Güneş yanıklarında soğuk duş ya da soğuk su ile ıslatılmış havlu ile cilt soğutulduktan sonra, güneş sonrası krem ya da aloa vera gibi nemlendiriciler cilde sürülebilir.
Soğuk suya batırılmış havlu kullanmak yeterli olacaktır. Soğuk kompres uygulamasına en az yarım saat ve mümkünse yanık bölgedeki ağrı kesilinceye dek devam edilmelidir. Ek olarak bol sıvı alımı önemlidir; çünkü güneş yanığı nedeniyle ciltten fazla miktarda sıvı kaybı olur.
Aloe Vera İçeren Nemlendirici Kullanın
Çünkü antienflamatuar özellik gösteren yapısı ile yanık bölgenin iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Dolayısıyla güneş yanığı durumunda aloe vera içerikli nemlendirici kremler kullanmanızı öneririz.
Bepanthol krem, cildinizin hassaslaştığı dönemlerde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazanması için yardımcı olacaktır. Leke, kızarıklık ve yanıklar için önerilen bir diğer krem ise Advantan kremdir. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. İçeriğindeki kortizon sayesinde yanıklara çok iyi gelir.
Güneş yanıklığını önlemek için en çok başvurulan yöntem kaolin kili uygulaması. Sezon başında bitki yüzeyine ince bir tabaka halinde uygulandığında kabuktaki sıcaklığı düşürmeye yardımcı oluyor. Bu madde aynı zamanda çiçek dökülmelerinin de önüne geçiyor.
İlgili 29 soru bulundu
Herhangi bir bitkisel tedavi ya da uygulama yapılmadan, doğal süreçte güneşte yanan cildin beyazlayarak eski haline dönme süresi 1 ayı bulabilir.
Vücutta ve yüzde bulunan güneş yanıklarının giderilmesi için; bol su içmek, soğuk su ile ıslatılmış havlu ile cilde kompres yapmak, eczacı ve doktorların önermiş olduğu krem/ pomad/ losyon/ jelleri cilde uygulamak, nemlendirici sürmek faydalıdır.
Güneş yanıklarında soğuk duş ya da soğuk su ile ıslatılmış havlu ile cilt soğutulduktan sonra, güneş sonrası krem ya da aloa vera gibi nemlendiriciler cilde sürülebilir.
Yanık kremi olarak sıkça kullanılan Hamamelis virginiana içeren krem ve pomadlar, güneş yanığı iyileştirmede de etkilidir. Arnica montana içeren kremler, özellikle ödem ve morarmalarda etkilidir, cildi rahatlatır.
Birinci derece yanıklarda kızarıklık olan bölgenin kapatılmasına gerek olmadığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Akut durumda ıslak pansuman ile yanma hissi giderildikten sonra nemlendirici kremler sürülmesi ve yanık bölgenin açık bırakılması yeterli olur.
Tipik olarak güneşe maruz kaldıktan 24 ila 36 saat sonra yanıklar en kötü haldedir, 3 ila 5 gün içinde ise tamamen geçer. Ultraviyole ışınlar ciltte görünmez hasara da neden olabilir. Aşırı seviyede ve / veya birden fazla güneş yanığı varlığı, cildin erken yaşlanmasına ve cilt kanserine yol açar.
Tarif için 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı taze limon suyu yeterlidir. Bu karışımı gözler hariç tüm yüzünüze uygulayabilirsiniz. Karışım, 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkanabilir. Bu yöntem aynı zamanda cildi beyazlatma özelliğine de sahiptir.
Güneş yanığı kaşıntısı, yanığın iyileşme süresini uzatabilir. Bu nedenle kaşıntı hissini ortadan kaldırmak için nemlendiricilerden destek alabilirsiniz. Güneş yanığı yaşayan bölge, ciddi anlamda su kaybeder. Cildin nem dengesini yeniden sağlamak için bol miktarda su içmelisiniz.
Kararmış olan bölgeye E vitamini yağı ile masaj yapıp bir saat beklemek yeterli olacaktır. Ardından durulama işlemi yapılabilir. Bu işlem hafta içerisinde üç defa uygulanmalıdır.
Sıcak su, buhar veya çay nedeniyle oluşan ufak yanıklar için patates suyu uygulaması yapılabilir. Bunun için yanık oluşan bölgede patates suyunu veya rendesini 15 dakika sürüp bekletilebilir. Ayrıca aloe vera da cildi yatıştırıp iyileşmesine yardımcı olabileceği için tercih edilebilir.
Güneş yanığı cildin su toplamasına neden olmuşsa ve birçok kan damarı tahrip olmuşsa, güneş yanığının iyileşmesi daha uzun sürebilir. İyileşme iki hafta ile bir ay arasında sürebilir ve yanık ciltte lekeler,yara izleri bırakabilir.
Güneş yanığına bağlı cilt soyulması, cildin farklı katmanlarını etkileyebilen, düzensiz yara iyileşmesi ve kalıcı lekelenmeye neden olabilen tehlikeli bir durumdur.
Güneş yanığı olan bölgenin hızlı iyileşmesi için lavanta yağı kullanmayı deneyebilirsiniz. Salatalık suyunu düzenli olarak güneş yanığı olan bölgeye uygulayarak rahatlama sağlayabilirsiniz. Bunların dışında yanık bölgesine; zeytinyağı, lavanta yağı, elma sirkesi, siyah çay sürülmesi de kullanılabilecek yöntemlerdendir.
Güneşte yanan cilt renginin açılmaya başlama süresi de bu yanma, kabuklanma ve soyulma aşamaları ile birlikte gerçekleşir. Herhangi bir bitkisel tedavi ya da uygulama yapmadan, doğal süreç ile güneşte yanan cildin beyazlaması ve eski haline dönme süresi yaklaşık olarak 1 ayı bulabilir.
Güneş yanığı rahatsızlığını hafifletmeye yardımcı olan güneş yanığı tedavisi için bazı öneriler şunlardır: Serin Tutun: Etkilenen cilde soğuk suyla nemlendirilmiş bir havlu gibi soğuk kompresler uygulayın. Sık sık soğuk duş alın. Nemli Tutun: Etkilenen cilt bölgesine nemlendirici krem uygulayın.
Güneş yanıklarına maruz kalınması durumunda serin su ile duş alıp, cilde nemlendirici kremler sürülebilir. Serin suyla duş almak, cildi yatıştırır. Nemlendirici kullanmak ise tahriş gören deriyi yumuşatır. Güneş yanığı sebebiyle tahriş olan bölge kaşınmamalı ve bölge tahriş eden herhangi bir şey yapmaktan kaçınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri