1 adet kiraz: 4 kalori. 1 avuç kiraz: 32 kalori. 10 adet kiraz: 44 kalori. 20 adet kiraz: 88 kalori.
Kiraz diyette ne kadar yenmeli? Ara öğün olarak 12-15 adet kiraz=1 porsiyon meyve yerine tüketilebilir.
Düşük glisemik indekse sahip kirazın diyette tüketimi doktorlar tarafından önerilmektedir. Günlük almamız geren lifin %8'ini karşılayan kiraz, ara öğünlerde tüketilince uzun süre tok kalmamızı sağlar. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.
Yarım kilo kiraz ise yaklaşık olarak 315 kalori değerindedir. 500 gr kiraz içeriğinde besin değerleri olarak 1 gr yağ, 5 gr protein ve 80 gr karbonhidrat bulunur.
Kirazın 100 gramı 16.01 gram karbonhidrat, 1.06 gram protein, 0.2 gram yağ, 2.1 gram lif içermektedir. Kiraz, A vitamini, potasyum ve lif açısından zengin, antioksidan özelliğe sahip bir meyvedir.
İlgili 29 soru bulundu
Eğer ölçülü tüketim yapılmazsa, en sağlıklı besin bile bir süre sonra ödeme neden olabilir. Bu durum da yağ yakım hızını düşürür. Kirazın antioksidan bir meyve olması ve yağ yakmaya yardım etmesi, diyetisyenler tarafından ifade edilir ve kilo vermek isteyen kişilerin diyet listesine eklenir.
Yatmadan birkaç saat önce kiraz yerseniz eksik melatonin tamamlanır ve uykuya geçiş kolaylaşır.. 100 gram kiraz 60 kalori içerir. Besin lifi zengini bu meyve kilo vermek isteyenlere tavsiye edilir.. Cildi korur, yaşlanma belirtilerini geciktirir.
Günde 150 gram, bir su bardağını dolduracak miktarda, kiraz tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Göral, bu miktarın kalp, mide, böbrek ve karaciğer sağlığını koruduğunu, kanser ve felç riskini azalttığını, saçları ve cildi güzelleştirdiğini anlattı.
Besin Değerleri
1 adet kiraz 4 (kcal) kalori içerir. 1 adet kiraz 4.48 mg A vitamini ile 0.49 mg C vitamini içerir. 1 adet kiraz 1.55 gram karbonhidrat içerir. 1 adet kirazda 0.07 gram protein bulunur.
Midede fazla asite sebep olabilir. İshal ve mide ekşimesi gibi durumlar yaratan aşırı kiraz tüketimi aynı zamanda bazı bireylerde alerjik reaksiyonlara da sebep olabilir. Kirazı fazla tükettiyseniz ve karın ağrısı şikayeti olursa uzman doktora gitmeniz gerekir.
Kiraz meyvesinin saplarının mevsiminde toplanıp kurutulması ile elde edilen kiraz sapı çayı metabolizmayı çalıştırarak hızla kilo vermeye yardımcı olur. Hem kilo verdirirken içeriğindeki A,C ve E vitaminleri sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri de büyük ölçüde karşılar.
Abartmadan dengeli ve düzenli bir şekilde tüketilen kiraz vücuda kilo aldırmaz ve yararları ile pek çok derdimize deva olacaktır. Fakat fazla yenen kiraz içerisinde bulunan meyve şekeri früktoz sebebi ile kilo aldırabilir. Ayrıca kiraz lifli bir meyve olduğu için midede tokluk hissi uyandırır.
Kiraz. Kiraz, antrenman sonrası vücutta oluşabilecek iltihabı önleyebildiği gibi sporcular için aynı zamanda önemli bir potasyum kaynağı.
Özellikle, ayın çekim gücünün, yüksek olduğu tarihler tavsiye edilmektedir. Kiraz Diyeti, kiraz diyetinin ilki, bu hafta yani Temmuz ayının 6-7 ve 8'inde (aydınlık dolunay) uygulanır. İkincisi ise, 20-21 ve 22 Temmuz günlerinde (karanlık dolunay) yapılması önerilmektedir.
Diüretik etkiye sahip olan kirazın sapları da kurutularak çay olarak tüketilebilir. 12-13 adet kiraz 1 porsiyon olarak değerlendirilir ve 1 porsiyon kiraz sadece 63 kaloridir.
SİNDİRİMİ DÜZENLER: Bağırsak sağlığına da iyi gelen kiraz, kabızlığı önlemede etkilidir ve iyi bir sindirim düzenleyicidir.
Dr. Vedat Göral, "Günde bir su bardağını dolduracak miktarda kiraz yemek; kalp, mide, böbrek ve karaciğer sağlığını korur, kanserle felç riskini azaltır, saç ve cildi güzelleştirir. Ancak aşırı tüketmemek gerekir. Aksi takdirde karaciğer yağlanması ve insülin direncine neden olabilir." ifadelerini kullandı.
Böbreklerde biriken zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur, kabızlığı giderir, hazmı kolaylaştırır. Aç karnına yenen kiraz zayıflatır. Kiraz midedeki yara, iltihap ve çıbanları temizler.
Kirazın Zararları
Ayrıca bağırsak fonksiyonlarını etkileyen kiraz aşırı tüketildiğinde midede sorunlara ve ishale neden olabilir. Hatta alerjik bünyelerde alerjiye bile neden olabilir. O nedenle kirazın aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir.
Kiraz, salisilik asit içeriğinin fazla olduğu meyvelerin başında geliyor. Salisiliik asit içeriği fazla olan meyvelerde ise kanı inceltici özellik bulunuyor. Kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte çok fazla kiraz yenirse mide ve idrar yolu kanaması olabileceği gibi daha ölümcül kafa içi kanamalarına da sebep olabiliyor.
İçerdikleri yüksek miktarda melatonin (uyku hormonu) sayesinde, vişne ve kiraz uyku vermekle kalmaz, uyku kalitesini de arttırır.
Kiraz, yaz ayı meyvesidir. Mayıs ve Haziran ayında hasat edilerek pazar tezgahlarındaki yerini alır.
Kiraz yetiştiriciliğinde sulama , fidan dikiminde “Cansuyu” ile başlar. Dikimlerin ilkbahar veya sonbaharda yapılmasına bakılmaksızın fidanlara cansuyu verilmelidir. Ülkemiz iklim koşulları göz önüne alındığında, sulama Haziran ve Eylül ayları arasında yapılmalıdır.
Tatlı kirazlar (en iyi bilinen Bing çeşididir), özellikle tatlılarda, salatalarda veya soslarda taze olarak yenir. Turta kirazları (özellikle konserve, dondurulmuş veya kurutulmuş olarak bulunur) daha çok turta, reçel ve meyve sularının hazırlanmasında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri