Uzmanlar, bebeklere 6. aydan sonra zeytinyağı verilebileceğini belirtiyor.
Yani ilk 6 ay bebeğiniz tüm beslenme ihtiyacını anne sütü ile karşılar. 6. ayını dolduran bebeğinize ise ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. Ek gıdaya geçen 6 aylık bebeğiniz zeytinyağı tüketebilir.
Bebeklikte henüz böyle bir durum gelişmediği için etkili olmasa da damar sağlığını korumak adına zeytinyağı en ideal yağ türüdür. Sadece anne sütü alınması gereken ilk altı aydan sonra ek gıda sürecinde 1 çay kaşığı miktarında zeytinyağı tüketimi tavsiye edilebilmektedir.
Bebeğiniz için ek gıdaya başladığınızda ve sıra sebzelere geldiğinde vitaminlerin emilimi için mutlaka zeytinyağı kullanın. Sebze yemeklerine veya pürelerine eklenen zeytinyağı, hem bebeğe enerji verir hem de lezzet açısından da tüketimi kolaylaştırır. Enerji sağlayarak büyüme ve gelişmesine de destek olur.
Prof. Dr. Canan Karatay bebeklerin biberonlarının ya da bebek mamalarının içerisine bir küçük çay kaşığı zeytinyağı koymanın, bebeklerde gaz problemine iyi geldiğini söylüyor. Bebeğe zeytinyağı içirmek gaz sorunun giderilmesini, bebeğin rahatlamasını ve büyümesini kolaylaştırmayı sağlıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Ellerinizi bebeğin göbek deliğini merkeze alarak, saat yönünde döndürerek, karın bölgesinde hareket ettirin. Ardından saat yönünün tersinde döndürerek, aynı hareketleri tekrar edin. Bu hareketler sayesinde, kakanın bağırsakta ilerlemesine yardım etmiş olacaksınız.
Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır.
Muz, şeftali, pirinç, pirinçunu, patates ve havuç kabız yapabilir. Tahıllardan özellikle yulaf; meyve ve sebzelerden ise kayısı, armut, kırmızı erik ve sebzelerden balkabağı, kabak, semizotu ve kereviz gibi lifli sebzeler bebeğinizin daha yumuşak kaka yapmasına yardımcı olur.
Zeytinyağı; ayrıca gaz sancısı ve kabızlık sorunlarının çözümü için de idealdir.
* Bebeklerin gaz sancısı (Kolik) döneminde, ağızdan verilerek yada göbek bölgesine zeytinyağı ile masaj yaparak gazın yok olmasına ve bebeğin rahatlamasına yardımcı olur.
1 yaş bebeklerde kabızlığın tedavisi için normal beslenme programına ek olarak su ve elma, kuru erik veya armut suyu verebilirsiniz. Bu meyveler doğal müshil görevi üstlenen sorbitol içerir ve bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olur. Ancak düşük miktarlarda meyve suyu ve su vermeye başlamalısınız.
Bu nedenden bol sıvı, yüksek lifli gıdaların tüketilmesi ve su tüketilmesi gerekmektedir. Püre, çilek, havuç, kayısı ve ya ezilmiş elma gibi besinler de bebeklerde kabızlık sorunlarını çözecektir.
Bebeklere İlk Ne Zaman Su Verilmeli? Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
Bebeklerinize çok rahatlıkla içirebilirsiniz. Bebeklerin biberonlarının içine veya bebek mamalarının içlerine bir küçük çay kaşığı zeytinyağı koyabilirsiniz. Bebeklerin gazı gider, rahatlar ve büyümesi de kolaylaşır." Karatay, zeytinyağının her yaşta tüketilmesinin sağlığa faydalı olacağını da sözlerine ekledi.
Bir bebekte kabızlık meydana geldiğinde, bunun nedeni genellikle diyetlerinde yeterince sıvı almamalarıdır. Sadece anne sütü ile beslenen bir bebekte kabızlık oldukça nadirdir, ancak katı gıdalarla ve bazen formül mama ile tanışan bebeklerde daha sık görülür.
Emziren Anneler ve Yeni Doğan Bebekler için zeytinyağının önemi gün geçtikçe araştırmalar sayesinde daha çok anlaşılmaktadır. Son araştırmalar, emziren annelerin diyetlerine yani beslenme düzenlerine natürel sızma zeytinyağı eklemeleri gerektiğini göstermektedir.
Anason. Rahatlamayı sağlayan anason, yetişkinlerin gaz sancısına çözüm olduğu kadar bebeklerde de etkilidir. Bebeklerde anason kullanımı, gerektiğinde on adet anason tohumu, bir bardak sıcak suda demlenmeye bırakılır. Demlenen anason çayı, günlük 2-3 çay kaşığını aşmayacak dozlarda bebeğe içirilebilir.
Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Formül mamayla beslenen bebeklerin en az günde 1 kez kaka yapması beklenir. Bebeğin 2 gün veya daha uzun süre kaka yapmaması kabızlığa dair bir belirti olabilir. Bebeğin kaka yapma frekansıyla eşdeğer öneme sahip bir diğer konu ise kakanın kıvamıdır. Sert, pelte kıvamındaki kaka kabızlığa işaret edebilir.
Çocuk hafifçe öne eğilmeli, dirseklerini dizlerine koymalı ve omuzları yuvarlak ama omurga düz olmalıdır. Uygun kaka pozisyonu oldukça basit ve büyük bir fark yaratabilir. Bu pozisyon rektumu dikey pozisyona getirerek çocuğunuza yerçekiminin yardım etmesini sağlayabilirsiniz.
Bebeklerde kabızlığın çözülmesi için bol sıvı, su ve yüksek lifli gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca püre, havuç, kayısı, elma ve çilek gibi besinler de bebeklerde kabızlık sorununu hızlı bir şekilde çözer.
Sıcak banyo, bebeğin dışkısını daha kolay atmasına yardım edebilir. Ayrıca banyo sırasında onun karnına masaj yapmak da faydalı olabilir. Anüsün dış tarafına krem veya vazelin sürmek de onun kakasını yapmasını kolaylaştıracaktır.
- Bebeğinizin poposu pişik olmasın istiyorsanız, her altını açtığınızda ıslak pamukla silip yumuşak bir havluyla kuruladıktan sonra zeytinyağı sürebilirsiniz. Hem kolay sürülür, hem de diğer kremleri doğallığıyla ters köşeye yatırır.
Daha fazla sıvı almasını sağlayarak ya da bebeğe lifli gıdalar vererek kabızlığını büyük ölçüde engelleyebilirsiniz. Eğer bebeğinizi sırt üstü yatırıp bacaklarıyla dairesel hareket yaptırırsanız bu hareket bebeğinizin bağırsaklarını çalıştırır ve kakasını daha kolay bir şekilde yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri