Basur belirtileri arasında ilk evrede makatta ve/veya dışkıda kanama. 2. evrede anüs bölgesinde kaşıntı 3. evrede akıntı ve ıslaklık hissi. 4. evrede diğer belirtilere ek olarak ağrı veya sızlama basurun en yaygın belirtileridir.
Evre 1'de makatın içinde anal yastıkçıklarda genişleme vardır ancak sarkma izlenmez. Evre 2'de genişleme haricinde makata sarkma olur ancak kendiliğinden düzelir. Evre 3'te ise hemoroidler makattan dışarı sarkarlar ve parmakla içeri itilmeleri gereksinimi olur.
Üçüncü ve dördüncü evre hemoroidler ise ameliyat aşamasına gelmiş kabul edilir. Hastalığın tanısı konulduğu sırada eğer üçüncü evre söz konusuysa, ilerlemeden ameliyatı yapmak gerekir.
İç hemoroidin dört evresi bulunmakta ve genellikle üçüncü ve dördüncü evrelerde cerrahi tedavi yapılmaktadır. Diğer tedavi yöntemlerinde birinci evreden dördüncü evreye kadar medikal tedavi ile kendiliğinden geçmesi mümkündür.
Halk arasında basur olarak da bilinen bu hastalığı olan kişilerde, makatta kanama ya da dışkıda katran benzeri görünüm olması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Özellikle makatta kanamanın görülmesi, basur dışında birçok ciddi hastalık nedeniyle oluşabildiği için göz ardı edilmemelidir.
İlgili 44 soru bulundu
HEMOROİD AMELİYATI - TABURCULUKTAN SONRA
Taburculuktan sonra ilk birkaç hafta hafif derecede de olsa ağrı, ara sıra ufak kanamalar ve akıntılar olağan kabul edilir. Çünkü birkaç günde sosyal yaşama dönülebilmesine rağmen yara iyileşmesi 2-3 hafta sürebilir.
Tedavisi ihmal edilen hemoroidler daha da ilerleyebilir ve akut tromboze hemoroid olarak bilinen durum meydana gelebilir. Bu da hastanın çok daha şiddetli ağrılar deneyimlemesine yol açabilmektedir.
3. ve 4. evre hemoroidlerde ise tedavi, hemoroid ameliyatı ile yapılır. Genel ya da lokal anestezi altında yapılan operasyonlar, hemoroid tedavisinde en etkili yöntemlerdir. Hemoroid ameliyatı sonrası basurun tekrarlama ihtimali son derece düşüktür.
Lazer hemoroid ameliyatı; her geçen gün daha çok tercih edilir. Hastalığın birinci veya ikinci evresinde genellikle ameliyata başvurulmaz. Ancak, hemoroidin şiddetli olduğu üçüncü ve dördüncü evrede cerrahi operasyon şart haline gelir.
I. Evre Hemoroid: Kanamaya yol açan ve makat dışına çıkmayan iç hemoroid. II. Evre Hemoroid: Makat dışına çıkan, ancak kendiliğinden içeri giren iç hemoroid.
Hemoroid probleminden kaçarak kurtulamazsınız!
Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir. Tedavi edilmemiş hemoroidlerde, boğulma (akut tromboze hemoroid) dediğimiz şiddetli ağrılı şişlik gelişebilir.
Ameliyat yöntemine hastanın muayenesine göre karar verilir. Klasik ameliyatta hemoroid memesi kesilerek çıkarılır. Bu yöntemde ameliyat sonrası ağrı fazladır. Ameliyat sonrası yaklaşık 2 hafta istirahat verilir.
Basur memesi patlarsa kişiye ağrı ve acı verebilir. Bir başka deyişle tromboze basur olarak tabir edilen bu meme kişilerin rahatsız olmasına neden olur. Basur memesinin patlaması ile her dışkılamada kanama oluşması hastada kansızlığa sebep olmaktadır.
Evre: Damarlar dışkılama esnasında makat dışına çıkar ve sonrasında kendiliğinden içeri girer. 3. Evre: Makattan dışarı çıkan hemoroid ancak elle itilerek içeri girer. 4. Evre: Hemoroid dışarıya çıkmıştır, hiçbir şekilde makatın içine girmez.
Hemoroidin tedavisinde; hastalığın ilerlemesine bağlı olarak klasik cerrahi yöntemi tercih edilir. Daha çok 3. ve 4. evrede olan hemoroidler için tercih edilen cerrahi yöntem; genel anestezi ya da epidural anestezi ile yapılır. 3. evrede olan hemoroidler için lazer tedavisi de alternatif bir yöntemdir.
Ağrısız bir işlem olduğundan dolayı ameliyat esnasında narkoz uygulanmasına gerek duyulmaz. Ancak hastanın konforu açısından spinal anestezi veya genel anestezi uygulanabilmektedir.
Hastanemizde 1500 TL'den başlayan fiyatlarla lazerle hemoroid tedavisi yapılmaktadır.
Lazerle hemoroid tedavisi, belirtileri hafifletmek veya tamamen ortadan kaldırmak için oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak, hemoroidlerin nedenlerini ortadan kaldırmak için yaşam tarzı değişiklikleri, diyet ve egzersiz gibi diğer tedavi seçenekleri de gereklidir. Aksi takdirde, hemoroidlerin tekrarlaması mümkündür.
Genellikle 20 – 50 yaş aralığında sıklıkla yaşanan hemoroid rahatsızlığı için kolay bir tedavi yöntemi olan lazerle hemoroid tedavisi oldukça sık tercih edilmektedir.
İşlem sırasında belirgin ağrı olmaz. Lastikle boğulan hemoroid günden güne küçülür. 10-15 gün içerisinde hemoroid yastıkçığı normal boyutlara geriler. İşlem sonrası ağrı, lazer ve Radyofrekans işlemlerine göre daha fazla olabilmektedir.
Kendiliğinden geçen dış basur memesi bazen makat bölgesinde ağrı ve kanamalara neden olabilir. Böyle durumlarda kişilerin mutlaka uzman bir doktora gitmesi gerekir. Doktorlar dış basur memesi tedavileri için kremler verebilir. Bunun yanında fitil veya pomad tedavisi de uygulanmaktadır.
Hemoroid hastalığından mustarip kişiler ağrı ve kanama şikâyetleri dolayısı ile cinsel ilişkiden kaçınabilmektedir. Hemoroid hastalığının derecesine göre cinsel ilişki performansı veya cinsel ilişki isteğini etkileyebildiği bilinmektedir.
Basur Ağrısı Nasıl Oluşur? Hemoroid yapılarının makat yani anüs bölgesinde görülmesinden dolayı makat ve çevresinde ortaya çıktığından, “basur ağrısı nereye vurur” sorusunun cevabı olarak makat bölgesini işaret etmek doğru olacaktır.
Ancak aniden çok fazla posa alımına geçmek fayda yerine zarar getiriyor. Karın ağrısı ve aşırı gaz oluşumu sorunlarını ortaya çıkarabiliyor.
Bu yüzden hastanın hastaya poliklinik kontrolü tavsiye edilmelidir. olan hastalar genel cerrahiye acil konsülte edilmelidir. hemoroidlerde şiddetli ağrı önemli bir bulgudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri