Dört mevsim lastikleri -5 derece sıcaklığa kadar kullanıma uygun olup yaz mevsiminde de ortalama performans sergilemesi düşünülerek üretilmiştir.
Buna karşılık, 4 mevsim lastikler sıcak havada sergiledikleri performansı, karlı zeminde yeterince gösteremezler. Hava sıcaklığının 5 derecenin altına düşmediği, buzlanma, don ve kar olaylarının yaşanmadığı ya da çok nadir görüldüğü yani hafif kış şartlarının yaşandığı bölgelerde ise rahatlıkla kullanılabilirler.
Dört mevsim lastiklerin kullanılabilirliği, yaşadığınız iklim şartlarına bağlıdır. Bu lastikler, tüm yıl boyunca ılıman iklimlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
sorusunun yanıtı ise evettir. Dört mevsim lastikleri, kış ve yaz lastiklerinin teknolojisini birleştirerek yılın her döneminde, hem kuru hem de ıslak yüzeylerde ve hatta karda güvenli sürüş sağlar. Avrupa'nın çoğunda yaygın olmasına rağmen, kış aylarında yaz lastikleri ile araç kullanılması tavsiye edilmez.
Bunun anlamı nedir? Bunun anlamı, dört mevsim lastiklerinin, bir yaz lastiğiyle aynı seviyede yol tutuşu sağlayamayacağıdır. Aynı şekilde, dört mevsim lastikleri, buzda yol almak veya karda tırmanmak gibi aşırı kış şartlarıyla başa çıkacak şekilde tasarlanmamıştır.
İlgili 19 soru bulundu
4 mevsim lastiklerin olumsuz tarafları:
Yaz lastiklerine oranla daha fazla yakıt tüketir. Sıcak asfalt yüzeylerde yol tutuş performansları zayıftır. Viraj alma konusunda yaz lastikleri kadar performans göstermez.
Dört mevsim lastiklere kış lastikleri gibi M/S mud and snow ibareleri konur ama yaz performansına uygun hale getirme çabalarından dolayı kış aylarında performans genelde kış lastiklerinden kötüdür. Tahmin edebileceğiniz gibi yazın da daha gürültülü lastiklerdir.
Yaz lastiklerinin aksine 4 mevsim lastikler kışın güvenle kullanılabilir, bu da fiyatlarına yansıyan bir faktördür.
Diş derinliklerine bile baktığınızda, kış lastiklerini yaz lastiklerinden göz ile ayırt edebilirsiniz. 4 mevsim lastik alırken ise dikkat etmeniz gereken en önemli faktör, lastiğin Tam 4 Mevsim Lastiği olmasıdır. Aynı kış lastiklerinde olduğu gibi, lastiklerin yanak kısımlarında M+S ve kar tanesi işareti yer almalıdır.
Dört mevsim lastikleri, ekonomi sınıfı araçlardan sedanlara, hafif ticari araçlara ve kamyonetlere kadar uzanan çok çeşitli araç türlerinde kullanılmak üzere, pek çok tip/model, boyut, yük kapasitesi ve devir değerinde sunulmaktadır.
Normalde kar lastikleri kışın iyi performans sergilese de yağmurda tutuş kabiliyetleri çok daha düşüktür ve genelde enerji sınıfı olarak E olduklarından yakıt tüketimini arttırırlar. Fakat 4 mevsim lastikler kışın optimum performans sağlarken, yazın iyi bir performans sergileyebiliyor.
Hafif buzlanma, ıslak zemin ve hafif kar yağışı koşullarında ise oldukça iyi performanslara sahiptirler. 4 mevsim kullanılabilen lastikler, İstanbul gibi çok yoğun kar yağışı almayan şehirlerde rahatlıkla kullanılabilirler.
Yazın Kış Lastiği Takmak Erken Aşınmaya Sebep Olur
Sıcak havalarda daha çok aşınacağı için erken aşınma, performans kaybı gibi sorunlara neden olur. Kış lastiklerini yaz mevsiminde kullandığınızda lastiklerinizi daha erken değiştirmek ve aracınızı daha sık bakıma götürmek zorunda kalabilirsiniz.
Yaz lastiği, kısa derinliği ve hafif afif yapısı sebebi ile 7 derece ve üzeri havalarda kullanılmalıdır. 7 derecenin altındaki mevsimlerde buzlanma riski olacağı için yaz lastiği kullanmak bazı tehlikeleri doğurabilmektedir. Kış lastikleri de 7 dereceye kadar olan soğuk havalarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
2019 yılında MICHELIN CrossClimate+, AUTO BILD tarafından 225/45 R17 ebadındaki 30 adet farklı dört mevsim lastik ile teste girmiş ve testin en iyi dört mevsim lastiği olarak tanımlanmıştır.
Yaz mevsiminde kış lastiği kullanmanın önerilmemesinin en önemli sebebi, kaza ihtimalini arttırmasıdır. Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
Dünya genelinde en iyi lastik markaları arasında Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Hankook, Yokohama ve Dunlop yer almaktadır. Bu markaların hepsi, yüksek kaliteli malzemeler kullanarak dayanıklı ve performanslı lastikler üretmektedir.
Lastikte bulunan kanallar su tahliyesine yarar.4 Kanal daha iyidir. Önemli.
Çoğu sürücü için uygun sürüş konforu, yol tutuşu ve diğer performans özelliklerini sağlama eğilimindedirler. Dört mevsim lastikleri, sıcak havalarda iyi performans gösterir, ancak yaz lastiklerinden daha az yol tutuşu sunarak direksiyon, frenleme ve viraj alma özelliklerinden ödün vermenize neden olabilirler.
Çünkü yapısı sert olmasından dolayı kış lastiklerinin aksine sıcak havalarda asfalta daha iyi tutunurlar. Fakat yaz lastiği soğukta büzüştüğü ve sert bir hamur yapısı olduğu için frene bastığınızda, hele ki yağmur ve kar varsa kayma olasılığı çok yüksektir.
Bu nedenle yaz lastikleri gece-gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece üzerindeki sıcaklıklarda tercih edilmeli, kış lastikleri ise gece-gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece altında kullanılmalıdır.
Lastiklerin kullanım ömrü doğru saklama koşullarında 10 yıldır. Bu bilgi ise Ankara Ticaret Odası olsun, ünlü lastik dergileri olsun her yerde açıklanmış net bilgidir. 5 yıllık bir lastiği alıp, 5 yıl daha rahatlıkla kullanabilirsiniz, dedi.
Genel olarak üreticilerin verdiği araç lastik ömrü ortalama 5 yıldır.
En sessiz yaz lastiği modelleri arasında; Falken Ziex ZE 310 Ecorun ses seviyesi 68 desibel, Nokian Wetproof ve Fulda SportControl ise 68 desibel ses seviyesi ile tercih edilen en sessiz lastik çeşitleri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri