Yavru köpeğiniz 16-20 haftalık olana kadar üç haftada bir hatırlatma dozuyla yapılan aşıların tamamlanmasının ardından 2 hafta geçmesiyle birlikte köpeğinizi dışarıya çıkarabilirsiniz. Aşılar korunma sağlayarak köpeğinizin çevreden ve diğer köpeklerden bulaşıcı hastalık kapmasını engeller.
Son aşısını olduktan iki hafta sonra tamamen aşılanmış olarak kabul edileceğinden köpeğinizin dışarı çıkmasında bundan sonra herhangi bir sakınca yoktur. Kısacası köpeğiniz son aşısını 16 haftalıkken aldığında 18. haftada, 17 haftalıkken aldığında 19. haftada dışarı çıkabilir.
Yavru bir köpeğin dışarı çıkarılmasının ilk koşulu aşılarının tamamlanmış olmasıdır. Aşılar ortalama olarak köpek 14 ila 16 haftalık olduğunda biter. Yani minik dostunuz her şey yolunda giderse yaklaşık 4 aylıkken aşıları yapılmış, dışarı çıkmaya hazır hale gelir.
6 aydan küçük yavru köpeklerin evde maksimum 2 saat yalnız bırakılmaları önemlidir. Yetişkin köpeklere oranla çok daha fazla ilgiye ve gözetime ihtiyaç duyan yavru köpeklerin mesaneleri küçüktür, sıkılma olasılıkları ve hem kendilerine hem de eve zarar verme potansiyelleri yüksektir.
Yavru köpeklerin dışarıda yetişkin köpekler gibi gezinti yapabilmesi için bebeklik dönemi aşılarının tamamlanmış olması önemlidir. Bu nedenle sahiplendiğiniz patili dostunuzu yaklaşık 16 hafta dışarıda gezdirmemeli, mümkün olduğunda ev içerisinde enerjisini atmasına yardımcı olmalısınız.
İlgili 33 soru bulundu
Yavru köpeğinizi toplum içine çıkarmak için ikinci aşılamadan sonra birkaç gün beklemek en iyisidir. Bu, köpeğinizin bağışıklık sistemine tamamen etkili olma şansı verecektir. Yavru köpeğinizi ilk kez dışarı çıkardığınızda, tasma takmak her zaman iyi bir fikirdir.
6-12 haftalık köpekler günde 4 öğün köpek maması tüketmelidir. 3-6 aylık köpekler günde 3 öğün köpek maması tüketmelidir. 6-12 aylık köpekler günde 2 öğün köpek maması tüketmelidir. 1 yaş üstü köpekler günde 1 öğün köpek maması tüketmelidir ancak köpeğinizin vücut yapısına göre günde 2 azaltılmış öğün yapabilirsiniz.
Yavru köpekler tipik olarak her gün 16 ila 18 saat uyurlar. Yetişkin köpekler genellikle her gün 8 ila 13 saat uyurlar.
Yavru köpekler, az önce de belirttiğimiz gibi gün içerisinde 18-20 saat boyunca uyuyabilirler. Bir an enerji patlaması ile size doğru koşabilir, bir diğer an oldukları yerde uyuyabilirler.
Yavru köpekler hemen yorulur, sağlıklı gelişimleri ve sıhhatleri için uzun saatler boyunca uyumaları gerekir. Bu yüzden dinlenmeleri için bol bol fırsat vermek önemlidir. En başta 24 saatin 18 ila 20'sini uyuyarak geçirmeleri gerekebilir. Bu süre yetişkinlikten itibaren 12 ila 14 saate düşer.
Yetişkin köpekler için günde bir ya da iki defa 20 - 30 dakikalık yürüyüşler yeterlidir. Eğer köpeğinizin herhangi bir sağlık problemi yoksa bu süreyi uzatabilirsiniz. Yetişkin köpekler ise hem yavrulardan hem de ileri yaştaki köpeklerden daha uzun yürüyüşler yapabilir.
Yavru köpekler aşıları bitmeden yıkanırsa çabucak hastalanabilir. Ama tabi ki onu yumuşak ve şefkatli şekilde tarayabilirsiniz. Köpek dostumuzun ilk banyosunun çok önemli olduğunu unutmamalısınız. Aşıları bittikten sonra ilk yıkama için her şeyi güzelce ayarlamalısınız.
En azından birkaç gece yavrunun sizin yatak odanızda uyumasına izin verin. Onu, ütü odası, kiler gibi yerde değil yatağınızın yakınında sandık, karton kutu gibi bir şeyin içinde uyumasına imkân verin, kendini güvende hissedecektir. Aksi halde böyle bir deneyim yavru için korkutucu olacaktır.
Yavruluk dönemindeki köpekler için en temel eğitimlerin başında tuvalet eğitimi gelir. Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi genellikle yavru sekiz haftalık olduğunda başlar. Bu yaşta aynı zamanda otur, bekle ya da gel gibi temel köpek eğitimi ipuçlarını da öğrenebilirler.
6 aylıktan küçük yavru köpekler iki saatten fazla yalnız bırakılamaz, bu nedenle hassas dönemi atlatmanıza yardımcı olması için bir evcil hayvan bakıcısına veya köpek bakımına ihtiyacınız olabilir. Bir köpek yavrusunu yalnız bıraktığınızda, geniş, rahat bir kulübede veya köpeklerin giremeyeceği bir odada olmalıdır.
Evet köpekler ilk sahiplerini unutmazlar ve bu durumla ilgili travmalar yaşayabilirler. Genellikle köpekler sahiplerinden ayrı kaldıkları zaman depresyona girerler. Günlük rutinlerinde bile sahiplerinin evde olmadıkları zamanlar her gün aynı şekilde tekrar etse bile köpekler için endişe vericidir.
Köpeğinizin 24 saatlik bir süre içinde keyif alacağı tam uyku miktarı değişse de, ortalama genellikle günde 12 ila 14 saattir. Daha yaşlı köpeklerin, daha zayıf mesaneleri nedeniyle geceleri kalkıp daha fazla hareket etme eğiliminde olmalarına rağmen daha fazla uyudukları bilinmektedir.
Yavru köpekler geceleri aktif olma eğiliminde olduklarından ve genellikle düzensiz uyku programlarına sahip olduklarından yeni yavru köpeği olan aileler için gece vakti biraz zorlayıcı olabilir.
Biriktirdikleri enerjiyi atmaları için egzersiz yaptırmak iyi bir çözümdür. Köpeğinizi başka köpeklerle koşup oynayabileceği bir köpek eğitim merkezine bırakabilir ya da köpeğinizle birlikte egzersiz yapabilirsiniz. Egzersiz sonrası yorgunluk köpeğinizin hemen uykuya dalmasını sağlar ve gece havlamalarını önler.
Özellikle soğuk havalarda bu nedenle doğru ve düzgün beslenmeleri çok önemlidir. Her ne kadar dayanıklı canlılar olsalar da bunun da bir sınırı vardır. Normal şartlarda köpeklerin açlığa ortalama 3-7 gün, max. 3 hafta açlığa dayanabildiği bilinmektedir.
"Köpekler karanlıkta mı uyumalı?" sorusunun cevabı da buna etki eder. Gece lambası kullanıyorsanız köpeğinizin ışık kaynağından uzakta uyuduğundan emin olmalısınız. Bazı köpekler ışık sebebiyle geceleri uyanarak ses çıkarabilirler, etrafta dolanabilirler ya da sahiplerini uyandırabilirler.
İki haftalık bir köpek yavrusu için konuşacak olursak her beslenme sonrasında dışkı yaparsa 3 aya gelinceye kadar günde en fazla 4 kez tuvaletlerini yapabilirler. 6. ayda günde 3 defa olabilir. Genellikle 1 yaşına geldiklerinde “normal” alışkanlıklarına başlamış olurlar.
Yavru Köpeklerin Öğünleri Dikkatle Planlanmalıdır
Uzmanlar yavru köpeklerin ilk 2-3 aylık süreçte günde 4 öğün, 3-6 aylık süreçte günde 3 öğün, ırklara göre 6-12 ya da 6-24 aylık süreçte günde 2 öğün beslenmelerini önerirler.
Genel olarak küçük ırk köpekler hemen hemen 9. ayda yetişkin sayılırken dev ırk köpeklerde bu süreç 18 - 24 aya kadar çıkabilir.
Köpeklerin severek tükettiği et ürünleri tavuk eti, kuzu eti, sığır eti, hindi eti başta olmak üzere, en çok sevdikleri bitkisel ürünleri brokoli, salatalık, patates ve balkabağı olarak sıralayabiliriz. Köpekler mama tüketmelerinin dışında birçok sebze, meyve, süt ve süt ürünlerini de severek tüketmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri