CEVAP: Yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören lisans öğrencilerinin öğrenim gördükleri programın öğretim planlarında (müfredatlarında) yer alan zorunlu ve seçmeli derslerin tamamından başarılı olamayan öğrencilerin önlisans diploması alabilmeleri mümkündür.
Evet lisans öğreniminize devam ederken şayet ilk 2 yılın derslerini tamamlamışsanız önlisans diploması alabiliyorsunuz.Bunun şartları şöyle ilk 2 yılın derslerini hepsi alınmış ve başarılmış ayrıca bu dersler ortalamasının mezun olabilmek için gerekli not ortalaması olması gerekiyor.Çoğu okulda mezun olabilme notu 4 ...
Diploma kırdırmak isteyen öğrencilerin fakülteye ıslak imzalı dilekçe ile başvurması gerekmektedir. Diploma kırdıran öğrenciler diploma kırdırdıkları programda öğrenimlerine devam edemez. Programla ilgili tüm hakları diploma kırdırma ile sona erer.
Fakülte(Lisans) mezunu olduğunda 2 yıllık önlisans diploman yanıyor ve lisans mezunu olduğun için yeni diploma ile hareket etmen gerekecek. Yanma olmaz, önlisans diploması, lisans bölümünü bitirdiğinde, lisans olarak devam eder ve lisans bölümünden mezun olmuş tek diplomayla devam etmiş olursun.
2014 yılı ve sonrasında mezun olduysanız, geçici mezuniyet belgesi ve öğrenci kimlik kartınız ile birlikte; daha eski yıllarda mezun olmuş iseniz sadece nüfus cüzdanınız ile birlikte Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı diploma birimine müracaat etmeniz halinde diplomanızı alabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Evet, 4 yıllık üniversite mezunları önlisans bölümlerini okuyabilir. Bu bölümlere tercih yapabilir ancak bu bölümlerden atanamaz.
Diploma kırdıran öğrenciler diploma kırdırdıkları programda öğrenimlerine devam edemez. Programla ilgili tüm hakları diploma kırdırma ile sona erer. Alınacak olan diplomada "Bu diploma alan belirtmemekte sadece Ön Lisans derecesini belgelemektedir." ibaresi yer almaktadır.
Önlisans adaylarının çift diplomaya sahip olmaları durumunda bu diplomaları ÖSYM'ye tanıtarak başvuru yapmaları mümkündür. Örneğin, hem işletme hem de kimya programlarından önlisans diploması olan adaylar ikisini birden sisteme tanıtarak tercihler sırasında her iki bölümden de tercih yapabilirler.
Yükseköğretim Kurumları'ndan daha önce; ön lisans veya lisans programlarından mezun olan öğrenciler, ikinci üniversite kapsamında Açıköğretim Fakültelerine sınavsız kayıt olabilmektedir.
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur. Yani sonuç olarak aynı anda örgün iki lisans ya da aynı anda örgün iki önlisans okunamaz.
Elinizde lise diplomanız yoksa E-devlet'ten karekodlu "Mezuniyet Belgesi" alabilirsiniz. Bu belge diploma yerine geçer, tüm okullar da kabul eder. Lise diplomasını kaybedenler de mezun oldukları liselerden yeni diploma düzenlenmesini talep edemedikleri için bu yola başvuruyor.
Mavi Diploma, Avrupa Birliği veya AB üyesi olmamalarına rağmen Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi tarafından akredite edilen üniversiteler tarafından verilen diplomalara ek niteliğindedir. Öğrencinin aldığı eğitimin ve diplomanın AB ülkelerinde geçerli olduğunu gösterir.
İlgili yönetmelik gereği, ikinci nüsha diploma bir defaya mahsus verilir. İkinci nüshanın kaybedilmesi durumunda üçüncüsü hazırlanmaz. İkinci nüsha diploma üzerinde İKİNCİ NÜSHA ibaresi yer alır. İkinci nüsha diploma aslına uygun olarak hazırlanır.
Dikey geçiş, iki yıllık önlisans programlarından Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ya da sınavsız olarak dört yıllık lisans programına geçerek öğrenime devam etmektir.
DGS ile geçiş yapınca ön lisans diploması iptal olur mu? Hayır iptal olmaz. Lisanstan mezun olduğunuzda MYO diplomanızı da geri almış olacaksınız. Yani iki üniversite (bir ön lisans, bir lisans olmak üzere) mezunu olmuş olacaksınız.
Lisansa Tamamlamada DGS Şart
Öncelikle belirtelim, açıköğretimden de olsa lisansa tamamlamanız için Dikey Geçiş Sınavına (DGS)'ye girmeniz şart, DGS sınavına girmeden lisansa tamamlamanız mümkün değildir.
7) Bir örgün yükseköğretim programında okuyanlar veya bu programlardan mezun olanlardan, açıköğretimin bir programına kayıt yaptıranlar, askerlik işlemleri hariç, açıköğretimdeki tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanırlar.
ÖSYS kılavuzunda yer alan programlarda örgün bir programa kayıtlı iken, herhangi bir üniversitesinin açıköğretim ön lisans veya lisans programına kayıt yaptırılabilir.
Adayların birden fazla öğrenim düzeyinde KPSS'ye girmeleri mümkün değildir. KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans sınavıyla ilgili kılavuz ayrıca hazırlanacak ve adaylara duyurulacaktır.
SUNY Programını uygulayan şu anda Türkiye'de 4 üniversite var. Bunlar İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Anadolu Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi. 2003 yılından bu yana da bu uluslararası çift diploma programına öğrenci kabul ediyor.
Lise diploması kaybolursa yapılması gereken ilk iş mezun olduğunuz okula belgenizin kaybolduğunu ve tekrar çıkartmak istediğinize dair bir dilekçe bırakmanız gerekmektedir. Ancak yeniden bir diploma çıkartma işlemi gerçekleşmemektedir. Bunun yerine mezuniyet belgesi verilmektedir.
Diploma almaya gelirken 50 TL ile gelinmesi gereklidir. 50 Tl bedeli diplomaların asıllarını Üniversiteye verecegimiz için aslı gibidir ve mühürlenilmesi suretiyle onaylı bir örnek suretinin verilmesindedir. Aksi takdirde diplomayı aldıktan sonra diplomanın Noterden bir sayfa örneğini 276 Tl'ye yaptiriliyor.
Kayıp diplomaların yerine ikinci nüsha diploma başvurusu yapılması gerekmektedir. Belgelerin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nın Mezuniyet-Diploma İşlemleri birimine teslim edilmesi gerekmektedir. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı evrakları inceler ve talebin kabul edilip edilemeyeceğine karar verir.
Üniversite öğrencileri başta olmak üzere ilköğretim, lise vb. kurumlarda öğrenim gören öğrencilerin mezuniyetleri sonrasında diploma aslını almasına kadar geçen süreçte talep etmesi halinde geçici mezuniyet belgesi alması mümkündür.
Diploma alma şartları gerçekleşmeden yanlışlıkla diploma verilmişse, diploma veren kurum yada Yargılama sonucu verilecek karar ile diploma iptal edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri