Avukat ve noterler daha önce topluluk sigortasına tabi iken (Mülga 506 sayılı Kanun) 01.10.2008 tarihinden sonra zorunlu 4/b sigortalısı sayılmıştır.
4B sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sisteminine esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkar veya serbest meslek grupları dahil olabilir.
Sosyal güvenlik kurumlarını 2006 yılında tek çatı altında birleştiren 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile SGK kurulmuş ve ayrı bir sosyal güvenlik birimi olan Bağ-Kur'un varlığı da sona ermiştir.
Örneğin sigortalının hem Bağ- Kur hem de SSK ödemesi varsa bu 7 yıllık dönemde en fazla primin yatırıldığı sigorta kolundan aylık bağlanıyor. Primler eşitse de son sigortalılığı hangi statüdense oradan emekli aylığı bağlanıyor. Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak.
Hem Bağ-Kur primlerinizi hem de SSK primlerinizi ödemek isterseniz de ikisini de aynı anda ödeme hakkınızın var. Her iki primi de ödemeniz halinde emeklilik maaşınızın yüksek olacağını da unutmamak gerekir. Az önce de belirttiğimiz gibi ödeme zorluluğu çekmiyorsanız Bağ-Kur priminizi de yatırmanızda fayda var.
İlgili 41 soru bulundu
Mücadelemiz sonuç vermiş, zorunlu emeklilik kaldırılmıştır. Üyelerimize ve tüm çalışanlara hayırlı olsun” dedi.
Eski sistemde SGK'ya bağlı olanlar 4A hizmet dökümünü, Bağ-Kur'a bağlı olanlar 4B hizmet dökümü ve Emekli Sandığı'na bağlı olan vatandaşlar ise 4C'yi alabilmektedir.
SSK'LI İŞE GİRİNCE BAĞ-KUR BİTER
Buna göre yaptığınız işe (vergi mükellefiyetine) devam ederken bir başka işyerinde SSK'lı işe girerseniz Bağ-Kur sona erer, SSK geçerli sayılır. Hatta SSK'ya ayda 30 gün prim ödemeniz de gerekmez.
Bu düzenlemeye göre 4/c (Emekli Sandığı) sigortalılığının 4/a (SSK) veya 4/b (Bağkur) sigortalılığı ile çakışması durumunda, 4/c sigortalılığının diğer sigortalılıklara göre üstünlüğü, diğer bir deyişle önceliği söz konusudur.
SSK ve BAĞ-KUR arasındaki farklara gelecek olursak: SSK bir işverene, kuruma bağlı olarak çalışan tüm işçiler için yapılan sigortadır. BAĞ-KUR ise işverenlerin, bağımsız çalışanların ve kanunda tanımlanmamış olan meslek grupları için geçerli olan sigorta türüdür.
Prim borcunu iki ay içinde ödemeyen veya yapılandırma başvurusu yapmayanların, primini ödemedikleri sigortalılık süreleri durdurulacak. BAĞ-KUR tescili yapıldığı halde hiç prim ödememiş kişilerin ise tüm sigortalılık süreleri durdurulacak.
Diğer bir ifadeyle son yedi yıl ile kastedilen son 2520 prim günüdür. 2829 Sayılı Kanun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlükten kalktı. Dolayısıyla, bu kural 30 Eylül 2008 tarihinden önce herhangi bir statüde sigortalı çalışmaya başlayanlar için geçerlidir.
1 -Emekli Olamazsınız- 25 yaşında bir arkadaş için emeklilik kelimesinin hiçbir şey ifade etmediğini biliyorum. Ama temel olarak ilk bilmeniz gereken bağkur primi ödemezseniz emekli olup, emekli maaşı alamazsınız.
BAĞKUR HAKKINDA BİLDİKLERİMİZ. BAĞKUR HAKKINDA BİLDİKLERİMİZ, Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer bağımsız çalışanlar Sosyal Sigortalar kurumu ( BAĞ-KUR ) 02.09.1971 TARİH VE 1479 sayılı kanun ile kurulmuş, kanunun sigortalılıkla ilgili hükümleri 01.10.1972 tarihinede bütün yurtta uygulamaya konulmuştur.
Bağ-Kur primlerini uzun süre ödemeyenlere müjde. 5 yıldan fazla prim ödemeyen Bağ-Kur'lunun borcu talep üzerine siliniyor. Sosyal Güvenlik Reformu Bağ-Kur'lulara ödül gibi borç silme hakkı getirdi.
İsteğe bağlı sigortanızı kapattırmak istiyorsanız talebinizi dilekçe yazarak SGK'ya bildirmeolisiniz. Dilekçelerin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihten önceki primi ödenmiş ayın sonu itibariyle, aylık talebinde bulunanların aylığa hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinde son erer.
Bu hafta da 4/B statüsündeki (Bağ-Kur) primlerin iptal edilerek 4/a prim borçlarına aktarılmasını ele alacağız. 4/b kapsamındaki sigortalıların ödedikleri primlerin tamamı aktarılacaktır. Öncelikle 4/a kapsamında sigortalı hissesine aktarma yapılacak, artan kısım da işveren hissesine aktarılacaktır.
Hizmet çakışması nedeniyle, Bağ-Kur'a ödenmesi gereken primler SSK'ya, SSK'ya ödenmesi gereken primler de Bağ-Kur'a ödenmiş olabilmektedir. Bu durumda 5458 sayılı Kanun çerçevesinde prim mahsuplaşması, yani ödenmiş prim paraları borçlu olunan tarafa aktarılabilmektedir.
Bu kural bütün çalışanları ilgilendiriyor. Örneğin sigortalı hem Bağ- Kur hem SSK'lı olarak çalıştıysa aylığı en fazla çalıştığı statüden bağlanıyor. Örneğin, isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur yerine SSK'dan hem erken emeklilik hem de yüksek aylık imkânı veriyor. Yeni düzenlemeyle 3.5 yıl (1261 gün) kuralı sona erecek.
4alı olarak çalışmaya başlayıp Bağkur kapatma işlemleri yapacak olan sigortalı; sosyal güvenlik kurumu başkanlığı bulunulan ilin sosyal güvenlik merkezi'ne dilekçe yazmalıdır. Dilekçeye kurumun hangi t. C. Kimlik numaralı Bağkur 'lusu olduğunu belirterek giriş yapmalıdır.
Eğer 5 yıllık (1.800 gün) sigortalılık süresi durdurulmuş ve ihya edilmek isteniyorsa; günlük 333 lira ve 1.800 gün üzerinden toplam borç 599 bin 400 lira tutuyor. Bunun da yüzde 34.5'i, 206 bin 793 lira ediyor.
SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı hizmet birleştirme nereden nasıl yapılır? SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilme talebi e-devlet üzerinden yapılabilir. Başvuru sonrası hizmet süreleri, nerede hizmet verdikleri incelenerek SGK ile yapılan yazışmalar sonucunda hizmetler birleştirilir.
4A, 4B ve 4C emeklilik sorgulaması için e-Devlet sitesindeki arama çubuğuna ilgili başlığı yazarak sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz. Kimlik doğrulama işlemini yaptıktan sonra emeklilik durumunuzu öğrenebilirsiniz.
İsteğe bağlı sigortalar, genel olarak 4/B kapsamındadır. Bazı durumlarda ise 4/A kapsamına dâhil edilebilir. 4/A'lılar, 1261 günden fazla sigorta primi ödedikleri anda 4/B statüsüne geçer. Böylece Bağ-Kur kapsamında emekli olur.
Hizmet birleştirme işlemleri 3 şekilde yerine getirilir. Birincisi, e-devlet kapısı üzerinden; ikincisi (aktif çalışan devlet memurları açısından) çalışılan kuruma verilen hizmet birleştirme dilekçesi ile; üçüncüsü sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne giderek yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri