Büryan, püryan ya da biran olarak da adlandırılan, Türkiye'nin birçok yerinde yapılan fakat daha çok Siirt ve Bitlis yöresine ait bir et yemeğidir. Arapça'da Perive olarak da adlandırılır. Sonuç olarak kuyu kebabının bir türevidir.
Büryan Siirt için bir değerdir ve kendi adına da tescillemiştir” diye konuştu. Eti Güneydoğu'nun Gaziantep, Diyarbakır ve Siirt gibi bölgelerden getirdiklerini belirterek, büryana sadece kuzu eti kullandıklarını söyledi.
Siirt İl Özel İdaresinin başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumunca 27 Temmuz 2003'te "Siirt büryan kebabı" adıyla coğrafi işaretle tescillenen büryan, Bitlis Ticaret ve Sanayi Odasının yaptığı başvuru ile de 26 Ocak 2021'de tescillendi.
Büryan 100 gr. 23 tl.Perde pilavı 18 tl.
Büryan (Perive) - Siirt
Kuyudan alınan pişmiş Büryan, Kuzunun bütününün (organları alınmış şekilde) yaklaşık 2-3 metre derinliğinde etler askılarda satışa sunulur. Kemikli ve kemiksiz çeşitleriyle servis edilir. Ayrıca kuzunun yağlı, yağsız veya orta yağlı kısımlarından da tercih edilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Büryan, püryan ya da biran olarak da adlandırılan, Türkiye'nin birçok yerinde yapılan fakat daha çok Siirt ve Bitlis yöresine ait bir et yemeğidir. Arapça'da Perive olarak da adlandırılır. Sonuç olarak kuyu kebabının bir türevidir.
Tripadvisor, yorumlar üzerinde kontroller yapmaktadır. 3 kişi birer porsiyon büryan yedik. Salata, çorba, roka eşliğinde toplam 65 TL.
1200TL. Siirt'in sembol yemeklerinden biri olan Büryan Kebabı, hem şehirde hem de ülke genelinde adıyla ve tadıyla oldukça meşhurdur.
Sabahtan itibaren satışına başlanan büryan saat 15.00'te tamamen tükeniyor.
Büryan Nasıl Yapılır
Büryan, Bitlislilerin 'hevur' dedikleri tekeden yapılır. Genellikle büryan mevsimi yaz ve sonbaharın başlarıdır. Bu mevsimlerde hayvan hem besili, hem de taze ve tabi otla beslendiğinden eti güzel kokar.
Çorti aşını yapmak için büyük bir tencerenin içine kemikli ve yağlı etler konur. Bunun üzerine bol miktarda çorti ile döğme ilave edilerek bir miktarda su alınır ve pişirilmeye bırakılır. Etlerin pişmesine kadar devam eder çorti aşı yöremizde genellikle kışın sevilerek yenen bir yemektir.
Siirt'in yöresel yemekleri arasında Büryan Kebabı, Siirt Kitel, İsmeket Köfte, Arap Dolması, Perde Pilavı, Zerfer, Bumbar, Kiftel Leben, Mihr Çorbası, Pırtike Çorbası, Aside Tatlısı, Gebole, İmçerket ve Varakkaak gibi lezzetler bulunmaktadır.
Bitlis'in neyi meşhur denildiğinde bölgede yetişen kuruyemişler de oldukça öne çıkmaktadır. Bunların yanı sıra Ahlat Bastonu ve yöresel kilim, çömlek gibi ürünleri de sevdiklerinize alabilirsiniz.
Tavuk büryan yanına güzel bir közlenmiş patlıcan çorbası yapabilirsiniz. Yemeğinizin yanına zeytinyağlılar, salatalar hazırlayabilirsiniz. Yoğurtlu patates topları, zeytinyağlı enginar, Gavurdağı salata leziz seçenekler arasındadır.
Büryan TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Tandırda susuz pişirilen kebap.
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
Başta ekmek, yağ, süt ürünleri ile diğer ürünlerin zamlanmasınım ardından yemek fiyatları da zamdan nasibini aldı. Siirt büryanın kilosu 225 TL den 300 TL ye yükseldi. Daha önce 25 TL den satılan bir porsiyon kebap ve ızgara çeşitleri de 30 TL den satılmaya başlandı. Berber ve kuaförlerinde zam istedikleri öğrenildi .
Yapımı oldukça pratik bir ana yemek tavuklu büryan pilavı. Pilavın içerisindeki soğan, sebze, baharat ve tavuk suyuyla yemelere doyamayacağınız nefis bir lezzet ortaya çıkıyor. Nar gibi kızaran tavuklarla birlikte sunuluyor. Sofralara çok yakışacak bu tarifimizi mutlaka denemenizi öneririz.
Ortalama 2-2.5 saat sonra pişen kemiksiz etler, kuyudan çıkarılarak tezgah üstüne asılır. Bıçak ile istenilen miktar kadar kesilerek tartılır ve kuşbaşı büyüklüğünde pide ekmek üzerine doğranarak, tuzlanıp taş fırında ısıtıldıktan sonra servis yapılır.
Lokantalar için belirlenen yeni tarifede büryan porsiyonu 50 liradan 60 liraya yükseldi.
1 Porsiyon (Orta) Büryan Pilavı 404,32 kaloridir. Büryan Pilavı içeriğinde 50,29 Karbonhidrat(g), 14,27 Protein(g), 15,65 yağ(g), 1,92 lif(g), 636,53 Sodyum(mg), 485,82 potasyum(mg), 23,26 Kalsiyum(mg), 685,03 A Vitamini(ui), 32,13 C Vitamini(mg), 1,52 ve Demir barındırır. Büryan Pilavı kalorisi ve besin değerleri…
Yetiştirilen önemli ürünler çavdar ve tütündür. Bitlis tütünü sert içimli ünlü bir tür olup, Bitlis Sigara Fabrikasında işlenmektedir. İlde yetiştirilen en önemli meyve ise ceviz olup, yüksek verimliliği ve kalitesi ile tanınmaktadır.
Pirincimizi bol su ile yıkayarak 20 dakika ılık suda bekletelim. Uygun bir tencereye sıvı yağ alarak, yemeklik doğranmış soğanı hafif pembeleşinceye kadar kavuralım. Pirinçleri ilave ederek, birkaç dakika daha kavurmaya devam edelim. Son olarak domates rendesi, tuz ve naneyi ilave ederek karıştıralım ve ocaktan alalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri