Kırkikindi yağmurları, nisan yağmurlarından sonra başlar. Nisan yağmurlarının bitişi de mayıs ayının sonlarıdır. Yani genel olarak mayıs ayının sonlarında başlamaktadır. 40 gün ikindi ve akşam üzeri yağma ihtimali yüksek olduğundan halk arasında 40 ikindi şeklinde isimlendirilmiştir.
Kırkikindi, Anadolu'da kış ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen isimdir. Bu yağışlara, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında kırkikindi yağışları denmiştir.
Isınan havanın yükünün azalmasıyla birlikte hafiflemesi neticesinde yükselmesi ve her 200 metrede bir 1 derece soğumasıyla oluşan yağmur türüdür. Özellikle iç anadoluda kırk gün sürmesi beklenen yağmur türüdür. İsmini de 40 gün sürmesinden almaktadır. Kırkikindi yağmurları esasında konveksiyonel yağışlardır.
İsmini 40 gün sürmesinden alan kırkikindi yağmurlarının detayları araştırılıyor.
Kırkikindi yağmuru Anadolu'da kış ve yaz başlarında ikindi saatlerinde görülür.Yağışlar, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için Kırkikindi yağmurları adını almıştır. Kırkikindi yağmurları, dönem aralıkları sinoptik koşullara göre yıldan yıla fark edebilen konveksiyonel yağışlardır.
İlgili 22 soru bulundu
Kırk ikindi yağmurları konveksiyonel yağışların arasında sayılabilen yağışlardır.
>>Türkiye'de yağmur çoğunlukla SONBAHAR mevsiminde yağmaktadır.Eylül ve Ekim aylarında yağışlara fazlalıkla rastlamak mümkündür. >> Ayrıca İlkbaharın gelmesiyle birlikte yağan yağmurlar vardır. Nisan ve Mayıs aylarında yağar.
Şifa ve bereket kaynağı Nisan yağmurları Nisan ortalarından mayıs ortasına kadar toplanır. Buna göre Nisan yağmuru, 13 Nisan'da başlayıp 12 Mayıs'a kadar devam eder.
Nisan yağmuru, Rûmî takvime göre Nisan ayında yağan yağmurlara verilen isimdir. Nisan yağmuru, 13 Nisan'da başlayıp 12 Mayıs'a kadar devam eder. Nisan ayı halk arasında "yağmur ayı" veya "yağar ay" olarak nitelendirilir.
Yükselim (konveksiyon) yağışları
Yükselme sırasında adyabatik soğuma meydana gelir ve kumulonimbus oluşur ve sağanak yağışlar belirir. Türkiye'de ilkbahar ve yaz başlarında kuzeybatıdan gelen nemli ve soğuk hava, İç Anadolu'da ısınarak, yükselir ve yağış bırakır. Bu yağışlara kırkikindi yağmurları denir.
Nisan yağmuru, 13 Nisan'da başlayıp 12 Mayıs'a kadar devam eder.
Tüm yağış çeşitleri iklim şartları ve atmosferdeki hava hareketleri sonucunda meydana gelir. Bu yağış çeşitleri sekiz tanedir. Bunlar, yağmur, kar, dolu, çisenti, kırağı, sulusepken, konveksiyonel yağış ve frontel yağıştır.
kırkikindi✅ (Doğru kullanım)
Nisan yağmuru, Rûmî takvime göre Nisan ayında yağan yağmurlara verilen isimdir. Nisan yağmuru, 13 Nisan'da başlayıp 12 Mayıs'a kadar devam eder.
Özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaz aylarında yükselen sıcak hava kütleleri bu yağış türüne sebep olmaktadır. Özellikle bu bölgede kış ve yaz mevsimin başlangıcında görülen konveksiyonel yağışlar, çoğunlukla öğleden sonraları yağmaları sebebiyle “Kırikindi Yağışları” olarak da adlandırılmaktadır.
Sıcak bir günde yeryüzü ısınır. Isınma sonucunda yükselen hava dikine gelişen Cb bulutlarının oluşumuna neden olur. Bu bulutlardan sağanak şeklinde yağışlar oluşur ve genellikle orajla birlikte meydana gelirler.
Rumi takvime göre Nisan ayında yağan yağmurlara verilen isimdir. Şifa ve bereket kaynağı olarak belirtilen Nisan yağmurları, Mayıs ayına kadar toplanır. Nisan yağmuru , 13 Nisan'da başlayıp 12 Mayıs'a kadar devam eder.
Nisan yağmuru sularını biriktirip ılıdıp banyo yapılırsa hasta olma riski olmaz.
- Özellikle sabahları nisan yağmuru ile yüz yıkamak cilt için oldukça faydalıdır. - Çiçeklerin çok daha hızlı ve renkli şekilde büyümesini ve çiçek açmasını olanak verir. - Azot ve bileşen etkisiyle çiçeklerdeki kök gelişimini sağlar. - Demir eksikliği bulunan kişilerde demir oranını arttırır.
Nisan yağmurlarının bitki ve çiçek tozları, reçine, eterik yağları ve çiçek polenleri içerdiği; hava kirliliğinin olmadığı bölgelerde yağmur suyunu içmenin çok yararlı olduğu açıklandı.
Anadolu'da nisan yağmuru ile ilgili bâzı inanış ve pratikler şöyledir: Nisan yağmurları bir kapta toplanır. Üzerine duâlar okunur, sabah aç karna ve akşam birer bardak olmak üzere yedi gün üst üste içilir.
NİSAN YAĞMURLARI NE ZAMAN TOPLANIR? Rumi Takvime göre, Nisan ayının 2. yarısından 13 Mayıs'a kadar yağmur sularının temiz kaplarda toplanarak biriktirilmesi daha sonra kullanılması adet haline gelmiştir.
Türkiye'nin en fazla yağış alan ili Rize olurken yıllardır ikinci durumdaki Muğla 2021 yılında Rize, Giresun ve Zonguldak'tan sonra dördüncü sıraya düşmüştü.
Rize yaklaşık 2500 mm yağışla Türkiye'nin en fazla yağış alan yeridir.
Dünyanın en çok yağış alan yeri
Muson iklimi bölgesinde yani dünya üzerinde en fazla yağış alan ülke Hindistan'dır. En yağışlı bölge ise yıllık 12.000 mm ile Kuzeydoğu Hindistan'da yer alan 'Çerapunçi' adlı kasabadır. Çerapunçi, Hindistan'ın Meghalaya eyaletinde bulunan bir kasabadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri