4B Nedir? “4B nedir” sorusu da aynı yöntemle yanıtlanabiliyor. Eskiden Bağkur sigortası olarak adlandırılan sistem, SGK'ya bağlandığında 4b adını aldı. Bu sisteme kayıtlı ve prim ödeyen kişiler kariyer ve meslek grupları dışında kalan ve bir işyerine bağlı çalışmayan, dolayısıyla kendi mesleğini yapanlar.
4B sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sisteminine esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkar veya serbest meslek grupları dahil olabilir.
Eski sistemde SGK'ya bağlı olanlar 4A hizmet dökümünü, Bağ-Kur'a bağlı olanlar 4B hizmet dökümü ve Emekli Sandığı'na bağlı olan vatandaşlar ise 4C'yi alabilmektedir.
Öncelikle E Devlet Kapısı'na giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra arama kısmına '4B borç durumu' yazmalısınız. Açılan seçeneklerden ilgili olanı bulup tıklamalısınız. Açılan 4B borç durumu sayfasında prim borçları hakkında bilgilendirme yapılmaktadır.
İşyeri Sicil No: SGK tarafından verilen 23 haneli numaradır. Bu alanda Ücret Tertipleri Giriş Ekranında kaydedilen kurumsal işyeri sicil numarası gösterilir.
İlgili 27 soru bulundu
T.C. kimlik numarası ile e-devlet şifresi girilir. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi sitesine giriş yapıldıktan sonra, 4A Sigortalı Tescil Kaydı kısmına gidilmelidir. Ekranda istenen tüm veriler doldurulduktan sonra "sorgulama" tuşuna tıklanarak SSK Sosyal Güvenlik Numarası öğrenilir.
4A sigorta özel iş yerlerinde çalışanları, 4B serbest meslek gruplarını, 4C ise memurları kapsar.
4B Nedir? “4B nedir” sorusu da aynı yöntemle yanıtlanabiliyor. Eskiden Bağkur sigortası olarak adlandırılan sistem, SGK'ya bağlandığında 4b adını aldı. Bu sisteme kayıtlı ve prim ödeyen kişiler kariyer ve meslek grupları dışında kalan ve bir işyerine bağlı çalışmayan, dolayısıyla kendi mesleğini yapanlar.
4B sözleşmeli personel, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükmü uyarınca kamu idare, kurum ve kuruluşlarında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileri için tanımlanmaktadır.
Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kurumu linki aracılığı ile e-devlet'in Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına girmeniz gerekir. Daha sonra karşınıza çıkan seçeneklerden primleriniz hangi sigorta biriminden ödeniyorsa (4A, 4B ya da 4C) bulmanız gerekiyor.
4A sigorta: 4A sigorta koluna dâhil olan kişiler, sözleşmeli olarak özel bir işyerinde çalışır. 4B sigorta: 4B sistemine kayıtlı olan kişiler, kendi mesleğini sürdüren ve bağımsız faaliyet gösteren çalışanlardır. Serbest meslek grupları, esnaflar ve sanatkârların hepsi bu sigorta koluna kayıtlanır.
Özel kurumlarda çalışan öğretmenler, tekstil işçileri, kargo çalışanları, garsonlar ve aklınıza gelebilecek diğer tüm özel kurum çalışanları 4A sigortasının kapsamında değerlendirilir.
Hastalık ve analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesinde de sigortalılık statüsü 4/a olarak değerlendiriliyor. Bu bağlamda, 4/a kapsamında çalışırken başka bir şirkete ortak ve yönetim kurulu üyesi olmanız nedeniyle ayrıca 4/b kapsamında da prim ödemeniz mümkün.
Serbest meslek çalışanları ve esnaflar da 4B sigortası kapsamına girer. 4B sözleşmeli personeller, bağlı oldukları bir işveren olmasa da belirli iş alanlarında birlikte çalışan kimseler olabilir.
Sözleşmeli personel hangi durumlarda işten çıkarılır? İş veren tarafından işe alınan sözleşmeli personelin zaman içerisinde niteliklerini kaybetmesi, mazeretsiz olarak üst üste 3 gün ve toplamda 10 gün işe gelmemesi ve o personele o pozisyonda ihtiyaç kalmaması durumunda işine son verilebilir.
Sözleşmeli Personelin Tanımı
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükmü uyarınca kamu idare, kurum ve kuruluşlarında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.
4B sigortalı olarak çalışanlar, eskiden Bağ-Kur kapsamında olan ve bağımsız şekilde kendi mesleğini icra eden kişilerdir. İşyeri sahipleri ile esnaf ve sanatkârlar bu kapsamdadır. Ayrıca Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girerek B kadro kapsamında kamu kurumlarında çalışanlar da 4B sigortalı kabul edilir.
Memur aile yardımı (Çocuk) 6 yaşa kadar: 254.90 TL. Memur aile yardımı (Çocuk) 6 yaş üstü: 127.45 ₺ 4 b sözleşmeli avukat: 27,553.68 TL. 4 b sözleşmeli sözleşmeli büro personeli: 21,697.18 TL.
Sözleşmeli personelden üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri hâlinde sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrolarına atanır. Bu kapsamda memur kadrolarına atananların bir yıl süreyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz.
Sigorta sorgulaması yapmak için önceden Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi web sitesi kullanılıyordu ancak artık e-Devlet kapısı üzerinden online olarak da yapılabilmektedir. Ayrıca çalışanlar, sigorta bilgilerini öğrenmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ALO 170 hattını da kullanabilirler.
Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.
4A kapsamında ödenmesi gereken toplam prim oranı, prime esas kazancın %37,5'idir. Bu durumda işvereninizin sizin adınıza yatıracağı prim tutarı 3.750 TL olacaktır. Yatırılan tutarın 2.250TL'si işveren payı, 1.500 TL'si ise çalışan payıdır.
SSK(4a), BAĞKUR (4b), EMEKLİ SANDIĞI(4c) bu kurumlarda geçen süreler hizmet birleştirilmesi ile birlikte değerlendiriliyordu. Hizmet birleştirmesi kişinin çalıştığı yıllar içerisinde birden fazla sosyal güvenlik kurumuna hizmeti varsa uygulanır.
Vatandaşlar, e- devlete TC kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaptıktan sonra, Sosyal Güvenlik Kurum'u sayfasına girmeleri gerekir. Bu sayfada ise kişilerin 4A, 4B ve 4C tescil kayıtlarından hangisine bağlı ise onu seçmesi gerekir. Seçilen sigorta kolundan sosyal güvenlik numarası öğrenilir.
İsteğe bağlı sigorta demek kısaca hiçbir kurumda sigortalı olarak çalışmayan prim ödemesini kendi yapmak isteyenler için oluşturulmuş bir sigortalılık koludur. İsteğe bağlı olarak sigorta ödeyenler 4B (Bağkur) kapsamında değerlendirilir ve emeklilik şartları da 4B'ye göre değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri