Bakteriyel konjonktivit için antibiyotik damlalar veya ilaçlar kullanılırken viral konjonktivit belirtileri genellikle 7-10 gün içinde kendiliğinden geçer. Alerjik konjonktivitte ise antihistaminikler kullanılabilir.
Viral konjonktivitler de genelde 4-5 günde iyileşir. Adenoviral konjonktivit hastalarında ilaç tedavisi ile dahi iyileşme 3-4 hafta kadar sürebilir. Kornea tutulumu olursa iyileşme biraz daha uzun sürebilir. Alerjik konjonktivit hastalığı 2-3 yaşlarında başlar, Ergenlik çağına kadar devam eder.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Genellikle ortalama 7 gün içinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, hastalığın kronik hale gelmemesi için hastalara antibiyotik içerikli damla verilir. Kronik bakteriyel konjonktivit ise yaklaşık 4 hafta ya da daha uzun süre boyunca çeşitli belirtilerin görülmesine neden olur.
Sonuç: Bakteriyel konjonktivit tedavisinde netilmisin, kloramfenikol ve tobramisin, florokinolon grubu antibiyotiklere göre daha etkili bulundu.
İlgili 22 soru bulundu
Ciddi enfeksiyonlarda normal doz iyileşme elde edene kadar her saat başı iki damladır. İyileşme sağlandıktan sonra doz azaltılarak kesilir. Tedavinin normal süresi 7-10 gündür.
Göz Enfeksiyonuna Bağlı Komplikasyonlar
Bazı enfeksiyon hastalıkları birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşebilir. Bununla birlikte enfeksiyonun türü ve şiddetine bağlı olarak erken dönemde tedavi edilmeyen enfeksiyonların ilerleyen dönemlerde sinüslere, beyine yayılma ve görme kaybına neden olma riski vardır (1, 3).
Endoftalmi antifungal ve antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilir. Enfeksiyona neden olan mikroorganizmanın türüne göre uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Şiddetli göz iltihabı ve ağrı varlığında steroid tedavisi başlanabilir. Görüşü zayıf hastalara kortikosteroid verilebilir.
Akut konjonktivitler 3 haftadan daha kısa (genellikle 7-8 gün) sürer. Hasta tedavi gördüğünde ise bu süre ortalama 4-5 güne iner. Akut atopik konjonktivit ise alerjik reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan konjonktivitlere verilen isimdir.
Göz kapağı enfeksiyonlarından en sık gördüklerimiz arpacık ve kirpik dibi iltihabıdır. Günümüzde bilgisayar kullanımı özellikle pandemi ile birlikte yoğun bir şekilde arttı. Yoğun bilgisayar kullanımı allerji, göz kuruluğu, arpacık, kirpik dibi iltihabı oluşumunu tetikleyebilir.
Çaylar gibi frezya otu ve sarı papatyanın da gözde iltihap dağıtıcı etkisi bilinmektedir. Özetlemek gerekirse siyah ve beyaz çayın gözde konjonktivit, arpacık ve şalazyon durumları ile göz altı torbalarında olumlu etkilerinden bahsedilebilmektedir.
Hemen tedavi edilmediği takdirde, körlüğe, menenjite ve hatta ölüme neden olması nedeniyle tıbbi bir acil durumdur. Ayrıca enfeksiyon iltihaplanmaya ve göz yaşı drenaj sisteminin tıkanmasına yol açabilir ve göz yaşı bezi iltihabına neden olabilir.
Gözün mikrop kaptığı düşünülen durumlarda ılık su ve pamukla gözler günde 3-4 defa temizlenmelidir. Ilık suyla temizleme sonrasında çapaklanma geçmezse göz hekimine müracaat edilmelidir.
Havlu ve diğer banyo malzemeleri ortak kullanılmamalıdır. Göz enfeksiyonu ya da alerjisi olan kişiler yüzmekten kaçınmalıdır.
Sarılık, kanda biriken ve kan akışında dolaşan fazla miktardaki sarı-turuncu bir madde olan bilirubinin cildin hemen altındaki yağ tabakasında çözünmesi sonucu cildin, mukoza zarının ve göz beyazlarının sarımsı görünüme neden olduğu bir durumdur.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
LOTEBRA gözünüzde meydana gelen, duyarlı bakterilerin neden olduğu yüzeysel enfeksiyonların veya enfeksiyon riskine yol açan iltihabi durumların tedavisi için göze damlatılarak kullanılır.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Ciddi bir hastalık nedeniyle olmayan; alerjik sorunlar, bakteri ya da mikrop kapma, enfeksiyona maruz kalma gibi nedenlerle ortaya çıkan göz kanlanması bir-iki gün içerisinde geçebilir. Kendiliğinden geçen ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmayan bu sorun ciddi bir rahatsızlık olarak ele alınmaz.
Göz kapaklarında şişme nedeni olan enfeksiyonlar için antibiyotik ve steroid içerikli ilaçlar; ağrı, batma, kuruluk için ağrı kesici ve suni gözyaşı içerikli ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar damla, pomad, jel, solüsyon formunda veya oral yolla kullanılan ilaçlar olabilir.
Konjonktivada sayısız kılcal kan damarları mevcuttur. Bu kılcal damarlar değişik sebeplere bağlıdır yırtılabilir ve oluşan kanama konjonktiva ile sklera arasında birikir. Bu küçük kanama odacıkları skleranın beyaz görüntüsü önünde açık kırmızı nokta şeklinde görülür.
Toker, pansuman yapılacak çayın şekersiz olmasının çok önemli olduğunu dile getirerek, "Göz pansumanı şekersiz çayla yapılmalı. Şekerli çay kullanıldığı zaman içerisinde bakteri üreme ihtimali artar ve faydası olmaz. Göz iltihabı, kapak dokularında iltihaplanma ortaya çıkar.
Göz enfeksiyonu tedavisi
Ayrıca hastalığın belirtilerini hafif geçirmek adına da soğuk kompres suni gözyaşları sistemik analjezikler gibi ek tedaviler de hekim tarafından önerildiği takdirde kullanılabilir.
Göz banyosu için yapılması gerekenler son derece basittir, göz paletlerine veya çok derin olmayan bir kahve fincanına kaynatılmış su koyun daha sonra oda sıcaklığına gelene kadar beklettiğiniz suyu gözünüzün içerisinde biriken toz ve benzeri ne varsa gözlerinizi açıp kapatarak temizleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri