Lastikler hafif kış şartlarına göre üretilmektedir. Bu yüzden kışın dört mevsim lastikleri kullanmak ömrünü azaltır ve tam anlamıyla kışa uygun olmadığı için sağlıklı değildir. Ayrıca kış lastiklerinin takılmasının zorunlu olduğu dönemlerde dört mevsim lastikle gezmek yasaktır ve cezası bulunmaktadır.
4 mevsim lastiklerin olumsuz tarafları:
Yaz lastiklerine oranla daha fazla yakıt tüketir. Sıcak asfalt yüzeylerde yol tutuş performansları zayıftır. Viraj alma konusunda yaz lastikleri kadar performans göstermez.
Yani 4 Mevsim lastik kışın kullanılır mı? sorusunun yanıtı ise evettir. Dört mevsim lastikleri, kış ve yaz lastiklerinin teknolojisini birleştirerek yılın her döneminde, hem kuru hem de ıslak yüzeylerde ve hatta karda güvenli sürüş sağlar.
Dört mevsim lastik, araç sürücülerinin yaz - kış lastik değiştirmemek için kullandıkları bir yöntem. 4 mevsim lastik, kış lastiği yerine geçmektedir.
Yaz lastikleri, kuru ve ıslak yol koşullarında, dört mevsim lastik tiplerine göre çok daha iyi bir performans sergiler. 4 mevsim lastik çeşitleri, özellikle hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü bölgeler için tavsiye edilmez. Öte yandan yaz lastikleri, 7 derecenin üzerinde yüksek performans gösterirler.
İlgili 23 soru bulundu
Hafif buzlanma, ıslak zemin ve hafif kar yağışı koşullarında ise oldukça iyi performanslara sahiptirler. 4 mevsim kullanılabilen lastikler, İstanbul gibi çok yoğun kar yağışı almayan şehirlerde rahatlıkla kullanılabilirler.
Dört mevsim lastiği, bir yandan ıslak ve kuru zeminde kabul edilebilir bir performans sağlarken, bir yandan da karda iyi çekiş kabiliyeti sunar.
Dört Mevsim Lastikler Kaç Kilometre Yol Gidebilir? Dört mevsim lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirtilir. Ancak araca takılan lastiklerin en fazla 70.000 kilometreye ulaşıldığında değiştirilmesi gerekir. Araç 35.000 kilometreye ulaştığında lastik bakımı önerilir.
Bunun anlamı nedir? Bunun anlamı, dört mevsim lastiklerinin, bir yaz lastiğiyle aynı seviyede yol tutuşu sağlayamayacağıdır. Aynı şekilde, dört mevsim lastikleri, buzda yol almak veya karda tırmanmak gibi aşırı kış şartlarıyla başa çıkacak şekilde tasarlanmamıştır.
Dört mevsim lastik işareti, üçtepe kar logosudur. Üç tepeli dağın ortasında bulunan kar sembolü, ürünün dört mevsim lastik olduğunu belirtir. Dört mevsim ürünler, adı üstünde yılın her ayı rahatlıkla kullanılabilen yapıdadır. Bu özelliği, ürünün temel farkını ortaya koyar.
2019 yılında MICHELIN CrossClimate+, AUTO BILD tarafından 225/45 R17 ebadındaki 30 adet farklı dört mevsim lastik ile teste girmiş ve testin en iyi dört mevsim lastiği olarak tanımlanmıştır.
Özellikle Antalya gibi Akdeniz iklimine sahip bir bölgede yaşıyorsanız, dört mevsimlik lastik seçeneklerine yönelebilirsiniz. Bunun yanında Antalya oto lastik seçiminde kış ve yaz koşullarına göre aracınızın lastiklerinin değişimini yapabilirsiniz.
2 - M+S ibaresi
Bazı lastikler, dört mevsim ve kış lastikleri de dâhil olmak üzere lastik yanaklarında M+S ile işaretlenmiştir. Bu harfler sadece "Çamur" ve "Kar" ifadelerini ifade eder ve lastiğin üreticiye göre “kar” lastiği olduğunu gösterir.
Dört mevsim lastikleri, dayanıklılık açısından da oldukça iyi performans gösterir. Zorlu koşullar dışında her koşulda optimum yol tutuşu ve iyi fren performansı sağlarlar. Hatta daha ılıman kış koşullarında bile, dört mevsim lastikleri bileşimleri sayesinde son derece dayanıklıdır.
Özellikle yoğun kar yağışı olan bölgelerde, uygun kış lastiklerine geçmek mantıklı bir harekettir. Bunun birçok nedeni vardır: Dört mevsim lastikleri kış lastiklerinin kışın karlı ve buzlu zemin koşullarında sunduğu performansa ulaşamaz.
Diş derinliklerine bile baktığınızda, kış lastiklerini yaz lastiklerinden göz ile ayırt edebilirsiniz. 4 mevsim lastik alırken ise dikkat etmeniz gereken en önemli faktör, lastiğin Tam 4 Mevsim Lastiği olmasıdır. Aynı kış lastiklerinde olduğu gibi, lastiklerin yanak kısımlarında M+S ve kar tanesi işareti yer almalıdır.
Bir lastiğin 4 mevsim olduğunu kanıtlamak için lastik yanağında 4 mevsim lastik işareti olması yeterlidir. Eğer lastikte “M+S” ifadesi ile birlikte “Üç Tepeli Dağ Ortasında Kar Sembolü” bulunuyorsa dört mevsim lastiği olduğu kesinleşir.
Dört mevsim lastikler çok sert ve yoğun kar yağışı almayan bölgeler için üretilen üçtepe kar logosu bulunan, yazın ve kışın da kullanılabilen lastikler dir. Tüm kış lastiği standartlarına uygun olarak üretilirler. Bu lastikler yıl içerisinde çok yoğun kar yağan bölgeler için kullanıma çok uygun değildir.
4 mevsim lastikleri İstanbul, İzmir gibi ılıman iklim koşullarının hakim olduğu şehirlerde tüm yıl güvenle kullanılabilir.
Dört mevsim lastiklerinin yanında M+S ve kar tanesi işaretleri, kış şartlarında kullanımı onaylanmış dört mevsim lastiği olduğu anlamını taşır.
Lastik tipi
RAC'ye göre ortalama bir lastik önde 32.000 km dayanır ve bu rakam bir Michelin lastiğinden yaklaşık 8000 km düşüktür. Önden çekişli bir araçta arka lastiklerin ömrü bunun iki katıdır. Dolayısıyla kullanacağınız lastik tipi, lastiğinizin kaç kilometre dayanacağını önemli ölçüde etkiler.
Araçlarda, lastiklerin güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için üretim tarihinden itibaren 10 yıl bekleme ve kullanım ömrü belirleniyor. Lastik üzerinde yer alan üretim tarihi baz alınarak, 10 yıl sonra lastik yeni bile olsa değiştirilmelidir.
Dört mevsim lastiklerin kullanılabilirliği, yaşadığınız iklim şartlarına bağlıdır. Bu lastikler, tüm yıl boyunca ılıman iklimlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Yağmurda: dört mevsim lastiklerine karşı yaz lastikleri
Bunun nedeni, bir lastiğin dişi ne kadar derinse, suyu verimli bir şekilde tahliye etme yeteneğinin o kadar iyi olmasıdır. Bir yaz lastiğinin dişi genellikle bir dört mevsim lastiğinden daha sığ olduğundan, yağmurda etkinliği azalabilir.
Hafif kar yağışı alan ve sıcaklıkların nadiren sıfırın altına düştüğü bir yerde yaşıyorsanız, dört mevsim lastikleri düşünebilirsiniz. Goodyear'ın dört mevsim lastikleri kış koşullarında yüksek performans standartlarını karşılar ve kış lastikleri gibi 'M+S' ve 'Kar tanesi' simgelerine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri