Yaşa göre TSH değerleri de 1-14 yaş arası için 1.05-2.05 ng/ml, 12-23 yaş arasında 0.82-2.13 ng/ml, yetişkinlik döneminde 0.80-2.00 ng/ml'dir.
Kandaki TSH için normal kabul edilen değerler 0.35-4.5 mU/ml arasındadır. Genç bireylerde üst sınır değeri olan 4.5 mU/ml, 2.5 mU/ml değerine düşer. Yaş ilerledikçe TSH düzeyi, insan yapısı gereği yükselmektedir.
Hipertiroidi ve hipotiroidi durumlarına göre tiroit tedavi şekilleri değişir. Örneğin; TSH yüksekliği ileri seviyedeyse (10 mlU/L üzeri) bu koroner kalp hastalıkları ve kalp yetmezliği riskinin olduğunu gösterir. Bu değeri aşmamış ama 5 mlU/L'nin üzerindeyse tedavi gerekir.
TSH yüksekliği, unutkanlığa, halsizliğe, depresyona sebep olarak cilt kuruluğu, kolay üşümeye gibi belirtiler ortaya çıkarabilir. Bunların yanında kilo alma ve verememe, göz çevresinde şişlik, kısırlık ve adet düzensizliği yaratabilir.
Basit bir kan testi ile yapılan bu araştırma sonucunda TSH seviyesi sağlıklı ve yetişkin bireylerde 0,4-4,00 mIU/L aralığında olmalıdır. Hormon düzeyinin bu aralığın üzerinde tespit edilmesi hipotiroidizm, yani tiroid fonsiyonlarının yetersiz olması durumunu gösterir.
İlgili 45 soru bulundu
Peki TSH kaç olmalı kadında? Bu değer gebeliğin ilk trimesterinde olan kadınlarda 0.6 mU/L'dir. Yaşa göre TSH değerleri de 1-14 yaş arası için 1.05-2.05 ng/ml, 12-23 yaş arasında 0.82-2.13 ng/ml, yetişkinlik döneminde 0.80-2.00 ng/ml'dir.
TSH Hormonu Kaç Olmalı? Normal koşullarda bir insanın kan değerleri ölçüldüğünde TSH değerleri yaş ve yaşam şartlarına göre değişim gösterebilir. Kadın veya erkek her birey için 0.4-4.0 arasında bir değer oluşturmak ile birlikte tiroid bozukluğu konusunda tedavi gören bir kişide bu değerler 0.5-3.0 arasında olabilir.
Kandan alınan örnekte bakılan TSH değerlerinin yetişkinlerde yaklaşık 4-5 mU/L'den fazla olması yükseklik olarak değerlendirilir. Çocuklardaki üst sınır da kabaca yetişkinlerle aynı iken gebelerde 3.5-4 mU/L değerlerinin üstü yükseklik olarak kabul edilir.
Serbest T4 değeri 0.9-1.7 ng/dl referans aralığında sağlıklı kabul edilir. Bu değerlerin altında veya üstünde olması tiroid ile ilgili sağlık sorunlarını işaret eder.
TSH yüksekliğinde kaçınılması gereken gıdalar arasında rafine un ile yapılan hamur işleri, işlenmiş gıda ve kafein yer alır. Lahana, turp, çilek, brokoli ve karnabahar gibi gıdalar ise ölçülü tüketilmelidir. Gazlı içeceklerden ise uzak durulmalıdır. Tiroid hastalığında beslenme programına dikkat edilmelidir.
TSH yüksekliği tedavisinde, TSH değerlerinin düşürülmesi için uygun bir ilaç tedavisine başlanması gerekmektedir. Ayrıca, yeterli iyot alımı ve guatrojenik gıdaların kısıtlanmasına yönelik bir beslenme / diyet programı uygulanmaktadır.
Kişide aşırı yorgunluk, halsizlik, üşümeyle birlikte titreme, kolay kilo alımı, depresyon, cilt kuruluğu, ellerde karıncalanma, uyuşma ve saç dökülmesi varsa bu durumlar hipotiroidi belirtileri arasında gösterilir. Metabolizmanın yavaşlamasına neden olan hipotiroidi belirtileri şunlardır: Aşırı yorgunluk, halsizlik.
İyot yetersizliği, bazı ilaçlar, doğum kontrol hapları, Tiroid hormonunun azalmasına neden olan karalahana, çiğ karnabahar ve kırmızı turp gibi gıdaların aşırı tüketilmesi kandaki TSH yüksekliğinin nedenleri arasındadır.
Burada amaç TSH düzeyini 1.5-2.5 IU/L olacak şekilde ayarlamaktır. Yaşlı hastalarda veya koroner kalp hastalığı olanlarda tedaviye çok düşük dozlarda başlanır ve 4-6 haftalık aralıklarla artırılır. Kadınların çoğunda gebelik süresince dozda % 25-50 oranında bir artış gerekir.
Erken gebelik döneminde anti-TPO antikorları negatif, fakat TSH düzeyi 2.5-5.0 µU/mL arasında bulunan gebelerde, abortus ya da ölü doğuma bağlı gebelik kaybı oranı, TSH düzeyi < 2.5 mU/mL bulunan gebelerden anlamlı olarak yüksektir (12).
T4 (tiroksin) tiroid bezi tarafından üretilen ana hormondur. Kanınızdaki serbest T4 miktarını ölçmek için bir laboratuvar testi yapılabilir. SERBEST T4 KAÇ OLMALI? Sağlıklı bireylerde serbest T4 hormonunun kandaki düzeyi 0.6-1 ng/dl aralığında olmalıdır.
Yetişkinlerde serbest T4 için normal değer aralığı laboratuvarlara göre değişebilir, ancak genellikle yaklaşık olarak 0,9 ila 1,7 nanogram/desilitre (ng/dL) arasındadır.
Sağlıklı bir serbest T4 değeri 0.9-1.7 ng/dl referans aralığı olarak kabul edilir. Bu değerin altında veya üstünde olması tiroid ile ilgili sağlık sorunlarını belirtir.
Ülkemizde geçici TSH yüksekliği sık görülmektedir. Konjenital hipotiroidi (KH) tiroid hormon eksikliği ile ta- nımlanan ve yenidoğan bebeklerde en sık görülen en- dokrin sorundur. Kalıcı veya geçici olabilir (Tablo 6)(7-8).
Aç kalmak veya diyet yapmak tiroid hormonlarını azaltır:
Ancak günlük karbonhidrat miktarı 200 gram olursa tiroid hormonlarında bu şekilde bir düşme olmadığı da saptanmıştır.
Hastanın tiroid hormon yetersizliği kısa sürede tedavi edilmezse yükselen kolesterol kalp ve beyin damarlarını tıkayabilir, kalp krizi ve inme olasılığı artar.
TSH > 10 mIU/L olan tüm vakalar tedavi edilmelidir. Tedavi verilirken ileri yaşlarda TSH üst sınırının 70-79 yaş için 6 mIU/L , >80 yaş için 7.5 mIU/L olduğu hatırlanmalı ve replasman dozu ayarlanırken bu eşik değerler göz önüne alınmalıdır.
T4'den T3 yerrine rT3 yapılırsa aktif T3 elde edilememiş demektir. Dönüşümün iyi olup olmadığı kanda rT3 ve T3/T4 oranına bakılarak anlaşılır. Dönüşüm iyiyse T3/T4 oranı >2.70 olmalıdır.
Standart FT4 testi sonucu yetişkin ve sağlıklı bireylerde 4,0 ile 11,5 mcg/dL ya da 0,6 ile 1,0 ng/dl değerleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri