Başlangıç olarak en az alerji yapan elma, armut, şeftali, kayısı, nektarin, üzüm, kırmızı erik uygundur. Turunçgiller ve kivi gaz ve alerji yapabileceği için 5–6. aydan sonra başlanmalıdır. Muz ise kabızlık yapabileceği için az verilip yavaş yavaş arttırılır.
Anne sütünün yetmediği kesinleşmişse 4. aya kadar mamalarla beslenmelidir.4. Aydan itibaren meyve suları ve püreleri + sebze çorbaları başlanır. 5. Ayda yukarıdaki gıdalara yoğurt eklenir.
Çelik ufak bir tencerenin içine elma ve armutları kabukları soyulmuş küp küp doğranmış olarak hafif su ekleyerek haşlıyoruz. Tamamen pişince blendrdan geçirip sıcağıyla kavanozlara basıyoruz.
- 6. Ayını dolduran ve ek gıdaya başlayan bebeğe, anne sütünden başka günde sadece 1 öğün ek gıda verilmelidir. Ve bu besinler daha çok muz, elma, havuç, brokoli gibi sebze ve meyveleri püre yaparak verilmesi önerilir.
4 aylık bebeğin anne sütü ile beslenmesi gerekir. Fakat anne sütünün yetmediği durumlarda ya da ailenin ek besinlere geçmek istemesi üzerine 4 aylık bebeğe anne sütü devam mamaları verilebilir. Bunun yanı sıra keçi sütü ile yapılan yoğurt, meyve suları ve sebze suları çok az miktarlarla verilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Ek gıdaya başlamak için doğru zaman
Bebeklere en erken 4'üncü ayın sonundan itibaren ve en geç 6'ncı aydan sonra kaşık maması verilmelidir*. Bebek artık aktif bir öğrenme sürecindedir ve tüm yeni tecrübelere merakla tepki verir. Bebeğinizin hazır olması durumunda kaşık mamaya başlamak için en ideal zaman bu dönemdir.
Bebeklere katı gıdaya geçişle birlikte verilmesi gereken en önemli besin seçeneği meyvedir. Meyveler, açlığı bastıran ve sindirimi kolay olan besinler arasında yer aldıkları için ara ve ana öğünlerde bebeklere rahatlıkla yedirilebilir.
Örneğin elma ve armut 5 aylık bebekler için verilen meyvelerdendir. Meyveye başladıktan sonra bebeklerin kabız olma ihtimalleri artmaktadır. Bu yüzden sindirimi kolay meyveler tercih edilmelidir. Sebze veya meyveleri ezerek püre haline getirip birkaç tatlı kaşığı bebeklere verilebilir.
4 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir. Bebeğin gelişimi, anne karnında başlar.
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Meyve püresi ara öğün olarak yedirilmelidir. Bazen yoğurt içerisine veya kahvaltısına karıştırılarak da kullanılabilir. İlk olarak verilebilecek meyveler mevsimine göre elma, armut, şeftali, kayısı ve muzudur. Allerjik olmaları nedeniyle portakal ve mandalina 7 aydan sonra çilek ve kivi 1 yaştan sonra başlanmalıdır.
Koruyucu içeren yoğurtları tüketmek yerine güvenilir çiftliklerden alınan sütlerle bebek ve çocuklara yoğurt yapılmasının önemine değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Son zamanlarda piyasaya çıkan cezbedici şeker ilaveli meyveli yoğurtları bebeklerinize vermeyin" dedi.
Başlangıç olarak en az alerji yapan elma, armut, şeftali, kayısı, nektarin, üzüm, kırmızı erik uygundur. Turunçgiller ve kivi gaz ve alerji yapabileceği için 5–6. aydan sonra başlanmalıdır. Muz ise kabızlık yapabileceği için az verilip yavaş yavaş arttırılır.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
Evet. Muzu bebeğinize en erken 4. ayında verebilirsiniz. Ancak tavsiye edilen bebeğin 6'cı aya kadar anne sütü ile beslenmesidir. Uygun zaman muzun 6'cı aydan sonra bebeğe verilmesidir.
4 aylık bebek gelişimi
4 aylık bir bebek; Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder. Uzaktaki bir oyuncağa ulaşmak için tüm vücuduyla çabalar.
Gündüzleri hiç uyumasa da geceleri üç saatte bir sadece beslenmek için uyanan bebek dördüncü aydan itibaren bu döngüyü değiştirir. Buna 4. ay uyku gerilemesi denir.
Miniğinizin tükürük bezleri aktifleşince bebeğiniz, ağzında biriken alışık olmadığı bu sıvıyı dışarıya atma ihtiyacı hissedebilir. Bu nedenle bebeklerde tükürük püskürtme, karşılaşılabilecek olağan bir davranıştır.
Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi önerilmektedir. Anne sütünün yeterli olmadığı veya tıbben emzirmenin mümkün olmadığı durumlarda formül gıda takviyesi verilmektedir. Ek gıdalara 6.ayın bitiminde başlanması önerilmektedir.
Kabukları soyulmuş elmanın çekirdeklerini ayıklayıp küpler halinde doğrayın. Tencereye elmaları ilave edip üzerine su çıkacak kadar kaynatıp suyu çekene kadar kaynatmaya devam edin. Sonrasında çatal ile yada blenderla ezin. Tat vermek için pekmez kullanılabilir.
Yetişkinlere olduğu kadar elmanın bebeklere faydaları da vardır. Ek gıdaya başlama zamanı gelen bebeğinize uzman onayıyla elmayı uygun şekilde hazırlayarak yedirebilirsiniz.
Bebeğe soğuk mama verilir mi? Bebeğinizin mamasını hazırlayıp biberona koyduğunuzda beslenme işlemi bittikten sonra mama kaldıysa ilk 1 saat içinde içirilebilir. 1 saat sonrası bakteri oluşumuna zemin hazırlayacaktır. Ayrıca mamayı soğuk yemek bebeklerde gaz problemini tetikleyecektir.
Pirinç veya çeltik, buğdaygiller (Poaceae) familyasından bir tahıldır. Buğday ve buğday içeren tüm ürünler, içinde gluten olduğu için 8. aydan sonra öneriliyor. İrmikte 8. aydan sonra verilebilecek bir tahıldır. 6. ayda ise sadece yulaf ve pirinç öneriliyor.
(örneğin yoğurt verileceği zaman ilk gün 1 tatlı kaşığı 2.gün 2-3 tatlı kaşığı, 3.gün 4-5 tatlı kaşığı verilir, daha sonra bir öğünde karnını doyuracak şekilde verilebilir). - İlk kez verilecek ek gıdalar 4-5 gün arayla başlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri