Kullanmanız gerekenden fazla PAROL kullandıysanız: Kısa sürede (akut) yüksek doz alındığında karaciğer hasarına yol açabilir. Eğer kullanmanız gerekenden daha fazla PAROL almışsanız, karaciğer yetmezliği riski nedeniyle, herhangi bir semptom yaşamamış olsanız bile acilen tıbbi yardım alınız.
Mideyi türlü zararlara, virüs benzeri rahatsızlıklara ve dokunun zedelenmesine karşı korumakta olan mide mukozası, fazla oranda ağrı kesici tüketilmesi ile hasar alır ve midede kanama, ülser ve ağır ağrıların yol açar. Ağrı kesicilerin fazla kullanımı aynı zamanda karaciğerin üzerinde de olumsuz etkiler oluşturur.
PAROL, her tabletinde 500 mg parasetamol içeren, ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak etki eden bir ilaçtır. PAROL 20 ve 30 tablet içeren blister ambalajlardadır. PAROL hafif ve orta şiddetli ağrılar ve ateşin semptomatik (hastalığı tedavi edici değil, belirtileri giderici) tedavisinde kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU:
Maksimum günlük doz 6 tablettir. ve 24 saatte toplam 4 dozdan daha fazla verilmemelidir. 6 yaĢından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.
Aşırı dozda parasetamol (Parol) alımının rahatsız edici yan etkilere yol açabileceği belirtilirken, bu konuda İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) açıklamalarının göz önünde bulundurulması gerektiği aktarıldı.
İlgili 26 soru bulundu
Kısa sürede (akut) yüksek doz alındığında karaciğer hasarına yol açabilir. Eğer kullanmanız gerekenden daha fazla PAROL almışsanız, karaciğer yetmezliği riski nedeniyle, herhangi bir semptom yaşamamış olsanız bile acilen tıbbi yardım alınız.
PAROL PLUS'ı 4 saatte birden daha sık aralıklarla kullanmayınız. geçmeyiniz. Doktorunuza danışmadan 3 ardışık (üst üste) günden uzun süreyle kullanmayınız. Alkol alan kişilerde karaciğer toksisitesi (zehirlenmesi) sebebiyle günlük alınan parasetamol dozunun 2000 miligramı aşmaması gerekir.
Aşırı dozda parasetamol beyne, böbreklere ve solunuma da zarar verebiliyor. Dr. Simpson, tek bir seferde intihar amaçlı parasetamol alanlara kıyasla, yavaş yavaş biriken aşırı dozdan hastalanan kişileri kurtarmanın daha zor olduğunu söylüyor.
Kullanmanız gerekenden daha fazla PAROL kullandıysanız:
Kısa sürede yüksek dozda alındığında karaciğer hasarına, pankreas iltihabına, böbrek yetmezliğine, bütün kan hücrelerinde azalmaya (pansitopeni) neden olabilir. Önerilen dozun üstüne çıkıldığı takdirde hemen doktora başvurulmalıdır.
Genellikle Parol'ün etkisi yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasında başlar. Ancak herkesin vücut yapısı ve metabolizması farklı olduğu için etki süresi de kişilere göre değişebilmektedir. Ayrıca, Parol'ün etkisinin tam olarak hissedilmesi biraz daha uzun sürecektir.
· Genel olarak günlük 4 tabletten fazla ağrı kesici kullanılmamalıdır. · Sık ağrı kesici kullanımında vücutta ağrı kesiciye karşı duyarsızlaşma gelişebilir fakat bu etki kalıcı değildir. · Metamizol sodyum etkin maddesini içeren ilaçlar uzun süre kullanılırsa kemik iliğini baskılayabilir.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Parasetamol çözeltisi 15 dakikalık intravenöz infüzyon olarak (damar yoluyla) uygulanır. 6 saatte bir 10-15 mg/kg/doz (30 kg üstü çocuklarda bir defada maksimum 500 mg), günlük maksimum doz 60 mg/kg (30 kg üstü çocuklarda günlük maksimum 2 gram) olarak önerilir.
Tıpta Parasetamol Zehirlenmesi
İntihar amaçlı, yanlışlıkla veya geçmeyen ağrılar nedeniyle, alınması gereken dozdan fazla alarak zehirlenmek mümkün. Parasetamolün 24 saatlik dozu, ağırlığa bağlı olarak değişmekte olup zehirlenme dozunun da kişiden kişiye değişmesi tedavi kararındaki majör karar olarak görülüyor.
Oradan anlıyorlar. İşte bu lolipop'un içerdiği ilaç Fentanil. Hastanelerde sadece iğne olarak kullanılan Aldolan'dan (meperidine) 500 kat ve morfinden 100 kat daha güçlü bir ilaç Fentanil. Durun daha bitmedi bir türevi ''carfentanil'' orijinalinden 1 000 kat daha güçlü.
Aspirin, parasetamol ve antienflamatuar gibi ilaçlar aç karan içildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Mide boşkeen alınan bu ilaç mide asiti tarafından direk olarak enzimlendiğinde mide duvarını delebilir.
Sabah-öğlen akşam öğünlere göre ilaç kullanımı da doğru değildir. Günde tek doz alınacak bir ilaç her gün aynı saatte kullanılmalı, günde 2 kez kullanılması gereken ilaç 12 saat ara ile, günde 3 kez kullanılması gereken bir ilaç ise 8 saat ara ile alınmalıdır.
Yasağa ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, ülkede parasetamol etkenli ilaçlara yönelik 6 aydan fazladır yaşanan tedarik sıkıntısı ve Çin'de yaşanan "Kovid-19 salgını patlaması" gerekçe gösterildi.
Hangi sıklıkta verilebilir? Parasetamol her dört ile altı saatte bir verilebilir – 24 saatlik süre içinde dört defadan fazla verilmemeli. Çocuğunuza 48 saatten fazla parasetamol vermeniz gerekiyorsa, onu bir doktora götürmelisiniz.
1 – Arveles Diş Ağrısı İçin Kullanılır mı? Hafif düzeydeki ve orta şiddetteki çeşitli ağrıların semptomatik tedavisinde kullanılan Arveles; diş ağrısı için tercih edilen bir ilaçtır.
KUVVETLİ AĞRI KESİCİLER AÇ KARNINA İÇİLMEMELİ
Özellikle aspirin gibi kuvvetli ağrı kesicilerin aç karnına alınması ülser, gastrit, kanama ve hatta nadiren mide denilmesine neden olabilir. Ağrı kesiciler mutlaka tok karnına ve bol su ile tüketilmelidir.
Etkisi iki ila dört saat sürer. Parasetamol hafif analjezik olarak sınıflandırılır. Parasetamol genellikle önerilen dozlarda güvenlidir.
P.V. Petersen'in 1946'da Almanya'ya giderek getirdiği bir molekül, Lundbeck tarafından morfinden yaklaşık iki kere daha güçlü bir ağrı kesici olarak geliştirildi.
Parlakgümüş, 'Halk arasında sık korkulan yan etkilerden bir tanesi ağrı kesicinin adeti azaltacağı veya keseceğidir. Ağrı kesicilerin bir kısmı adet miktarını azaltabilir. Ancak bunun sağlık üzerine gösterilmiş hiçbir olumsuz etkisi yoktur.
Olabildiğince çok istirahat edin. Bol miktarda sıvı alın. C vitamini alabilirsiniz. Halsizli kırgınlık için parasetamol kullanabilirsiniz (günde 3-4 tablete kadar alınabilir)
Ağrı kesiciler, mutlaka tok karnına ve bol su ile alınmalı, asla aç karnına alınmamalıdır. Midede ülser veya gastriti olan hastalar, ağrı kesici almak zorunda ise, tok karnına ve beraberinde mide koruyucu hap veya şurup ile beraber almalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri