Dondurulup çözülmüş gıda, bozulma sürecine kaldığı yerden devam ediyor. Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor.
Eritilmiş tereyağının tariflere etkisi
Mutlaka oda sıcaklığında dinlendirin. Eritilmiş tereyağı özellikle pastanelerde yediğimiz küçük tuzlu kurabiye, minik poğaçaların lezzetini yakalamak için bire bir. Puf puf kabaran poğaça hamurlarına da eritilmiş tereyağı ilave edilir.
Kilitli bir poşete tereyağını koyun, ardından havasını alıp poşeti kapatın ve son olarak da kaseye doldurduğunuz ılık suya daldırın. Bu kolay yöntemle, yaklaşık yarım saat sonra tereyağının oda sıcaklığına ulaştığını fark edeceksiniz. Hepimizin bildiği bu yöntemle, biraz uzun sürse de tereyağını yumuşatabilirsiniz.
Tereyağının yapısının en az yüzde 80'i yağ moleküllerinden oluşuyor. Bu kadar yüksek oranda yağ ile minimum miktarda su bir araya geldiğinde, bakteri üremesi için gerekli ortam oluşmuyor.
Tuzsuz veya çırpılmış tereyağı çabuk bozulacağı için tezgahta tutulmamalıdır. Yaz mevsimiyse ve klimanız yoksa, mutfağınız muhtemelen tereyağını tezgahta tutamayacak kadar sıcaktır. Sıcak yaz aylarında eriyen veya ekşimiş tereyağını önlemek için bunun yerine buzdolabında saklayın.
İlgili 18 soru bulundu
Özellikle ilk bahar mevsiminde elde edilmiş tereyağı taze otların etkisiyle daha keskin bir tada sahip olacaktır. Fakat sağlıklı bir tereyağın tadı hiçbir zaman acı olmayacaktır. Tadıldığında ağızda hoş olmayan, acımsı bir tat bırakıyorsa bozulduğuna işarettir.
Dondurulmuş Tereyağı Ne Kadar Süre Saklayabilirsiniz? Uygun şekilde saklanan tereyağı, paket üzerindeki kullanım tarihinden önce dondurulursa dört aya kadar dondurulabilir. Tereyağı, dört aydan daha uzun süre saklanırsa, taze tereyağı tadını kaybetmeye başlayabilir ve dondurucudan tat ve koku alabilir.
Dinlendirilen yağ, yoğun bir bez veya tülbentten geçirilir. Kaplara yavaşça aktarılır ve donmaya bırakılır. Yağ donduktan hemen sonra lezzetli tarifleriniz için kullanıma hazırdır. Tereyağı dahil diğer çoğu yağlara göre yemeklere daha fazla lezzet verir.
Dış görünüşü bakımından belirgin bozulma belirtileri veren (küf ve bakterilerin üremesi) tereyağı gıda olarak tüketilemez.
Terayağının derin dondurucuya konulmadan önce güzel bir şekilde paketlenerek hava ile temasının kesilmiş olması gerekir. Ayrıca hazır paketlerin dışı bir kez daha sarılırsa derin dondurucudaki yiyeceklerden gelebilecek koku da önlenmiş olur.
Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
Tereyağın bozulmaması ve küflenmemesi için doğru yerde saklamak çok önemlidir. Tereyağı her ne kadar bakteri oluşumu diğer ürünlere göre daha az olsa da uygun koşullar sağlanmadığında bakteri oluşturma ve bozulma ihtimali yüksektir.
Hakiki bir tereyağı suda tek parçada erime özelliğine sahiptir. Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz.
Sıcak su testi: Tereyağı bütün halde eriyorsa gerçek, parçalanarak eriyorsa sahtedir. Bir parça tereyağı alın ve bir bardak sıcak suyun içine bırakın. Eğer tereyağı tek parçada küçülerek eriyorsa gerçek, su içinde parçalara ayrılarak eriyorsa sahtedir.
Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ çıkıyor.
100 gr tereyağı ne kadardır? 100 gram tereyağı 7 yemek kaşığı eder. 100 gram eritilmiş tereyağı 0.4 bardak eder. Bir diğer ifadeyle, yarım bardaktan bir parmak daha azdır.
Kısa cevap: Kesinlikle faydalı. Uzun cevap:Yıllarca zararlı olduğu, kolesterolü yükselttiği ve önemli hastalıklara zemin hazırladığı iddia edilerek mutfaklarımızdan uzaklaştırılan tereyağının aslında çok faydalı olduğu kanıtlandı.
Tereyağının rengi yağ yapımında kullanılan hayvanın sütüyle alakalıdır. Keçi ve manda sütünden yapılan tereyağı beyaz olur, inek sütünden yapılan ise genellikle sarı olur; tabii ki inek yağındaki renk konusunun hayvanların otladığı coğrafya ve yağın yapıldığı mevsimle de ilgisi var.
Tereyağının küflenmesine engel olmak için saklanacak en uygun ortam buzdolabıdır. Buzdolabının en kuru olan noktası tercih edilmeli ve tereyağı güzelce sarılarak o noktaya koyulmalıdır. Saklarken ağzının açık olmamasına özen gösterilmelidir. Hava alan tereyağı, üzerinden yavaş yavaş sararmaya başlar.
Eğer sütü kullanılan inek, koyun ya da keçi çimen ve ot gibi yeşillik ağırlıklı beslenme şekline sahipse, bu yeşillikler içerisinde bolca yer alan karotenoid maddesi nedeniyle tereyağı daha sarımsı renge sahip olmaktadır.
Sade Yağ Yapım Aşamaları:
Köpüklenmeye başlayınca ocağın altını kısın ve üzerine çıkan köpükleri bir kevgir yardımıyla toplamaya başlayın. Köpüklenme minimuma ininceye kadar bu işleme devam edin.
Peki nedir bu kahverengi tereyağı? Kahverengi tereyağı aslında tereyağının yakılmadan, belli bir ısıda eritilip, içindeki süt maddelerinin ortaya çıkarıldığı, daha karamelize bir tadı ve kokusu olan yağ çeşidine deniliyor.
Kısa süre içinde tüketmeyeceğiniz peynirleri buzlukta bile saklayabilirsiniz. Tereyağı ise paketi açıldıktan sonra buzdolabında daha uzun süre saklanabilir. Tereyağını son tüketim tarihi geçtikten 1-2 ay sonrasına kadar tüketmeye devam edebilirsiniz.
Tereyağının yüksek yağ içeriği bakteri gelişme riskini azaltmasına rağmen ısı, sıcaklık ve oksijene maruz kalması renk ve kokusunda değişiklik oluşturarak bozulmasına neden olmaktadır. Bu yüzden doğru koşullarda saklanılmalı ve renginde, kokusunda değişiklik oluştuğunda tüketimine dikkat edilmelidir.
Bu testi yaparken tereyağını oda sıcaklığında 1-2 saat bekletebilirsiniz. Bir süre sonra yağ, su gibi erimeye başlıyorsa, elinizde tuttuğunuz yağ sahte olabilir. Hakiki tereyağı su gibi erimez, oda sıcaklığında formunu korur ve yavaş yavaş yumuşayarak erir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri