Çocukluk dönemi aşı takviminde yer alan kızamıkçık aşısı 12. ayda ve 48.ayına girmiş tüm çocuklara 2 doz şeklinde uygulanır.
KKK (Kızamık-Kabakulak-Kızamıkcık) Aşısı: Temmuz 2020'den itibaren Aile Sağlığı Merkezleri'nde uygulanabilmektedir. 4. Yaşına gelmiş yani 48 aylık olan çocuklara uygulanmaktadır. Eğer kızamık ile bir temas gerçekleşmişse, temas süresinden 3 günden daha az zaman geçmiş olması gerekmektedir.
Aşının 2.dozu en geç 24. haftaya kadar tamamlanmalıdır.
Önemli Hastalıklara Karşı Koruma: 4 yaş aşısı; Aşı, difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve hepatit A gibi önemli hastalıklara karşı etkili bir koruma sağlar.
MMR aşısı - okul öncesi verilen ikinci doz
Bu aşı, çocuklara, 3 yaş 4 aylıkken tekrar yapılır. MMR aşısı, canlı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık virüslerinin zayıflatılmış türlerini içerir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu dönemde de ebeveynler tarafından çocukluk dönemi aşılama takvimimize uygun olarak çocukların zamanında aşılanmaları sağlanmalıdır. 4 yaşına giren çocuğunuzun KKK ve DaBT-İPA aşısı ve 13 yaşındaki çocuğunuzun Td aşısı Aile Sağlığı Merkezlerinde uygulanacaktır.
Dört yaş için aşı ve genel tıbbi muayeneler yapılmalıdır. Dört-altı yaş arasında karma aşı (difteri-tetanos-boğmaca-çocuk felci), kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı mutlaka tamamlanmalı. Ayrıca bir yaşından sonra ilk dozu yapılan suçiçeği aşısının ikinci dozu aile ile konuşularak uygulanmalıdır.
Aşılar koldan mı bacaktan mı yapılır? İki yaşına kadar bütün aşıların bacaktan, iki yaştan sonra koldan yapılması daha uygundur.
Bağışıklamanın rapel dozu 4 – 6 yaş arasındaki çocuklara yapılır. Oral Polio (Çocuk Felci) Aşısı: Ülkemizde 6-18 aylarda ve 4- 6 yaş arasında olmak üzere yapılması önerilmektedir. Pnömokok Aşısı : Konjuge pnömokok aşısı en erken 6. haftada yapılabilir. Ülkemizde 2,4,6 ve 12. aylarda olmak üzere 4 doz yapılır.
İnaktif aşı karma aşı ile birlikte 2-4-6 ve 18 ayda kas içine uygulanır. 4 yaşta rapel dozu uygulanır. Canlı aşı ise ağız yoluyla 6. ve 18. aylarda uygulanır.
Bununla birlikte 2 yaş aşısı belirli bir zamanda uygulanması, çocuk sağlığını etkili bir şekilde korumak için oldukça önemlidir. 2 yaş aşısı gecikirse bu durum sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilerek yeni aşı tarihine karar verilebilir.
Karma aşı (difteri, boğmaca, tetanos)
Karma aşılara 2, 4 ve 6 aylarda başlanır. Birinci tekrarı bebek 18 aylık olunca, ikinci tekrarı ilk tekrardan 3 yıl sonra, üçüncü tekrarı ise ikinci tekrardan 3-4 yıl sonra yapılır. 6 yaştan büyüklere ise sadece Difteri ve Tetanos aşısı uygulanabilir.
İlk 3 doz 2 ay ara ile, 4. doz iki yaşında uygulanabilir. 2-10 yaş arasındaki çocuklara 0,5 mL'lik tek doz yapılır.
Tetanoz Aşısı Dozları ve Seri Aşılama
Devamında bebek 48 aylık olduğunda pekiştirme dozu uygulanır. Çocuk, 13 yaşına geldiğinde erişkin tip aşılama pekiştirme dozunun yapılmasıyla birlikte temel tetanoz aşısı uygulaması tamamlanır.
Verem aşısı sonrası aşı yerine 3 gün su değmemesi gerekir. Ancak verem harici aşılardan sonra banyo yaptırmanın hiçbir zararı yoktur.
Aşı yapılan noktada ağrı, şişlik, kızarıklık nadiren görülebiliyor. Bu durumda aşı uygulanan kol yüksekte tutulmalı. Havlu yardımıyla soğuk uygulama yapılmalı, cilde doğrudan buz temas ettirilmemeli. Ağrı devam ederse parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.
Türkiye'de aşılar zorunlu değil. Çocuklarına aşı vurdurmak istemeyen ebeveynler, bir dilekçe doldurarak uygulamadan muaf olabiliyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından ülkemizde pek çok çocukluk dönemi aşısı yapılmaktadır. Aşı takviminde 13 hastalığa karşı rutin olarak aşı uygulaması vardır. Bunlar; difteri, tetanos, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, H. İnfluenza tip b, tüberküloz, boğmaca, kabakulak, suçiçeği, kızamık, kızamıkçık ve zatürre aşılarıdır.
Ayrıca menenjit B aşısı için 12-15 ay arasında ek doz verilmesi gerekir. Erişkinlerde ise başta üniversite öğrencileri olmak üzere menenjite karşı risk taşıyan kişilere uygulanması önerilen Menenjit ACWY aşısı genellikle 19-21 yaş aralığında yapılır.
İlköğretim 1. sınıfta KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) aşısının 2. dozu ve DaBT-İPA (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci) aşısının pekiştirme dozu, 8. Sınıfta da Td (Tetanoz, Difteri) aşısının pekiştirme dozu uygulanıyor.
4 ay aşısı yan etkilerinden biri ateştir. Ateş ilk 24 saat görülebilir. Bu durum, kontrol edilmeli ve bebeğin ateşi ılık duş gibi yöntemler ile düşürülmelidir. Ateşin uzun süre düşürülememesi gibi durumlarda doktorlara danışılması gerekir.
4 yaş sendromu kız ve erkek çocuklarda sürekli soru sorma şeklinde kendini gösterir. Merak duygusunun ön planda olduğu bu süreçte çocuğunuz sizi bunaltacak kadar çok soru sorabilir. Hayal güçleri geniş olan çocukların 4 yaşında mizah yetenekleri de ortaya çıkmaya başlar. Karmaşık cümleler kurmaya bayılır.
Aşının ilk dozu genellikle çocuklara 1 yaş civarında uygulanır. İkinci doz ise 4 ila 6 yaşları arasında verilir. Bu iki doz, kişilerde güçlü ve uzun süreli bir bağışıklık oluşturur. Araştırmalar, su çiçeği aşısının aldığı kişilerde 10 yıla kadar uzun vadeli koruma sağladığını göstermektedir.
Meningokok (Menenjit) Aşısı: Meningokok bakterisine karşı uygulanan bir aşıdır. İkinci aydan itibaren uygulanabilen bir aşıdır (sadace Nimenrix isimli aşı). Aşı uygulaması 2. ayda ilk doz ve 4. ayda ikinci doz ve 12. ayda üçüncü doz şeklinde yapılabilmektedir.
Yenidoğan ve çocukluk çağındaki aşılar arasında difteri-tetanoz-boğmaca, Hepatit B, su çiçeği, kızamık-kızamıkçık-kabakulak (KKK) gibi temel aşılar bulunur. Bunun yanında grip, pnömokok ve rotavirüs gibi ek aşılar da önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri