DI Dizel ve Benzinli motorlar ile FSI, TDI ve Common Rail motorlar için uygundur. Araç üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak 50,000 km'e veya düşük kilometre yapan sürücüler için 2 seneye varan uzun yağ değişim aralıkları sağlar.
Litre başına 50 bin kilometre kullanım ömrü taşıyan motor yağları daha büyük bidonlarda daha uygun fiyatlarla da satılabiliyor. 5w-30 motor yağı 5 lt bidonlar birim fiyatı daha ucuz olacak şekilde fiyat etiketlerine sahiptir. 5w30 motor yağı 5 lt alındığında 250 bin kilometreye kadar kullanım ömrü sağlamakta ve 8 - 10 ...
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
SAE 5W-30 ve 10W-40 gibi çok dereceli yağlar, aşırı sıcak veya soğuk hariç tüm koşullar altında yeterince ince oldukları için yaygın olarak kullanılmaktadır. 5W-30 yağı, hafif hizmet tipi çok dereceli bir motor yağıdır ve hafif benzinli dizel ve benzinli motorlarda kullanılabilir.
2) Yağa ve motora göre değişir, 5w-40, 0w-30 gibi yağlar tam sentetik olduğu için ( baz petrol yağı içermeyen, tümüyle labaratuar ortamında hazırlanmış kimyasal yağ ) 20 bin km.lere kadar dayanıklı oluyorlar.
İlgili 15 soru bulundu
5w-30 ile 5w-40 yağ arasında öyle aman aman bir fark yok. 5w-30 biraz daha ince. İki yağ ın ilk başında ki 5W motor soğukken ki akışkanlığını gösterir, ikincisi ise motor sıcakken ki akışkanlığını gösterir.
5W30 motor yağının çok çeşitli motor türlerinde ve çok çeşitli sıcaklık koşullarında çalışabilmesi, onu yaygın hale getirmektedir. Motorunuz ister hafif ticari tipi benzinli ister dizel olsun, 5W30 kış sıcaklıklarında daha kolay aktığı için genellikle kullanılması önerilen motor yağıdır.
Özellikle Volkswagen, BMW ve Mercedes-Benz markalı araçlar için geliştirilmiş olmakla beraber benzinli veya dizel motorlu binek ve hafif ticari araçlarda kullanımı uygundur.
yüksek kilometreli araçlarda eski tip yağların ince olanları aracın yağ yakmasına sebebiyet verir. ama tam sentetik ince yağlar kullanılabilir. bulunduğunuz bölgenin iklim ve sıcaklık koşulları makul ölçülerde ise madensel kalın. uygun değilse tam sentetik ince kullanılması daha mantıklı.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.
Açılmamış motor yağları güneş görmeyen ve rutubetsiz ortamlarda saklanmaları halinde üretim tarihinden itibaren 4 seneye kadar kullanılabilir.
Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur? Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.
Tam sentetik motor yağı – Motor üreticilerinin özel gerekimlerine uygun olarak geliştirilmiştir. Shell Helix Ultra Professional AF-L 5W-30: Ford, Jaguar ve Mazda ile ACEA C1 gereksinimleri de dahil olmak üzere, özellikle yüksek performanslı motorların zor gereksinimlerini karşılayacak şekilde geliştirilmiştir.
Castrol MAGNATEC STOP-START 5W-30 A5 araç üreticilerinin ACEA A5/B5, API SN/CF, ILSAC GF-4 ve daha önceki 5W-30 spesifikasyonlu ürün istediği benzinli ve dizel araçlarda tavsiye edilir.
Öncelikle motor yağının ne zaman değişeceği bir araçtan diğerine ve kullanım şekline göre değişebilir. Ancak çok genel bir yaklaşımla 10 bin km'yi geçen aracın motor yağı ve motor yağ filtresi yenilenmesi önerilir.
Her motorda bir miktar yağ eksilmesinin olması normal olarak kabul edilir. Ancak uzmanlar tarafından verilen bilgilerde, bin kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesi normal değerlerin üzerinde olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca 10 bin kilometrede 200-300 gram yağ azalması da normal bir seviye olarak kabul edilir.
Hiç bir sorun olmaz.
Örneğin 5/30 kullanıyorsanız onarıcı 10w40'a geçebilirsiniz., zaten 10 40 kullanıyor iseniz 10-50 vs gibi yağlar önerebilirim.
Marka değişikliği bile yağlama performansını etkiler. Mobil ise mobil,Castrol ise Castrol devam edin, macera peşinde koşmayın kısacası. 10w40 daha kalın yağdır.
5W-30 en yaygın motor yağı viskozite sınıflarından biridir ve Castrol'de tam sentetik birçok seçenek bulunmaktadır. İleri düzey, tam sentetik Castrol EDGE 5W-30 ürünleri, Castrol'ün en güçlü motor yağlarıdır ve arabaları için en iyi seçeneğin peşinde olanlar için harika bir üründür.
– Öncelikle 5W-30 tam sentetik, 10W-40 ise yarı sentetik bir yağdır. – Tam sentetik olan 5W-30'un ömrü 15.000km/1yıl iken, – Yarı sentetik olan 10W-40'ın ömrü 7500km/1yıldır. (10W-40 kullanarak 10.000km'de bir yağ değişiminin uzun vadedeki aşınmaları artıracağı yine kaçınılmaz bir sondur.)
SAE derecesi 10, 20, 30, 40, 50 olan yağları yaz aylarında kullanabilirsiniz. Kış aylarında kullanılan yağlar ise SAE 5W, SAE 10W, SAE15W olarak bilinir. Buradaki W harfi de İngilizce'de Winter anlamına gelen kış kelimesi ile alakalıdır. SAE 10W-40, SAE 15W-50, SAE 15W–50 yağları ise dört mevsim kullanılabilir.
İsminden de anlaşılacağı üzere 5w30 motor yağı 5 ile 30 viskozite aralığında değerlendirilir. Burada bahsedilen rakamlar motor yağının kalınlık seviyesini ifade etmektedir. Aracın durumuna ve kullanımına göre bu oran değişkenlik göstermektedir.
Farklı türleri karıştırmak, motor yağınızın dengesini bozarak verimliliğini azaltır ve motorunuzun performansını etkiler. En akıllıca seçim, aracınızın üreticisi tarafından önerilen yağ türü ve yağ değişim aralıklarına bağlı kalmak ve uygun fiyatlı hizmetler için yerel araç bakım uzmanlarınızı ziyaret etmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri