Sığırlar, domuzlar, koyunlar ve keçiler hastalığa çok çabuk yakalanırlar. İlk belirtiler öncelikli olarak hayvanın ağız içi, tırnaklar, memelerde çeşitli (kesecikler) yaralarla karakterizedir. İçi su dolu kabarcıklar ile başlar. Diğer belirtiler arasında ise topallık, uyuşukluk, iştah kaybı ve sütten kesilme yer alır.
Hayvanda yem yememe, ağızdan salya akması, dilin soyulması, dilin dışarı çıkması görülür. Tırnak arasında oluşan yaralar, kızarıklık, apse ve ilerleyen dönemlerde tırnak düşmesi görülebilir. Meme yangıları sebebiyle hayvan buzağının emmesine dahi izin vermez, ağrı çeker, sağımı reddeder, süt verimi düşer.
Şap virüsü ; Sığır derisi ve kıllarda 4 hafta, Sütte 9 gün, Ayakkabılarda 3 ay, Sıvı hayvan dışkısında 6 ay, Samanda 3 ay, Toprakta 4 hafta, Kuru otlarda ve danelerde 5 ay, İdrarda 40 gün, Sineklerde 70 gün, hastalık yapma gücünü korur.
Dildeki yaraların (lezyonların) genellikle birkaç günde iyileşmesine karşın ayaklardaki ve nazal bölgedeki lezyonlar çoğunlukla ikinci (sekunder) bakteriyel enfeksiyonlara maruz kalırlar. Sekunder bakteriyel enfeksiyonlar sonucu pneumoni ve mastitis görülebilir, tırnak düşebilir.
Şap Hastalığı Tedavisi
Aşılama yöntemiyle hastalığın yayılması engellenebilir. Hasta olan hayvanlar ve bunlarla temas eden hayvanlar yok edilerek virüs kaynağının tüketimi ve virüsün yaşam seyrinin kırılması hedeflenir. Hasta ve hastalık şüphesi taşıyan hayvanlar, kontamine ürünler, et, süt vb. ürünler yok edilir.
İlgili 21 soru bulundu
"Aşılama sonrası karantina, kordon ve tecrite uymaları gerekiyor. Şap hastalığı insanlara bulaşmamakta. Hayvandan hayvana geçen bir hastalık olup etin tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Hayvan hareketlerinin kısıtlamasında kesimlik hayvanlarımızla ilgili herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.
Şap hastalığı nadirde olsa insanlara bulaşabilmektedir. Ancak, insandan insana bulaşma görülmemektedir. Enfekte hayvanlarla temas yoluyla hastalığı bulaşabilmektedir.
Şap hastalığı, virusun dozuna, suşuna, giriş yerine bağlı olarak klinik veya subklinik belirtiler gösterir. Hastalığın inkubasyon süresi virus dozuna bağlı olup [12], 2-15 gün arasındadır [46]. Sığırlarda hastalık yüksek ateş ve iştahsızlık ile başlar, ayrıca depresyon ve süt veriminde azalma görülür.
Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştir- memiş olmalı veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır. İşletmenin 10 km çevresinde de en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır.
Türkiye'de Diyarbakır, Kırıkkale ve Samsun'un da aralarında bulunduğu 5 ilde Şap virüsü alarmı verildi.
Şap hastalığında etkene yönelik tedavi yapılamaz. Fakat hastalığın yan etkilerine tedavi yapılabilir. Ağızdaki yaralar karbonatlı, sodalı su, veya sirkeyle yıkanır temizlenir.
Şap hastalığının etkeni olan şap virüsünün (aphthovirus) neden olduğu şap hastalığına karşı koruyucu etkiye sahiptir.
ŞAP HASTALIĞI NEDENİYLE DURDURULAN HAYVAN HAREKETLERİ KISITLAMASI 28 NİSAN'DA KALDIRILACAK. Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, şap hastalığı kısıtlaması ile ilgili, "Geçmiş olsun.
Şap hastalığı genellikle hayvanlarda görülen ancak nadiren de olsa insanları da etkileyebilen oldukça bulaşıcı viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle sığır, koyun, keçi, yaban domuzu gibi çift tırnaklı hayvanları etkiler.
Şap hastalığı olan hayvanlarda ağız yaralarının yanı sıra ayaklarda veya bacaklarda da benzer kabarcıklar ve yaralar görülebilir. Bu durum, hayvanın yürüme yeteneğini olumsuz etkileyerek topallamasına neden olur. Bu durumda hayvanlara şap hastalığı ayak tedavisi. Enfekte olan hayvanların ateşi yükselebilir.
Sağımlardan önce ellerin, memelerin ve sağım ekipmanlarının her seferinde dezenfeksiyonuna titizlikle dikkat edilmelidir. Hayvanlar sistemli olarak şap hastalığına karşı koruyucu olarak aşılatılmalıdır. Bölgeye yeni getirilen hayvanların hastalığı taşıyıp taşımadığı takip edilmelidir.
İnsanlarda ciddi sonuçlara yol açan bir hastalık değildir. Veteriner hekimlik gözüyle bakıldığında toplum sağlığı açısından ciddi bir risk oluşturmadığını söyleyebilirim.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Çelebi, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları hayvanlardan bulaşan hastalıklar konusunda uyararak, "Hayvanın bir kulağını tutun. Ateşinin yüksek olduğunu hissedersiniz bu hayvanın hasta olduğuna delalettir" dedi.
Diyanet. Allah'tan şifa bulmak ve ecir kazanmak isteyen kişilerin şifa kurbanı kesmesi mümkündür. Bu kurbanın kesilmesi dinen caizdir. Bu nedenle Diyanet tarafından da hastalıklardan kurtulmak amacıyla şifa kurbanının kesilmesi önerilir.
Şap; cinselliği direkt olarak azaltmaz, ancak kullanımı sonrası psikolojik olarak kişide çöküntü, isteksizlik, yorgunluk yapar. Bu halsizlik neticesinde dolaylı olarak kişi, cinsellikten uzaklaşır. Bu maddeyi alan kişiler (askerler, yatılı öğrenciler gibi) yeterince fiziksel performans gösteremezler.
SAT-1 1962 de Afrika dışında ilk olarak Bahreyn'de görülmüştür. Kısa sürede Mezopotamya bölgesine yayılmış ve Orta-Doğu ve Anadolu'yu içine almıştır. Avrupa Şap Komisyonu 20-21 Temmuz 1962 de Roma'da çok acil olarak toplanmış FAO kaynaklarından Türkiye'ye tip spesifik aşının temini kararlaştırılmıştır.
Antidepresanlar, kolesterol ilaçları, kellik ilaçları, anti androjenler, kanser ilaçları, prostat kanserinde kullanılan ilaçlar, tansiyon ilaçları ve bazı kalp ilaçları da cinsel istekte azalmaya neden olabilirler.
Hasta ve ölen hayvan kesilmemeli, derisi yüzülmemeli ve eti yenilmemeli.
Vakaya rastlanmayan Çaycuma ilçesine bağlı Akçahatipler, Hacıosmanlar, Yazıköy, Emirşah, Sandallar, Basat, Kızılbel, Muharremşah ve Dursunlar köyleri tedbir amaçlı gözetim altına alındı. Köylerde hayvan hareketinin yasaklandığı ve aşılama çalışmalarına başlanıldığı öğrenildi.
Yüzde 100 bulaşıcı olması nedeniyle şap hastalığı geniş hayvan kitlelerini etkiler. Ağır vakalarda tırnak düşmesi, buzağılarda ve kuzularda ölüm görülür. Hastalık, süt, et ve iş verimini düşürerek büyük ekonomik kayıplara yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri