Taşınmazda eski eser şerhi varsa ve Korumu Kurulu Müdürlüğü taşınmazda kültür varlıklı yapı bulunduğunu öngörüyorsa, böyle bir yerin yıkımı mümkün olmamaktadır.Olayda korunacak yapı olmadığı,şerh ile fiili durumun birbirine uymadığı anlaşıldığından,eski eser tescili terkini için dava açılması gerekmektedir.
Normal şartlarda tapu şerhinin süresi 5 yıldır ve 5 yılın sonunda ise tapuya koyulan şerhin hiçbir hükmü kalmamaktadır. Fakat bunun dışında tapu şerhine itiraz etmek isteyen kişilerin itiraz hakları mahkeme yoluyla kesinlikle vardır.
Bunlar genellikle; “tasarruf (egenim) yetkisine ilişkin kısıtlama şerhleri”, “kişisel haklara ilişkin şerhler” ve “geçici tescil (yazım) şerhleri” olmak üzere üç türlüdür.
Üçüncü Dereceden Tarihi Eser Mülk:
Kesin bir sınırlama olmamakla beraber, bu yapıların içerisinde yapılacak tüm değişiklikler Anıtlar Yüksek Kurulu'nun onay vermesi sonucunda yapılabilir. Bu konuda Anıtlar Yüksek Kurulu dışında herhangi bir yerin izin vermesi söz konusu değildir.
Tapu kütüğüne "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır"kaydı konulmuş olan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerinde kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parseller her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır..."
İlgili 27 soru bulundu
Bu soru ile sık karşılaşıyoruz. Antikanın değerli olabilmesi için geçmişin sanat özelliğini taşıması 100 yıla yakın bir eskilik, nadirlik ve eserin iyi durumda bulunması antikanın değerini arttıran özelliklerdir.
Madde 13 – Hazineye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup, usulüne göre tescil ve ilan olunan, her çeşit korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı ile bunlara ait korunma sınırları dahilindeki taşınmazlar, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni olmadan, gerçek ve tüzelkişilere satılamaz, hibe edilemez.
Yapılan araştırmalara göre bilinen en eski tarihi eser Lomekwi Taş Aletleri dir. yaşı 3.3 milyon yıl dır. Kenyada bulunmuştur. Kenya'da bir arkeolojik alan olan Lomekwi'de yürütülen kazı çalışmasında bulunan bu taş aletler dünyanın en eski eserleridir.
Tarihi eserleri bulan, sahip oldukları veya kullandıkları arazide tarihi eser bulunduğunu bilen veya yeni haberdar olan vatandaşlarımızın, bunu en geç üç gün içinde, kendisine en yakın müze müdürlüğüne veya köyde muhtara, diğer yerlerde ise mülki idare amirlerine bildirmeleri gerekmektedir.
Tarih öncesi çağlardan ya da yakın geçmişten günümüze kadar ulaşmış tüm eserlere tarihi eser denir.
Borç ya da ipotekten dolayı olması şerh konulması durumunda borcun ödenmesi ya da devredilmesinden sonra tapu satışı yapılır. Ancak burada kritik olan şudur. Aile ile şerhi olduğunda veya satılamaz açıklaması bulunduğunda devri ya da satışı kesinlikle gerçekleştirilemez.
Tapuya eklenen şerh, genellikle 5 yıl geçerlilik süresine sahiptir. Şerh süresi, borç ödemesi ve benzeri gibi kriterlerde borcun tamamen ödenmesiyle de ortadan kalkabilir. Ancak farklı durumlarda şerhin kaldırılması daha uzun sürebilir ve kaldırma işlemi için hukuki yollara başvurulması gerekebilir.
Tapu şerhi yaptırıldığı zaman, şerhin kalan süresini, durumunu öğrenmek için tapu şerh sorgulama yapılmaktadır. Bu sorgulama Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Tapu Bilgileri Sorgulama Sistemi'nden online bir şekilde yapılabilmektedir.
E-Devlet aile konutu şerhi işlemi yapmak mümkündür. E Devlet'ten şerh bildirimi için öncelikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bölümüne giriş yapılmalıdır. Ardından web tapu işlemleri kısmı açılmalıdır. Bu kısımdan aile konutu şerh bildiriminde bulunulabilir.
Aile konutu şerhinin nasıl koyulacağı hususu gibi bu şerhin nasıl kaldırılacağı hususu da önemlidir. Aile konutu şerhi tapu dairesine başvurarak konulmaktadır. Şerhin kaldırılması da yine aynı yöntemle, ilgili tapu dairesine başvuru ile gerçekleşir.
Taşınmazda malik olmayan eşin şerh koydurduğu durumda, şerhi koyduran malik olmayan eşin talebiyle, şerh kaldırılabilecektir. Şerh, malik olan eşin talebiyle konulmuşsa malik olmayan eşin rızası ya da kabulüyle şerh kaldırılabilecektir.
Yasal sürelerde ilgili makamlara bildirilmeyen tarihi eserleri satışa sunan, satan, veren, satın alan, kabul eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar para cezası ile cezalandırılır.
-Eser başkasının mülkü içinde bulunmuşsa, Bakanlık “varlığın belirlenen bedelinin” yüzde 80'ini, bulan ile mülk sahibi arasında ikramiye olarak yarı yarıya paylaştırıyor. -Vatandaş, devlete ait arazide kültür varlığı ortaya çıkarırsa da “eserin takdir olunacak bedelinin” yüzde 40'ını ikramiye olarak alıyor.
Define arama isteyenler bulundukları yerin mülki amirine başvurarak (örneğin mülki amir kaymakamlık ya da valiliktir) bir dilekçe ile define arama izni almak için başvuruda bulunur.
Göbeklitepe ya da Göbekli Tepe, Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 15 km. kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğudur.
Göbeklitepe Tapınağı
Ülkemiz sınırları içerisinde yer alan bu tapınak dünyanın bilinen en eski tapınağı ve tüm dünyaya adını duyurmuş durumda. Bu tapınağı en yakın yaşta olan tapınaktan tam 7 bin 500 yıl daha önce yapılmış.
Suriye'de Halep'in 25 km kuzeyinde yer alan Tell Qaramel, geçmişi M.Ö. 11.000 ile 9.670 yıllarına kadar uzanmaktadır. Hatta Göbeklitepe ile birlikte tarihin en eski yapısı olarak kabul ediliyor.
Koruma bölge kurullarınca alınan sit derece veya sit kararına itiraz etmek istiyorsanız KTVKK md. 61 uyarınca ve ilgili yönetmeliğin 18.maddesi uyarınca alınan kararın tebliğ veya ilandan itibaren ilgili Bakanlığa başvurarak müracaatta bulunabilirsiniz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Türkiye'deki Doğal Sit Alanlarının bilgilerini elektronik ortama aktardı. İnternet ortamında takip edilecek sistemle bir arazinin sit olup olmadığı ya da kaçıncı dereceden sit alanı olduğu anında görebilecek.
Katkı payı nedir? taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla emlak vergisinin yüzde on (%10)'u oranında ayrılan paydır. Katkı payı, bina, arsa ve araziler için, emlak vergisinin yüzde on (%10)'u oranında, emlak vergisiyle birlikte tahsil edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri