Bu doğrultuda eğer kişi henüz askerliğini yapmamış ve 4 yıllık Lisans mezunu ise o vakit Asteğmen olabilir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin talebi doğrultusunda yapılan başvuru kapsamında kişi sınava tabi tutulur. Sınavı geçmesi ile birlikte aynı zamanda kendi meslek grubu doğrultusunda 12 aylık bir süreçte rütbe alır.
4 yıllık fakülte ya da yüksekokul mezunu olan ve askerliği yapmamış kişiler, belli kriterler doğrultusunda askerliğini asteğmen olarak yapabilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesi altında yapılan sınav ile beraber başarı gösteren kişiler, asteğmen olarak askerlik görevini icra eder.
Yedek subay aday adayı olmak için en az 4 yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olmak gerekir. Yedek subay adayı ise yapılan seçim ve sınıflandırma neticesinde yedek subay statüsüne alınanlardan, asteğmen atanana kadar geçen dönemde yer alır. Yedek subayların celp dönemi ise yılda 3 kere yapılır.
TSK, 4-6 yıllık eğitim veren üniversitelerin ihtiyaç duyduğu bölümlerinden mezun olanları, yapılacak seçme sınavı ve eğitimi müteakip sözleşmeli veya muvazzaf subay statüsünde teğmen olarak istihdam etmektedir.
Öğrenciler Kara Astsubay Meslek Yüksekokulundan “Astsubay Çavuş” rütbesi ile mezun olmakta, sınıf okullarında aldıkları eğitimden sonra ise Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çeşitli birlik, karargâh ve kurumlarda ihtisasları ve askeri meslek sınıfları dâhilinde görevler almaktadırlar.
İlgili 35 soru bulundu
Dört yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumu mezunlarından Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı kadarının seçilmesini müteakip, yedek subay temel eğitimini başarı ile tamamlayan ve asteğmen rütbesine naspedilen yükümlülerin 12 ay süreyle tabi olduğu askerlik hizmetidir.
Lisans öğrenimini tamamlayan yükümlülerin askere sevkleri Askerlik şubeleri tarafından mezuniyet tarihinden itibaren (İKİ) yıl süreyle ertelenmektedir. Bu haktan faydalanmak isteyen mezunlar, mezuniyet belgeleriyle birlikte askerlik şubelerine müracaat etmelidirler.
İyi bir teğmen olmak için yüksekokul, MYO, lise veya fakülte mezunu olmak gerekmektedir. Milli savunma üniversitesinden mezun olanlar da teğmen şeklinde görev yapabilirler.
Teğmen ve Üsteğmen bekleme süreleri 3 yıl olup, 6 yıl da yüzbaşı rütbesine yükselir. Yüzbaşı 6 yıl bekleme süresi sonunda, Binbaşı rütbesine terfi eder. Binbaşı, Albay rütbesine yükselmesi için 5 yıllık süreyi doldurmalıdır. Kurmaylık imtihanını kazanmaları durumunda, Tuğgeneral rütbesine terfi ettirilir.
Teğmen- terfi için 3 yıl. Üsteğmen – terfi için 6 yıl. Yüzbaşı – terfi için 6 yıl (3 yıl yüzbaşı, 3 yıl kıdemli yüzbaşı) Binbaşı – terfi için 5 yıl.
12 aylık askerlikte ne kadar maaş ödeniyor? 6 aylık askerlik görevini tamamladıktan sonra 6 ay daha kışlada kalarak vatani görevini sürdüren er ve erbaşlara asgari ücret tutarında maaş veriliyor. 2023 yılında asgari ücretin 8 bin 500 TL olması dolayısıyla 6 ay için toplam 51 bin TL ödeniyor.
Özellikle üniversite mezunlarını ilgilendiren bir rütbe olduğunu söylemek mümkündür. Bu doğrultuda eğer kişi henüz askerliğini yapmamış ve 4 yıllık Lisans mezunu ise o vakit Asteğmen olabilir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin talebi doğrultusunda yapılan başvuru kapsamında kişi sınava tabi tutulur.
Askerlik görevini yapmamışsanız ve 4 yıllık fakülte ya da yüksekokullardan mezunsanız asteğmen olabilirsiniz. Başvuru yaptığınız dönemde Türk Silahlı Kuvvetlerinin talepleri doğrultusunda sınava tabi tutulup başarı gösterdiğiniz takdirde asteğmen olarak görev yapabilirsiniz.
İki yıllık üniversite mezunları için yedek astsubaylık uygulaması başlayacak. İki aylık temel eğitim alacak yedek astsubaylar, eğitimleri sırasında harçlık, 10 ay sürecek kıta görevlerinde ise maaş alacak.
Kara Kuvvetleri Askeri Rütbe Sıralaması; Er: Zorunlu askerlik görevini yerine getiren devlet sorumluluğunda olan askerdir. En düşük rütbedir. Onbaşı: Erlikten sonra gelen ilk rütbedir.
Harp okullarına kayı olmak için yirmi yaş sınırı bulunmaktadır. Buna ek olarak üniversite sınavlarından yeterli puan almak, kilo ve boy şartını sağlamak gerekir. Lisans mezunu olan bireyler de en çok 27 yaşına dek subaylık başvurusunda bulunabilirler.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. En az lise veya dengi bir okuldan mezun olmak. Askeri öğrenci olarak eğitim alabilecek sağlık koşullarına sahip olmak. En az 17, en fazla 22 yaşında olmak.
Teğmen olabilmek için belli bazı şartları yerine getirmek gerekir. Özellikle Harp Okulu adına başvuru gerçekleştirmek önceliktir. Bu doğrultuda başvuru şartları şu şekilde ön plana çıkıyor; - En çok 20 yaşında olmak gerekir.
Muvazzaf/sözleşmeli subay başvurusunda öğrenim şartı nedir? Muvazzaf/sözleşmeli subaylık için; sınıf ve branşlara göre kaynak okul olarak başvuru kılavuzunda belirtilen en az dört yıllık fakülte ve yüksek okullardan mezun olmak şartı aranmaktadır.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Öğrenimine devam ederken, askere gitmek isteyen öğrenciler bir dilekçe ile Üniversiteye başvurarak “askere sevk tehirlerinin iptal edilmesini” talep edebilirler. Öğrencilerin talepleri üzerine durumları ilgili Askerlik Dairesi Başkanlığı'na bildirilir ve teklif Askerlik Dairesi Başkanlığı'nın onayı ile kesinleşir.
LİSANS ve ÖNLİSANS ÖĞRENCİLERİNİN ASKERLİK İŞLEMLERİ
Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilerden yoklama çağında olanlar ile daha önce kayıt yaptırmış ancak yoklama çağına yeni gelmiş olan öğrencilerin askerlikleri, azami eğitim süresi kadar ertelenir.
Bunlar arasında aşağıdakiler yer alır. 1.Lise veya üniversite öğrencileri okullarına devam ettikleri ve 29 yaşını bitirmedikleri sürece askerliklerini erteleyebilirler. 2.Ülkemizde veya yurt dışında eğitimine devam edenlerin (staj, yüksek lisans, doktora), 33 yaşına kadar tecil ettirme hakları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri