40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)
40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
42.01. arka görüş için uyarlanmış cihaz. 42.03. yan görüş sağlayan ek iç cihaz. 42.05. kör nokta görüntüleme cihazı.
%90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV'siz araçlarını satın alabilirler.
İlgili 38 soru bulundu
Engelli birey H sınıfı ehliyetini ve trafiğe çıkmak için herhangi bir engelinin olmadığını gösteren %40 engelli raporunu göstererek, ÖTV'siz araçlarını galerilerden alabilir.
Engelli Ehliyeti Kimlere Verilir? Engelli ehliyeti almak için gereken engel oranları araç sınıfına göre değişiyor: Otomatik vitesli B sınıfı araçlar: %40 ve üzeri engellilik oranı Manuel vitesli B sınıfı araçlar: %60 ve üzeri engellilik oranı
ENGELLİ SÜRÜCÜ EHLİYETİ ALIMI
Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden “B sınıfı engelli sürücü olabilir” ifadesinin yer aldığı “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” almaları, Bu iki rapor ile ehliyet kursuna başvuru yapmaları gerekmektedir.
Özel tertibatlı olarak imal, tadil ve teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacak özürlüler H sınıfı ehliyet almak zorundadır.
Sürücü belgesinde sadece otomatik vitesli araç kullanabileceğine dair "104" numaralı kısıtlama kodu bulunacaktır. Bu belge ile Manuel vitesli araç kullanılamaz ancak ilerde manuel vitesli araçlarda kullanılmak istenirse tekrar kursa başvurulması direksiyon eğitimi alarak direksiyon sınavına girilmesi gerekmektedir.
Soru 19: Zihinsel engelli birey ÖTV indiriminden yararlanabilir mi? Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
Engelli raporu ile araba almak için engelli bireyin en az %40 uzuv kaybının olması gerekir. Aracı alacak kişi 18 yaşından büyük olmalıdır.
Eğer sıfır araç alımında bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise ÖTV indirimi %26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise %15.24 oranında uygulanır. %40 engelli ÖTV indirimi ile araç almak isteyen kişilerin öncellikle engelli araç alma şartlarını sağlaması gerekir.
Ç-104 (Vize, Vize Muafiyeti, İkamet, Çalışma İzni İhlali / 2 Yıl Süreyle Giriş Yasağı) Ç-104 tahdit kodu, yabancının 1 yıl (dahil) – 2 yıl (dahil değil) süre ile vize, vize muafiyeti, çalışma veya ikamet izni ihlali yapması halinde konulan koddur. Bu kod ile yabancı şahsın ülkeye girişi 2 yıl engellenmektedir.
Çift görme, testlerde bir göz tarafından algılanıyorsa ''monoküler'' olarak betimlenir. ''Dürbün'' diplopide, her göz tek başına test edildiğinde görüntü normal görünür, fakat her iki göz açıkken çift görüntü gözükmektedir. İki gözünde test edilmesi bu açıdan önemlidir.
B Engelli Sınıfı Ehliyet Belgesi Hangi araçları kullanır? B sınıfı engelli sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler.
Sakatlık oranı %90 ve üzeri olan kişinin aracı kendisi kullanacaksa illada H sınıfı sürücü belgesi alacak diye bir şart yok. B sınıfı sürücü belgesiylede ÖTV indirimli araç alabilir.
H Sınıfı Engelli Sürücü Belgesi, özel tertibatlı olarak düzenlenmiş motorsiklet veya otomobil türü araçları kullanacak olan engellilerin alması gereken ehliyettir.
B Engelli Sürücü Belgesi Sağlık raporu almak için Aile hekiminize müracaat edilmelidir, Aile hekiminiz Engelli Sürücü belgesi alabileceğinize kanaat getirirse sizi İl Sağlık Komisyonuna sevkedecektir. Engelli Sağlık Raporları, İl Sağlık Komisyonu tarafından verilmektedir.
H Sınıfı Ocak 2016 itibariyle kaldırılmıştır.
Bu ehliyeti almak isteyenlerin en az ilkokul mezunu olması gerekiyor. H sınıfı sürücü belgesi alacak adaylar için direksiyon sınavları da MEB tarafından ve ya sürücü kursu tarafından özel tahsis edilmiş engelli sınıfı bir araç ile yapılması gerekiyor.
Engelli ehliyeti sahibi bireyler, normal ehliyet sahibi bireyler gibi trafiğe çıkabilmekte ve araç kullanabilmektedirler. Ancak, bazı durumlarda araç kullanırken belirli kısıtlamaları da bulunabilmektedir. Örneğin, engelli ehliyeti sahibi bireylerin araçlarında, sadece otomatik vitesli araçlar kullanmaları gerekebilir.
Ehliyet alma ya da ehliyet yenileme için alınan raporların geçerliliği bir yıl sürmektedir. Engel düzeyini/durumunu gösteren sağlık kurulu raporları ise iki yıl boyunca geçerlidir.
Araç kullanabileceğine dair ifadenin yer aldığı Engelli Sağlık Kurulu Raporu ve Sürücü Sağlık Raporu alınır. Bu raporlar ile mevcut ehliyetlerini İl Nüfus Müdürlüğü'ne başvurarak B Sınıfı Engelli sürücü Belgesine çevirebilirler.
3- Sol elden engelli olup ta raporunda “özel tertibata gerek olmadan otomatik vitesli araç kullanır” ibaresi olanlar ÖTV indirimden yararlanarak sıfır araç alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri