Borçluya, itiraz ettiğine ilişkin ücretsiz bir alındı belgesi verilir. (3) Güvenli elektronik imza kullanılarak MTS ile entegre çalışan UYAP Vatandaş Portal üzerinden de itiraz edilebilir.
e-Devlet'e giriş yapın. Arama bölümüne “Uyap” yazıp, UYAP Vatandaş Portal Girişi'ne tıklayın. Sol menüde Dava Açılış İşlemleri'ne tıklayın. Trafik/İdari Para Cezasına İtiraz İşlemleri'ne tıklayın.
Bir kişi kendisine tebliğ edilen icra takibine itiraz etmek için icra dairesine dilekçeyle müracaatı gereklidir. Tebligatta itiraz süresi belirtilmiş ise bu süreler içerisinde itiraz edilmelidir. Tebliğde süre belirtilmemesi halinde ise icra takibine itiraz süresi 7 gün olarak uygulanır.
İtirazımızı yapmamız için öncelikle tarafımıza tebliğ olunan haksız bir ödeme emri bulunmalıdır. Tarafımıza tebliğ olmayan (Uyap, e-devlet veya sms aracılığıyla öğrenilen) takipler için itiraz etmemize gerek yoktur. Çünkü itiraz hakkımız bize yapılacak tebliğ ile başlayacaktır.
İcra hukukunda genel ilamsız takiplerde ödeme emrine itiraz süresi, ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün olarak belirlenmiştir. Bu süre kesin ve hak düşürücü nitelikte olup, 7 gün geçirildikten sonra yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
İcra Takibine İtirazın Sonuçları
Süresi içinde yapılan itiraz, icra takibi durdurur. İtiraz süresinde yapılmamışsa alacaklının talebi üzerine icra memuru takip işlemlerine alacağın tamamı için devam eder. Borçlu, borcun yalnız bir kısmına itirazda bulunmuşsa icra takibi kabul ettiği miktar için devam eder.
Bu durumda yeniden bir takip başlatması gerekmektedir. Ancak icra takibinde maddi bir hata bulunması halinde ise taraf değişikliğine imkan verilmelidir. Bu halde taraf değişikliği talebi icra takibinin yapıldığı yer icra dairesinden talep edilebilecek ve ret kararı verilmesi halinde şikayet yoluna başvurulabilecektir.
İtfa nedeniyle icra takibin iptal olması için üç şart bulunmaktadır. İlk şart itfa nedeniyle takibin iptal olması için borç, faiz ve tüm giderler itfa edilmiş olmalıdır. Eğer bunların bir kısmı itfa edilirse borcun da kısmen iptali gündeme gelir. İkinci şart borcun takibin kesinleşmesinden sonra ödenmesi gerekir.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde dava açılır ve borçlu tarafa tebliğ edilir.
Borca itiraz, ayrıca ve açıkça belirtilmek zorunda değildir; sadece “itiraz ediyorum” denmesi dahi yeterlidir. Borçlu, itirazında sebep bildirmek zorunda değildir. Ancak, borçlu bildirmiş olduğu itiraz sebepleri ile bağlı olup, kural olarak bunları daha sonra değiştirip, genişletemez (m. 63).
Gecikmiş itiraz, engelin kalktığı günden itibaren 3 gün içinde, mazereti gösterir delillerle ve dilekçeyle takibin yapıldığı yer İcra Müdürlüğü'nün bağlı olduğu İcra Mahkemesi'ne yapılır. Gecikmiş itiraz davası, İtiraz, dosya üzerinde incelenir. Durum gerektiriyorsa duruşma yapılır.
İcra Hukukunda İtiraz Süreleri İlamsız İcra Takibinde itiraz süresi 7 gün olmakla birlikte bu süre ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren başlar.
Ödeme tebliğinin borçlunun eline geçmesinin ardından, 7 gün içerisinde itiraz edilmelidir. İtiraz yazılı ya da sözlü beyanla gerçekleştirilebilir. Geçerli bir sebep üzerine yapılan itiraz sebebiyle, takip kararı durdurulabilir. Haciz işlemleri ortadan kalkar.
Giriş yapıldıktan sonra UYAP Vatandaş portalının sol tarafta yer alan menüsünden “dosya sorgulama” bölümüne girmek gerekiyor. Bu seçenek tıklandıktan sonra ilgili dava için yazılan dilekçenin gönderimi sağlanabiliyor.
Bunun için elektronik imza veya mobil imza sahibi olmanız gerekmektedir. Şayet elektronik imza veya mobil imza sahibi iseniz; https://vatandas.uyap.gov.tr adresine erişim sağlayarak giriş işlemlerinizi yaptıktan sonra, sol kısımda bulunan Sulh Ceza İtiraz Dilekçesi Gönderme butonuna tıklayınız.
Dosyanızı görememenizin nedeni; 1. dosyada vekil kaydınız bulunmamakta, 2. dosyanız kapalı 4. Uyap sisteminde mükerrer kaydınız bulunduğu için bazı dosyalarınızı görememektesiniz.
İcra takibinde zaman aşımı süresi toplamda 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bu toplam süre içinde ilgili kanun çerçevesinde borçlar 10 senede zaman aşımına uğrar. Avukatlar ile yapılan icra takibinde ise icra takibinin yenilenmesi durumunda süreler her dosya yenilendiğinde tekrar uzayabilir.
İcra takibine borçlu süresi içerisinde itiraz eder; alacaklı 6 ay içerinde İcra Hukuk Mahkemesi'nde '”İtirazın Kaldırılması Davası” ya da 1 yıl içerisinde genel mahkemelerde “İtirazın İptali Davası” açmazsa, icra dosyası işlemden kaldırılır.
İlamsız İcra Takibine İtiraz
İtiraz dilekçesinin kabulü halinde, icra takibi durur. İcra müdürlüğü, itirazı inceledikten sonra, itirazı kabul veya reddeder. İtirazın kabul edilmesi halinde, alacaklı, itirazın kaldırılması için mahkemeye başvurur.
Alacaklı olan taraf, alacağından vazgeçtiğinde icra dosyası doğrudan kapanır. Daha doğrusu alacaklı olan kişi icra dairesine giderek, alacağından vazgeçtiğini bir dilekçe ile bildirir. Dilekçenin işleme konmasının ardından birkaç güne sonrasına kadar icra dosyası kapatılmış olur.
b. Lehine eda hükmü içermeyen (yararına eda hükmü kurulmamış) olan bir kişi tarafından, adına, “icra emri” gönderilerek hakkında ilamlı takip yapılan borçlu, bu takibe karşı süresiz şikayet yoluyla icra mahkemesine başvurup, yapılmış olan “icra takibinin iptalini” talep edebilir.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
İradî taraf değişikliği Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 124'üncü maddesinde düzenlenen bir kavramdır. Taraf değişikliği bu hükümde iki şekilde düzenlenmiştir. Buna göre taraf değişikliği karşı tarafın açık rızası veya hâkimin izni ile yapılabilir.
“Takip talebinde borçlunun adı, soyadı ve adresinin yazılı olması gerekir.Davaya konu takipteki ödeme emri borçlu vekiline tebliğ edildiği dosya kapsamı ile sabittir. Bu itibarla, takip talepnamesine borçlu isminin hatalı olarak gösterilmesi maddi hata niteliğinde olup bu yanlışlığın sonradan düzeltilmesi mümkündür.”
İtiraz süresi içinde itiraz edilmezse ödeme emri ve icra takibi kesinleşir. Çünkü yedi günlük süre hak düşürücü süredir. İtiraz süresi hesaplanırken borçlunun kendisine gönderilen tebliğ tarihi yani borçlunun tebellüğ ettiği tarih esas alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri