Havuçlar yıkanıp soyulur, küp küp doğranıp tencereye alınır. Üstüne su eklenip kısık ateşte haşlanır. İşlem bitince blenderden ezilip bir güzel püre haline getirilir.
4. Aydan sonra ek besin takviyesine ihtiyacı olan bebeğinize havuç püresi yedirebilirsiniz.
-havuç suyu, elma suyu, şeftali suyu, armut suyu: 5 aylıkken 1-2 tatlı kaşığıyla başlanan meyve sularının miktarı 6 aylıkken artırılabilir.
Havuçları yıkayın ve kabuklarıyla birlikte yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alın. Üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyin ve harmanlanıp tepsiye dizin. Sarımsağı, pul biberi ve taze otları üzerine serpin. Fırında 20 dakika kadar üzeri kızarıncaya dek pişirin.
İlgili 44 soru bulundu
B6 vitamini, bakır, tiamin, folik asit ve magnezyum içerir. Zengin besin ve mineral kaynaklarında nedeni ile aşırı bir şekilde tüketilmemesi gerekir. Fakat fazla havuç tüketimi kabızlık sorununa neden olabilir. Bu nedenle dikkatli tüketimi önerilir.
İyi davranışı ödüllendirme, kötü davranışı da cezalandırma anlamına gelir. Deyim ilk kez The Economist dergisinin 11 Aralık 1948 baskısında kullanılmıştır. Deyim, aynı zamanda, bir eşeğin önüne havuç sarkıtarak yürümesini sağlamak anlamına da gelir.
4,5 ve 6 aylık bebeklerin normal şartlarda anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür.
4 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir. Bebeğin gelişimi, anne karnında başlar.
Beyaz ekmek, peynir, yoğurt, muz, patates ve havuç gibi sık yedirildiği zaman bebeklerde kabızlık yapan meyve ve sebzeler bir süreliğine yedirilmemelidir. Bunların yerine kabızlığa iyi gelen meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.
Ek gıda döneminde çoğu zaman anneler muhallebi yerine ikindi öğününü yoğurttan yana kullanmaktadır. Ek gıda döneminde bebeğin tanıştığı her yeni gıda gibi 3 gün aralıkla sadece 1 çay kaşığı miktarında başlayıp herhangi bir alerjik reaksiyon görülmezse yarım ile tam çay bardağı seviyesine çıkılmalıdır.
Ek gıdaya başlamak için doğru zaman
Bebeklere en erken 4'üncü ayın sonundan itibaren ve en geç 6'ncı aydan sonra kaşık maması verilmelidir*. Bebek artık aktif bir öğrenme sürecindedir ve tüm yeni tecrübelere merakla tepki verir. Bebeğinizin hazır olması durumunda kaşık mamaya başlamak için en ideal zaman bu dönemdir.
Yağ, nişasta ve karbonhidratları parçalayan enzimler de 6 ila 9 aya kadar üretilemezler. Bu sebeple ilk 6 aydan önce ek gıdaya geçmek bebeğinizde gaz, kabız ve alerji gibi sindirim sorunlarına sebep olabilir. Anne sütü, bebeğin bağırsağını koruyan iyi bakterilerin gelişimine yardımcı olur.
Başlangıç olarak en az alerji yapan elma, armut, şeftali, kayısı, nektarin, üzüm, kırmızı erik uygundur. Turunçgiller ve kivi gaz ve alerji yapabileceği için 5–6. aydan sonra başlanmalıdır. Muz ise kabızlık yapabileceği için az verilip yavaş yavaş arttırılır.
Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir. İlerleyen zamanlarda sebze çorbası, kabak dolması, yoğurtlu meyve ve sebze karışımları gibi birden çok besin içeren yemekler tercih edilebilir.
Prof. Dr. Korhan Taviloğlu'nun cevabı: (Evet, havuç, lahana, Brüksel lahanası, soğan, fasulye, mercimek, kayısı ve kuru erik yemek, bazı kişilerde aşırı gaza neden olabilir.)
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
4 aylık bebek gelişimi
4 aylık bir bebek; Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder. Uzaktaki bir oyuncağa ulaşmak için tüm vücuduyla çabalar.
İlk 2 yıl çocuğunuza televizyon izletmeyin
Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi, önlem olarak 0-2 yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini vurgulamaktadır. Dil gelişimi, doğumla başlayan ve yaşam boyu devam eden bir süreçtir.
Adı üzerinde ek gıdaya geçerken uygulanan bir kuraldır. Yani bebek anne sütü ya da formül mama ile beslenirken uygulanan bir kuraldır. Bebeğinizi yeni bir gıdayla tanıştırdığınızda 3 gün boyunca başka bir gıda vermemelisiniz. Bir de ilk verilen gıda 1-2 tatlı kaşığı kadar az olmalı, daha fazla verilmemelidir.
Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda bebekler mecburen hazır mamalara ve katı gıdalara geçiş yaptırılır. Bebekler 5 aydan itibaren anne sütünün yanı sıra püreler, meyve suları veya ezilmiş sebzeler tüketmeye başlayabilir.
Bebeğinizin diyetini dört aylık olana dek anne sütü, eğer bu yetersizse formül mama oluşturmaktadır. (Çocuk hekiminiz buna, vitaminler ve demir ekleyebilir). Dört ile altıncı aylar arasında katı gıdalar eklemeye başlayabilirsiniz. Ancak halen ana besin maddesi anne sütü olmalıdır.
Havucu soy ve dilimle. Varsa buharda pişirme apartını ağzına yerleştir, yoksa suyun içerisine koy. İki yöntemde de havuç yumuşayana kadar pişirmeye devam et. Ardından havuçları bir kaseye al, braz daha pütürlü kalması açısından çatalla ezerek püre haline getir.
Bünyesinde barındırdığı A, C, K vitaminleri, pantotenik asit, potasyum, folik asit, demir, bakır, magnezyum sayesinde havucun vücuda son derece önemli faydaları vardır. Havuç kuvvet verir, vücuttan kaybolan mineralleri yerine koyar, gözlere iyi gelir, kansızlığa karşı iyi gelir, hemoglobin ve eritrositleri çoğaltır.
Aynı zamanda meme kanserine karşı da koruyucu olduğundan hem erkekler, hem kadınlar için önemlidir. Antioksidan kapasite açısından likopen, ß-karotenden daha güçlüdür. Dolayısıyla kırmızı havucun turuncu havuçtan daha faydalı olduğu söylenebilir. Likopen sayesinde kırmızı havuç cilt sağlığı açısından da önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri