Bir bebek 2-3 aylık olduğunda yazın güneşe çıkarılabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken etkenler yerine getirildiğinde güneş ışınları bebeğe zarar vermez. Bebeği dışarı çıkarırken havanın rüzgarsız olmasına özen gösterilmelidir.
''Bebeklerin uzun süre güneşte kalması ciltlerinin kızarmasına, alerji olmalarına, kaşıntıya, cildin su toplaması güneş çarpmasına ya da havaleye neden olabilir. Erken dönemde uzun süre güneşte kalınması ilerleyen yıllarda bebeğin cildiyle ilgili sağlık sorunları yaşamasını beraberinde getirebilir.
6 aylıktan küçük bebeklerin de güneşe ihtiyacı var, fakat aşırı olmaması kaydıyla. Yaz aylarında bebeğinizi 30-40 dakikadan fazla dışarı çıkarmayın. Bebeğinizi, arabasında ya da herhangi bir yerde 1-2 saat güneş ışınlarına maruz bırakırsanız güneş yanığı olabilir.
Eğer bebeğiniz henüz yenidoğan döneminde ise cildi çok hassas olacağı içim direkt güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bu nedenle bebeğinizi güneşe çıkarmak yerine gölgede tutmanız gerekir. Bebeğiniz 1 yaşından büyük ise 10.00 ile 16.00 saatleri arasında direkt güneş güneşe çıkarılmamalılar.
İlgili 20 soru bulundu
Bebekler doğduktan sonraki ilk 3-4 ay için pamuklu tulum tarzında giysiler tercih etmeniz önerilir. Doğduktan 2-3 haftadan sonra zıbın yerine pamuklu atlet veya kısa kollu badiler daha uygun olabilir.
Bebeklerin çorapla uyumasının faydaları
Ayaklar üşüdüğünde bu durum engelleniyor. Uykuya geçmek için vücut ısısının 0,5-0,8 derece düşmesi gerekiyor. Bebek çorapla uyuduğunda kan damarları genişliyor ve kan akışı için daha fazla alan oluşuyor buna bağlı olarak kan basıncı yani tansiyon düşüyor.
BEBEKLERİN GÜNEŞLE TANIŞMASI NE ZAMAN OLMALI? Bebekler güneş ışınlarına karşı bir yetişkine oranla çok daha düşük dirençlidir. Bu sebeple güneşe çıkarken çok daha özenli bir hazırlık ister. Bir bebek 2-3 aylık olduğunda yazın güneşe çıkarılabilir.
Bebekler; cilt altı yağ dokularının kalınlaşarak vücut ısısını korumaya başladığı, kafasını dik tutabildiği, yaklaşık 7 kiloya ulaştığı 4'üncü aylarından itibaren denize ve evlerindeki özel havuza girebilir.
Bebekler ne zaman görür sorusunun cevabını farklı dönemlerde gelişen görme becerileri kazandığıdır; 0-2 ay: 25-50 cm mesafeden ışığı, canlı ve siyah-beyaz rengi, parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar. Annesini fark eder. Çevredeki cisimleri merkezdekilerden daha iyi görür.
Yenidoğan sarılığı olan bebekler hastalığın tedavisi amacıyla aileler tarafından güneş ışığı veya floresan ışığı altına yatırılabiliyor. Bebeği güneş ışığı veya floresan ışığı altına yatırmak sarılığı azaltmakta kısmi etkili olsa da uygulamada oluşabilecek riskler sebebiyle önerilmemektedir.
Bebeklerinize güneş kremi ya da losyonu sürmeden önce dikkatli olmanız gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle dermatologlar ve bebek sağlığı uzmanları bebeklere 6 aydan önce güneş kremi sürülmemesini önerir.
Yeni doğan bebek odasının gün içerisinde yeteri kadar güneş ışığı alması bebek sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu nedenle yeni doğan bebek odasının güneş görmesi, bir penceresinin olması bebeğiniz için en uygunu olacaktır. Bebek odasının ışığı, sarı veya beyaz olmalıdır.
İlk hafta boyunca her gün bebeğinizin sarılık kontrolünü yapmalısınız. Aslında çok basit olan bu kontrolü yaparken gün ışığı kullanmaya özen gösterin. Gün ışığında bakmak için uygun ortam yoksa, beyaz ışık kullanabilirsiniz. Sarı ışıkta bebeği kontrol etmek göz yanılsamasına neden olabilir.
Bebeklerdeki büyüme hormonu salınımını artıran melatonin hormonu, gece uykusunda daha fazla salgılanıyor. Buna engel olmamak için bebeklerde gece lambası kullanımı pek önerilen bir şey değil. Bebek odasında gece lambasını yakmamalı ve bebeğinin karanlıkta uyumasını sağlamalısın.
Bebekler ve küçük çocuklar, bulundukları yerdeki hava koşullarına göre, saat 10.00 ile 16.00 arasında direkt güneşe çıkarılmamalıdır. Güneş banyoları beş dakika ile başlamalı, alıştırılarak artırılmalıdır. 10 – 15 dakika güneş banyosu yararlı olur.
Bebekle tatile çıkmak mümkün mü? Eğer önceden birkaç şeyi hesaba katarsanız mümkün. Uzmanlar, bebeklerle ilk seyahate çıkmadan önce bebeğin en az üç aylık olması gerektiğini çünkü ancak o zaman stresin biraz daha azaldığını söylüyor.
1.ay- 3. ay arası emzirme süreleri
Bu dönemde bebeğin başka nedenlerden dolayı ağladığı düşünülmüyorsa (gaz, hastalık, ani ses vb.) her ağladığında emzirilmelidir. Günde ortalama 6-7 kez emerler.
Bebeklerin klorlu havuza girmesi konusunda birçok pediatrist ve çocuk sağlığı uzmanı, bebeğin 6 aylık olana kadar bekletilmesini tavsiye eder. Çünkü havuzdaki klor, cilt, göz ve solunum yolları tahrişine neden olabilir bu da özellikle hassas bebek cildi için rahatsızlık verici olabilir.
Bebeğiniz için ideal uyku ortamı hafif loş ışık, sessiz ve rahat edebileceği ısıda bir odadır. Oda ısısının 21-25 derece arasında olması yeterlidir ve gece uykusuna hazırlık yaparken her hareketinizin huzurlu ve sakin olmasına önem vermelisiniz.
1 aylık olduğunda bu süre 12-16 saate düşer. Ancak uyuma süreleri genellikle 2 ila 4 saati geçmez.
İlk ayda (özellikle ilk iki hafta) ışığa duyarlı değillerdir. 1-2 aylık bebekler net göremezler. 50-100 cm uzaklığı seçerler. 25-50 cm'den ışığı, canlı ve mavi hariç renk, parlak, büyük cisimleri görür.
Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir. Rahatladığınız ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir zaman seçebilirsiniz. Sadece bebek acıktığında veya beslendikten hemen sonra yıkamak tavsiye edilmiyor.
24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır. Hava sıcaklığı 25 derece ve üstüne çıktığı zaman kumaş kalınlığı 0.5 tog olan ürünlere geçmenizi tavsiye ederiz. 25 derece ortam sıcaklığında 0.5 tog kalınlığa sahip uzun kollu body tercih edebilirsiniz.
Bebeğin üşüdüğü düşünülüyorsa burun, el ya da ayak bölgesinden anlaşılmaz. Bu bölgelerde dolaşım bozukluğu olduğu için ortam ısısı iyi olsa bile dokunulduğunda soğuk olarak algılanabilir ve bebeğin üşüdüğü düşünülebilir. Oysa ki bebeğin üşüdüğü boyun ve yanak kısmından anlaşılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri