Öğretmen adayları için “40 yaş sınırı“ kaldırıldı
MEB öğretmenliğe ilk kez atanacaklar için 40 yaş sınırını kaldırdı.
Öğretmenlik mesleğine başvurmak için belirli bir yaş sınırı bulunmamaktadır.
Daha önceden bulunan 40 yaş sınırının kaldırılmasıyla 40 yaşının üzerindeki kişiler de öğretmen olarak devlet kurumlarına atanabilir. Yurt dışında öğretmenlik eğitimi alanların MEB'de öğretmen olarak atanabilmeleri için okudukları okulun MEB ile denkliği olması gerekiyor.
Öğretmenler kaç yaşında olurlarsa olsunlar görev yapabilirler diye bir ifade kullanmak yanıltıcı olacaktır. Öğretmenler 65 yaşını doldurduğu andan itibaren devlet memuru olarak çalışamazlar.
İlgili 15 soru bulundu
Üst yaş sınırı yok
Ancak genel olarak ilanların yüzde 90'ında üst yaş sınırı yer almamaktadır.
Bilindiği üzere sözleşmeli öğretmenlikte 40 yaşını doldurmamış olma şartı MEB tarafından artık aranmamaktadır. Ancak, verilen bu karar MEB tarafından getirilebilecek bir yaş şartının hukuka uygun olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Birçok memur alımında 35 yaş sınırı veya 40 yaşını doldurmamış olmak aranan şartlar arasındadır. 657 sayılı devlet memurları kanunu 40. Maddesi gereğince alım ilanlarında yaş alt ve üst sınırlaması getirilmeyen her kadroda yaş şartı olmayan memur çalıştırılabilir.
Memuriyete Girişte Yaş
Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar Devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12.maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler.
İşte devlet memurluğunda yaş sınırı; KPSS A grubu için ilgili yasalarca belirlenen yaş sınırı 18'ini doldurmuş ve 35 yaşını aşmamış olmak (Uzman yardımcılığı, denetçi yardımcılığı, müfettiş vb. meslekler) KPSS B gurubu için ise ilgili yasalarca herhangi bir yaş sınırı konulmamıştır.
Bu kapsamda genel olarak 18 yaşından büyük kişiler KPSS sınavına girme hakkını elde edebilir. Burada önemli olan en az lise mezunu olmaktır. Aynı zamanda üst sınır için KPSS yaş sınırı yer almaz.
Kamuda çalışan öğretmenler belirli illerde, belirli sürelerde çalıştıklarında devlete karşı zorunlu hizmet borcunu ödemiş olurlar. Bu borç personel, kamu görevine ilk atandığında doğar ve ödenmesi gerekir. Eski adı doğu görevi olan bu sistemin yeni ismi zorunlu hizmettir.
Memuriyette yaş sınırı yok
Memur alımlarında kurumlar tarafından uygulanan 30 üst yaş sınırı artık uygulanmayacak.
Sedat Değer, 17 Nisan 2015 CUMA günkü 29329 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “MEB Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 5. maddesi ile 7. maddelerinde de öğretmenliğe ilk atamada 40 yaş sınırı şartına yer verilmediğini açıkladı.
Genelde 1 yıl önceki sonuçlar da kapsam dahilinde tutuluyordu. 45 bin atama, yüksek öğretmen sayısı nedeniyle hem 2022 hem de 2023 yılındaki KPSS puanlarına göre atamalar yapılacak. Atamalarda taban puan ise 50.
Bayan memur zorunlu emeklilik yaşı ödenen prim tutarı ve diğer şartları tamamlama durumuna göre belirlenmiştir. Zorunlu emeklilik yaşı hesaplama kapsamında kanunen belirlenen haller kadınlar için yaş 48-49 olurken, erkekler için 52 – 53 yaş olarak karşımıza çıkar.
Memur olmak için ise, yaş sınırı yasa tarafından konuluyor. Devlet memuru olmak isteyen kişiler için 657 sayılı kanuna göre; "18 yaşını tamamlayan kişiler ve herhangi bir meslek okulunu ya da sanat okulunu bitiren kişiler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve mahkeme kararı ile ergin olmak şartı ile de atanabilirler.
Devlet memurları genel olarak 65 yaşını doldurdukları tarihe kadar görev yapabilirler. 65 yaşını doldurdukları tarihten sonra görev yapmaları mümkün olmaz ve Kurumları tarafından hiçbir işleme gerek kalmaksızın görevleriyle ilişikleri kesilir. 65 yaşın istisnası durumlar da vardır.
Devlet memuru alımı için aranan şartlar arasında bazı kurumlar tarafından memurlukta yaş sınırı da yer almaktadır. Memur olma yaş sınırı ise yasa tarafından konulmaktadır. Devlet memurluğu için birçok alımda otuz beş yaşını doldurmamış veya da kırk yaşını doldurmamış olmaları istenmektedir.
18 yaşını dolduran lise mezunu kişiler Belediyelerde açılan sözleşmeli ve kadrolu memur personel alım ilanlarına başvuruda bulunarak memur olabilir.
KPSS B Grubu Yaş Sınırı
KPSS B Grubu sınavları da ÖSYM tarafından gerçekleştirilir. Bu sınava girenler için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur ancak alt yaş sınırı 18'dir.
KPSS Ortaöğretim sınavından 80 puan almak için ise 67 – 72 arasında net yapmanız gerekir. 90 puan alabilmek için ise 87-92 arasında net yapılması gerekiyor. Genel Yetenek sınavında yapılan netler avantaj olarak sayılır.
Dört yıllık eğitim fakültesi ya da fen edebiyat fakültesi mezunu olmak. Formasyon eğitimi almış olmak. Kamuda öğretmenlik için bir KPSS P121'den yeterli puanı almak. Bir yıllık zorunlu mesleki stajı tamamlamış olmak.
KPSS'ye katılmak için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Ancak, KPSS sonucuna göre kurum sınavlarına girmek veya bazı mesleklerde atanmak isteyen adaylar için kanunla belirlenmiş yaş sınırları vardır. KPSS ile memur ataması yapılacak kadrolarda genel olarak 35 yaş sınırı uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri