Ayrıca Validem şiiriyle Türk edebiyatındaki ilk uyaksız şiiri yazmıştır. Aruz ölçüsüyle yazılan ilk manzum tiyatro eseri ise Eşber'dir.
EŞBER (ABDÜLHAK HÂMİT TARHAN)
Abdülhak Hâmid Tarhan'ın konusunu antik çağ tarihinden alarak yazdığı tiyatro eseri. Eşber, dokuz fasıllık bir dramdır. Manzum bir tiyatro eseri olan Eşber, aruz ölçüsüyle yazılmıştır.
İlhan, Yabancı Dostlar, Ruhlar, Nazife, Kanuni'nin Vicdan Azabı gibi eserler aruzla yazılmış tiyatro eserleridir. Nesteren, Liberte, Cünun_ı Aşk, Hakan ise heceyle yazılmış tiyatro eserleridir. Macerayı Aşk, İçli Kız ve Sabru Sebat ise mensur olan tiyatro eserleridir.
NESTEREN (ABDÜLHAK HÂMİT TARHAN)
Abdülhak Hâmit Tarhan'ın beş fasıllık bir dramı. Abdülhak Hâmid Tarhan, bu eserini Paris'te yazar ve yayımlar. Yazarın manzum tiyatro çalışmalarının bir başka ürünü olan Nesteren, duraksız, kafiyeli hece vezni ile yazılmıştır.
Corneille'in bir oyununa nazire olarak yazdığı “Nesteren”'in 1878'de Fransa'da yayınlanması sarayda kuşku uyandırdı. Biri halk tarafından sevilen diğeri sevilmeyen iki kardeş hükümdarın kavgasını anlatan bu eserin konusu, V. Murat ve II. Abdülhamit'in durumuna benzerlik gösterdiği için görevden alındı.
İlgili 15 soru bulundu
Abdülhak Hamit Tarhan'ın hece ölçüsüyle yazılan ilk tiyatro eseri "Nesteren" dir. Yazar, edebiyatımızda ilk pastoral şiir örneği olan Sahra'yı yazmıştır.
İÇLİ KIZ (ABDÜLHAK HÂMİT TARHAN)
Abdülhak Hâmid Tarhan'ın yazdığı üçüncü tiyatro eseri. İçli Kız, beş fasıllık bir dramdır. Yazarı tarafından beş fasıl olarak tertip edilen eser 29 meclisten oluşur. Eserin kapağında “Tiyatro tarzında yazılmış bir hikâyedir” ibaresi vardır.
Hece ölçüsüyle yazılan manzum ilk tiyatro eseri: Abdülhak Hamit / Nesteren (1878) Aruz ölçüsüyle yazılan ilk manzum tiyatro eseri: Abdülhak Hamit / Eşber veya Sardanapal (1880)
Makber (Osmanlıca: مقبر) Abdülhak Hamit Tarhan'ın karısı Fatıma Hanım'ın ölümü üzerine yazdığı şiiri. O yıllarda yeni yeni oturan Avrupai Türk Şiiri tarzının en önemli örneklerinden biri olarak yerini almış, yazılmasından onlarca yıl geçtikten sonra bile birçok şairin esin kaynağı olmuştur.
MAKBER (ABDÜLHAK HAMİT TARHAN) Abdülhak Hâmid Tarhan'ın en önemli eserlerinden birisi. Abdülhak Hâmid Tarhan, Makber' i 1885 yılında eşi Fatma Hanım'ın ölümü üzerine yazmış ve bastırmıştır. Fatma Hanım, Abdülhak Hâmid Tarhan'ın ilk eşidir.
Bir şiirde aruz ölçüsü olup olmadığını anlamak için hecelerin kısalıklarına ve uzunluklarına bakılır. Hece ölçüsünde 4, 5 hatta 6 tane kısa ya da uzun hece yan yana gelebilir. Buna karşın aruz ölçüsünde kısa hecelerden en fazla iki tane, uzun hecelerden de üç tane kullanılabilir.
Hamit'in “Mensur” olarak kaleme aldığı tiyatro oyunları:
Sabr u Sebat, İçli Kız.
BUNLAR ODUR (ABDÜLHAK HAMİT TARHAN) Abdülhak Hâmid Tarhan'ın, eşi Fatma Hanım için yazdığı Makber ve Ölü'den sonra neşrettiği bir başka eseri. Hâmid, eserdeki manzumelerin Fatma Hanım'ın Bombay'daki hayatından ve vefatından doğan hatıraları içerdiğini söyler (Enginün 1991: 21).
Divan şiirinde kullanılan aruz ölçüsü kalıpları
Aruzun, değişik uzunlukta ve ahenkte kalıpları vardır. Bu kalıplar uzun ve kısa hecelerin belirli sayılarda art arda gelmesinden oluşur ve uzun ve kısa hecelerden yapılmış kelimeleri karşılar. Divan şiirinin temeli beyit, yani ikili dizelerdir.
Abdülhak Hamit Tarhan, edebiyatımızda ilk pastoral şiir örneğini vermiştir. Validem şiiriyle de Türk edebiyatındaki ilk uyaksız şiiri yazmıştır. Aruz ölçüsüyle yazılan ilk manzum tiyatro eserinin yazarıdır.
İlk Yerli Tiyatro Yapıtı:Şair Evlenmesi/Şinasi
Tanzimat dönemi şair ve yazarları arasında önemli bir yere sahip olan, İbrahim Şinasi'nin eseri “Şair Evlenmesi” Türk tiyatrosunun ilk eseri olma özelliğini taşıyor.
Makber'in asıl önemli ve eski mersiyelerde bulunmayan özelliğini ölümle ilgili tema ile buna bağlı metafizik ve mistik fikirler, isyan, tereddüt, şüphe, tövbe ve iman gibi duygu ve düşünceler oluşturur. Makber'de gelenekten ayrılış ölümü, ölümün sebeplerini ve kaderi sorgulamakla başlar.
Bu yazıda ise Tanzimat devri Türk edebiyatının II. kuşağında şiiriyle ve şiir üzerine görüşleriyle belirleyici olan Abdülhak Hâmit Tarhan'ın, Birkaç Perîşan Söz başlığını taşıyan Makber Mukaddimesi ile Makber şiiri hem poetik değer açısından hem de fikrî ve estetik muhteva açısından ele alınacaktır.
Türk Dil Kurumu için makber kelimesinin karşılığı olarak, 'Mezar, kabir, meften' anlamları öne çıktığını dile getirmek mümkün. Arapça kökenli olan bu kelime Türkçede pek yaygın kullanılmayan sözcüktür.
Fuzûlî'nin oğlu Fazlî'nin de hece ile yazdığı şiirleri vardır. Fuzûlî'nin ise yalnız aruzu kullandığını görmekteyiz.
Şair, eski ve yeni olmak üzere şiirlerinde aruz veznini kullanmıştır. Sadece “Ok” şiirini hece vezniyle yazmıştır. Çünkü Yahya Kemâl, şiirin kesinlikle vezin ve kafiye ile meydana getirilmesi taraftarıdır.
Haşim, bütün şiirlerini aruz ölçüsüyle yazdı. Hece ölçüsünü, musiki açıdan yetersiz bulduğu için kullanmıyor, ayrıca onu, “Köylü vezni” diye niteliyordu. Bunun yanında şiirlerinde hiçbir zaman anlaşılma kaygısı gütmedi.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Abdülhak Hamid Tarhan Tiyatroları-1 (Sabr-u Sebat, İçli Kız, Liberte, Yadigar-ı Harb) Abdülhak Hamid Tarhan şöhretini şair olarak yapmış olmakla birlikte çok sayıda tiyatro eseri de yazmıştır.
İçli Kız (Abdülhak Hamid Tarhan) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri