Nâlî'nin divanı ile dinî ve tasavvufî muhtevalı üç mesnevisi bulunmaktadır. Tek nüshası bulunan divanda 37 kaside, 36 tarih, 55 gazel, 53 kıta, 131 muamma, 17 lugaz, 18 matla/müfred, 1 murabba, 1 tahmis, 1 terkib-bend 1 müstezad, 1 murabba bulunmaktadır.
Mesnevisi olmayan divan şairleri: Baki, Nefi,Nedim, Ahmet paşa.
Mesnevi yazmadı. Başarılı kasideleri de olmasına rağmen gazel şairi olarak tanınır.
Nedim'in başlıca eserleri arasında; bilinen bütün nüshaları değerlendirilerek hazırlanan son baskıda 44 kaside, 88 kıta, 3 mesnevi, 1 terkib-bent, 1 terci-bent, 2 mütekerrir müseddes, 1 tardiyye, 5 tahmis, 1 muhammes, 33 murabba, 2 koşma, 166 gazel, 2 müstezad, 11 rübai ve 23 müfred ve matla' ayrıca 5 Arapça, 39 Farsça ...
Sebk-i Hindi akımının temsilcilerindendir. Özlü, ahenkli, topluma yönelik şiirler yazma gayreti içinde olmuştur.
İlgili 27 soru bulundu
Sebk-i Hindi'nin edebiyatımıza ses, kafiye ve yeni kelime bulma yönünden etkileri olmuştur. XVII. yüzyıl divan sanatçılarından Nef'i, Naili, Neşati, Fehim-i Kadim, Kamil gibi ozanlar, bütünüyle bu akım içinde yer almamakla birlikte ondan etkilenmişlerdir.
Türk edebiyatı tarihinin ilginç şairlerinden biri olan Nâilî sebk-i Hindî üslûbunun da öncülerindendir.
Bir şair için hamse sahibi olmak sanat hayatında varılacak en büyük amaçtır. Türk edebiyatında hamse sahibi olan ve beş mesnevisi elde bulunan şairler Ali Şir Nevai, Hamdullah Hamdi (Yusuf u Züleyha*), Taşlıcalı Yahya, Ahmed-i Rıdvan, Nevizade Atai, Lamii'dir.
Mesnevî, Mesnevî-i Şerif ya da Mesnevî-yi Manevî (Farsça: مثنوی معنوی), Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin altı ciltlik Farsça eseri. Mesnevî, doğu klasik edebiyatında, uyakça müstakil beyitlerinin, ikişer mısrası kafiyeli olan bir nazım türüdür ve muhtelif şairlerin neşrettikleri birer "Mesnevî" vardır.
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
Fuzûlî, Farsça divan tertip etmiştir. Farsça eserleri arasında divanından başka Heft-câm (Sâkinâme), Sıhhat u Maraz (Hüsn ü Aşk) mesnevisi ve Rind ü Zahid adlı mensur eseri tanınmıştır.
Mevlana'nın en meşhur eserleri Mesnevi, Divan-ı Kebir, Mecâlis-i Seb'a, Mektûbât ve Fîh-i Mâ-Fîh'tir. Mesnevi, kafiyeli ikişer mısradan oluşan nazım şekline verilen addır. Kökeni Fars Edebiyatı'ndan gelmektedir. Mevlana'nın Mesnevi eseri altı ciltten oluşur.
Mesnevi, Türk edebiyatında en önemli eserlerden biridir. Mevlana Celaleddin Rumi tarafından yazılmış olan eser, 26 bin beyit uzunluğundadır. Mesnevi, aşk, tasavvuf, evrensel hakikatler gibi konuları ele alan bir eserdir.
XIX. yüzyıl şairlerinden Manastırlı Nâ'ilî'den ayrılması için edebiyat tarihçileri tarafından Nâ'ilî-i Kadîm adıyla anılmıştır. Devrinin şöhretli bir şairi olmasına rağmen yüksek bir memuriyete nail olamamıştır. Babası gibi Maden Kalemi'nde çalışmıştır.
enderunlu vasıf diye de anılır. istanbul'da doğmuştur. türkçe divan'ı vardır. şiirlerinde nedim'in etkisi açıkça bellidir. bu yüzden olsa gerek mahallileşme akımının da önemli bir temsilcisi olmuştur.
Şekil Özellikleri Başta da belirttiğimiz gibi, mesnevî, kendi arasında kafiyeli beyitlerden oluşmuş bir nazım şeklidir (aa/bb/cc...). Beyit sayısı bakımından hiçbir kısıtlayıcı kurala bağlı değildir. İki ile on binlerce beyit arasında değişen bir genişliktedir.
Klasik Türk edebiyatında beş mesneviden oluşan eserlere “hamse”, beş mesnevisi olan şairlere de “hamse sahibi” denir.
Aynı şair tarafından yazılmış beş mesneviye “Hamse” adı verilir. Hamse sahibi olmak bir itibar kaynağıdır. Hamse sahibi olarak tanınmış önemli divan şairleri: Ali Şir Nevâi, Taşlıcalı Yahya, Nev'i-zâde Atâi,Fuzuli,Nabi,Şeyhi' dir.
*ilk beytine matla, son beytine makta, en güzel beytine şah beyit ya da beytü'l kasid, şairin mahlasının geçtiği beyte taç beyit denir. *Beyitlerinde iç kafiye bulunan kasidelere musammat kaside adı verilir.
Nâilî'nin ağır ve sanatlı dilinin yanında, yalnız şarkılarında görülen sade bir dili de vardır (İpekten, 1999: 88-95).
Sebki Hindi Akımı Temsilcileri Ve En Önemli Temsilcisi
Edebiyatımızda Divan edebiyatı döneminde kendini yoğun olarak gösteren akım, XVII. yüzyıl divan sanatçılarından Fehîm, Nef'i, Naili, Neşati; XVIII. yüzyıl şairlerinden de Şeyh Gâlib gibi sanatçılar tarafından temsil edilmiştir.
Hiciv ve kasideleriyle ünlü divan şairi. Türk edebiyatının İslâm medeniyeti dairesinde Arap ve Fars edebiyatları yanında meydana getirdiği büyük edebiyat kolu. Tarihçi, şair, çok yönlü ve zengin sayıda eser vermiş Osmanlı müellifi. İran edebiyatının en büyük kaside şairi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri