Bebeğin Yarı Kırkı Nedir? Adetlerimizden kaynaklı olarak 40 gün boyunca dışarı çıkarmadığımız yenidoğanların 20. günde banyo yaptırılmasına yarı kırk denir. Günümüzde daha çok kırk çıkarma yöntemiyle aynı olarak bilinir ve aynı şekilde yapılır. Annenin ve bebeğin iyileşme süresi olarak adlandırabileceğimiz bir süredir.
Banyo ritüeli aynıdır. Bir de yarı kırk uçurma banyosu denilen bir ritüel var. Bu da doğumdan sonraki ilk 20 günün ardından yapılır.
Kırk uçurma (Kırk çıkartma) bebeğin doğumundan kırk gün geçtikten sonra yapılan bir gelenektir. Anne ve bebeğin birbirini tanımaya çalıştığı ve baş başa geçirdikleri kırk günün ardından anne ve bebeğin yıkanmasından sonra dışarıya çıkıp gezmeleri ve sosyalleşmelerini sağlayan bir gelenektir.
Aile büyüğü banyo suyunu hazırlar. İçine taş, buğday, altın, gümüş, çeşitli mevsim çiçekleri veya gül yaprakları, nazar boncuğu atar. Suya atılacak tüm malzemelerin dezenfekte edilmesi veya temiz olması gerekir. Banyo yaptıracak aile büyüğü abdestini alır, ardından bebeğe hazırlanmış sudan 40 tas döker.
Bunun için halk arasında “lohusanın mezarı 40 gün açık kalır” sözü kullanılır. Çok erken lohusalık doğumdan sonraki ilk 24 saati, erken lohusalık ilk 1 haftayı, geç lohusalık ise geriye kalan zamanı kapsar.
İlgili 16 soru bulundu
Aile büyüğü banyo suyunu hazırlar. İçine taş, buğday, altın, gümüş, çeşitli mevsim çiçekleri veya gül yaprakları, nazar boncuğu atar. Suya atılacak tüm malzemelerin dezenfekte edilmesi veya temiz olması gerekir. Banyo yaptıracak aile büyüğü abdestini alır, ardından bebeğe hazırlanmış sudan 40 tas döker.
Doğumdan sonra kırk gün geçtiği halde kan devam ediyorsa, artık bu kan nifas kanı değil, özür kanıdır. Buna göre lohusalıkta kırk günü aşan kanamalar hastalıktan dolayıdır. Böyle akıntının geldiği zamanlarda istihaza hükümlerine göre namaz ve oruç gibi ibadetlerinize devam etmelisiniz.
Kırk banyosunun yapılışı her toplumda farklı farklı usulde uygulanmaktadır. 40 banyosu yapma işlemi bazı yörelerde bebeğin banyo yapacağı su (40 tas) dolu kovanın içerisine tek tek okunan 40 buğday (pirinç) tanesini atılır ve bu suyla bebek yıkanır. Son olarak bu sudan 40 kaşık su bebeğin başından aşağı dökülür.
Genellikle kırkı çıkan anne ve bebeğin yıkandıktan sonra 7 ev gezmesi yapması yaygın bir gelenektir. Yıkama ritüeli Bu gelenekte gezilen evlerde anne ve bebeğe verilenler bebek kırk uçurma sepeti içine konarak sunulur.
Bunu bebeklerin kırkı karışmasın, zayıf olmasın diye yaparlar. Bu işi yapılmazsa bebeklerin zayıf kalacağına, öleceğine inanılır.
Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir.
Yarı kırk uçurma bebeğin 20. gününde, kırk uçurma ise 40. gününde yapılır. Tamamen geleneksel bir ritüel olan yarı kırk banyosu, herhangi bir bilimsellik veya dinsel bir temel içermemektedir. Dolayısıyla dinimizde yarı kırk ile ilgili herhangi bir zorunluluk olmadığı söylenebilir.
Bebeğin dünyaya gelişinin ardından 40 gün geçtikten sonra düzenlenen kırk uçurma etkinliğinde geniş bir kap içerisine su doldurulmakta ve belirli objeler bu suya atılarak dualar okunmaktadır. Aile fertlerinin büyüğü olarak kabul gören kişi “kırklama annesi” olarak görev üstlenerek bebeği bu suda yıkamaktadır.
Kırk çıkarma banyosu
Banyoyu yaptıracak olan kırklama annesi gelirken yoldan 40 taş veya mevsim çiçeği toplar. Taşlar ve çiçekler sterilize edildikten sonra dualar edilip kırklama banyosundaki suya atılır. Ayrıca suyun içine nazardan korusun diye nazar boncuğu, ayı ve güneşi temsil etsin diye gümüş ve altın atılır.
Suyun içine temiz kırk adet taş veya fasulye koyulur. Bunun dışında ise suya altın, gümüş, mevsim çiçekleri, nazar boncuğu, bozuk para konur. Bu malzemelerin hepsi temizlenmiş olmalıdır. Hazırlanan sudan önce bebeğe sonra anneye kırk tas dökülür.
Halk arasında doğru kabul edilen bir diğer yanlış ise bebeklerin kırklarının çıkana kadar yıkanmaması gerektiğidir. Ancak bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Bebekleri, göbek bağları düştükten sonra banyo yaptırmakta hiçbir sakınca yoktur.
Bebeğin 40 çıkmasının dinimizdeki yeri nedir? Bebeğin doğumunun kırkıncı gününe dair dinen yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır.
İlk aylarda geceleri de 3 saatte bir emerler. Süt yapımında rol oynayan prolaktin hormonu salınımı geceleri daha fazla olduğundan annelere gece emzirmesinin öneminden bahsedilir. Zaman zaman anneler bu nedenle geceleri bebekleri uyanmasa bile uyandırarak emzirirler.
Bir bebek ilk defa bir aile büyüğünün evini ziyaret ettiğinde, ayrılırken yumurta verilir. Anlamı “civciv gibi çabuk büyüyen, sağlıklı ve tok bir insan ol” demektir.
İlk günlerde bebek kaynamış, ılınmış su ile yıkanmalı. Sünger yerine tülbent, ince havlu tercih edilmelidir. Doğal nemlendirici kompleks içerikli temizleme kalıpları; haftada 1-2 şampuan, banyo jeli kullanılabilir.
kırklanmak. uzun uzun yıkanmak, iyice temizlenmek, misler gibi olmak. (bkz: yedi ayrı hamamda kırk tas su dökünmek) diye de geçer ülkemiz halk dilinde...
Lohusalıkta ilk günler adet kanamasına benzer devam eden kanama, ilerleyen günlerde pembemsi, kahverengi ile devam ederek sarımtırak ve beyaz bir görünüm alarak biter. Bu süreç genellikle doğumdan 20-25 gün sonraya kadar sürer. Lohusalık kanaması bittiğinde anne normal adet kanaması periyoduna geri döner.
Lohusalık süresinin alt sınırı yoktur. Üst sınır ise Hanefî mezhebine göre kırk; Şâfiî mezhebine göre altmış gündür.
Bu dönemde uzmanlar çiftlerin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı için belirli bir süre cinsel ilişkiye girilmemesini öneriyorlar. Genellikle ruhsal ve fiziksel toparlanma için doğumdan sonra lohusalık döneminin geçmesi beklenir. Bu süre içinde uzmanlar genellikle 6 hafta kadar bir cinsel ara veriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri