar 5 ila 20 dakikada bir gelir. Sonrasında bu sancılar daha kısa sürelerle sık sık gelmeye başlar. Ebeveyn adayları genelde “Doğum sancısı kaç dakikada bir gelirse hastaneye gidilir?” sorusunun yanıtını sıklıkla merak eder.
Hafta Kaç Aylık Oluyor? Gebeliğin 39. haftası 9 ayın tamamlandığı, 10. aya yaklaşıldığı bir dönemdir. Gebelik birinci, ikinci ve üçüncü semester olarak 3 ana gruba ayrılır. Birinci semester; bebeğin bir hücreden fetüs haline geldiği, hücre bölünmelerin çok hızlı olduğu, bebeğin kalp atışlarının duyulduğu dönemdir.
Fiziksel olarak hızla büyüyen rahim karın içi organlara fazlaca yer bırakmamaktadır. Buna bağlı olarak görülebilecek bazı şikayetler normaldir: Rahim yükselirken mide ve diafragma kasının yukarı itilmesine neden olur. Mideden yemek borusuna asit kaçağı arttığı için mide yanması, ekşime gibi şikayetlerde artma olur.
Kafatası, kolay doğum için, hala esnektir. Boyu 45-50 santim, kilosu 2700-3500 grama ulaşmış olur. Hamileliğin son aylarında da beslenmeye dikkat etmek, vitamin almaya devam etmek, bolca su içmek, kısa yürüyüşler yapmak ve yeterince dinlenmek anne ve bebek sağlığı için oldukça önemlidir.
Kaslardan oluşan rahim düzenli aralıklarla kasılır. Karın sertleşir. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve yumuşar. Doğum başlayana kadar ve erken doğum aşamalarında bebek oynamaya devam eder.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
Normal doğum kaçıncı haftada olur? Yenidoğan açısından 37. ve 42. haftalar arası, normal doğumun en güvenli zamanlarıdır.
Aktif doğum evresinde doğum sancıları yaklaşık 5 dakikada bir gelir. Şiddeti ve süresi de artar. Bu evrede sancının süresi 1 dakikayı bulabilir. Doğum sancılarının sıklığı 5 dakikaya indiğinde doğum yapılacak merkeze gidilmelidir.
Bebeğin rahimde durmasını sağlayan ve vajinayla ilişkisini kesen mukus tıkacı, doğumun hemen öncesinde atılır, buna “nişan gelmesi” denir ve doğumun başlayacağının habercisidir. Anne adayları bu tıkacın atılmasını, pembe, sümüksü bir kanama olarak ifade ederler. Bu durum doğumun çok yaklaştığının habercisidir.
Doğuma yakın zamanda gelen hafif kanlı akıntı serviksin açılmasına bağlı olarak doğumun habercisidir ve nişan olarak bilinir.
En belirgin doğum belirtileri şunlardır; Güçlü ve sık gelen kasılmalar: Kasılmalar önce 10 dakika aralıklarla gelirken, gitgide aralıkları kısalır, kasılmanın süresi ve şiddeti (Rahimdeki basınç ) artar. Nişan gelmesi (kanlı sümüksü pembe bir akıntı): Rahim ağzında bulunan tıkaçtır.
39 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri
Çoğunlukla anne karnında yeterli alan olmadığı için bebeğin hareketleri azalır. Ancak bazı anne adayları, “39 haftalık gebelikte bebek çok hareketli” şeklinde ifadelerde bulunabilir. Genel olarak bebeğin, eskiye kıyasla daha az hareketli olması beklenir.
Hamileliğin 40. haftası, 9 ay 10 günlük hamileliğe denk gelir. İnsanlarda ortalama hamilelik süresi olan 280 gün veya 9 ay 10 gün, 40. haftada son bulur. Birçok kişide hamileliğin yaklaşık olarak 40 hafta sürmesi beklenir.
Bu süre sonunda da doğum olmazsa önce suni sancı denenir. Suni sancı da başarısız olursa bebek sezeryan ile doğurtulur. Küçük bebeğinizi kucağınıza almak için daha fazla beklemenize gerek kalmayacaktır.
Doğum sancıları henüz oluşmadıysa hekim, anne adayını muayene ettikten sonra 42. haftanın beklenmesine karar verebilir. 40 haftalık gebelik sancım yok gibi yakınmalar bu açıdan normal kabul edilir. 42. haftada da sancı olmaması durumunda doğum, suni sancı ile gerçekleştirilir.
Hamilelik döneminin son haftalarında vajinada dolgunluk, karıncalanma, uyuşma ve batma hissi sanıldığının aksine erken doğum belirtisi değildir. Çatı kemiklerinin genişlemesine ve rahim içindeki bebeğin o bölgedeki sinir uçlarına baskı yapması nedeniyle oluşur.
Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve karın yumuşar. Kasılmalar rahim ağzını açar(gebeliğin başından beri kapalı olan) ve bebeği doğum kanalına doğru iter.
Normal doğum kaçıncı hafta olur? Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır.
Açıcı sancılar, rahim kasılmalarının başlangıcından itibaren doğum kanalının açılmasına yardımcı olur. Bu sancılar, kasılmaların ilk aşamalarında daha hafif ve daha uzun süreli olabilir. İtici sancılar ise, doğum kanalının son kısmını açarak bebeğin doğumunu sağlar. Bu sancılar daha yoğun ve kısa süreli olabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri