6 ay ve daha az süre çalışan işçilere 2 haftalık, 6 ay-1,5 yıl arası çalışan işçilere 4 haftalık, 1,5 yıl-3 yıl arası çalışan işçilere 6 haftalık, 3 yıldan fazla süreyle çalışan işçilere ise 8 haftalık ihbar tazminatı ödemesi yapılır.
4857 Sayılı İş Kanununda ihbar sürelerine ilişkin kanun hükmünde işi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra, sözleşme feshedilmiş sayılır. Bu noktada işçinin 6 aydan az çalışması halinde 2 haftalık ihbar tazminatı alınır.
İhbar sürelerine uyulmadan iş akdi fesih edildiği zaman 6 aydan az çalışan işçilere 2 haftalık maaş karşılığı ihbar tazminatı ödenir. 6 ay ile 1,5 yıl arası görev yapan işçiler, 4 haftalık ücret tutarından tazminat alır. 1,5 ile 3 yıl arası çalışan işçilere ihbar tazminatı 6 haftalık maaş tutarında ödenir.
“İhbar süresi zorunlu mu “sorusuna gelince, ihbar süresi İş Kanunu kapsamında hem işçi hem işveren için zorunludur ve bu süre boyunca tanınan haklar yasal olarak korunur.
Bu ödeme, iş sözleşmesinde belirlenen ihbar süresine uymadan sözleşmenin feshedildiği durumlarda çalışan ya da işveren tarafından ödenir. İş sözleşmesi devam ederken çalışanın ön bilgi verilmeden işten çıkarıldığı ya da belirlenen işten çıkarma süresine uyulmadığı durumlarda ihbar tazminatı işveren tarafından ödenir.
İlgili 21 soru bulundu
Belirli süreli iş sözleşmelerinde ihbar süresi geçerli değildir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 1997/16463 E., 1997/20047 K. sayılı kararı uyarınca emeklilik, askerlik ya da evlenme sonucu iş sözleşmesinin sona erdiği durumlarda ihbar süresi aranmaz. İşçinin ölümü halinde ihbar süresi aranmaz.
İHBAR TAZMİNATI
Yani işçinin kanunda belirtilen süreler dâhilinde, işverene bildirim yapmadan işi bırakması durumunda, işverene ihbar tazminatı ödemesi söz konusu olacaktır. İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin Ödeyerek iş sözleşmesini feshedebilir.
İhbar tazminatı süreleri işçi 1 aydan 6 aya kadar çalışmışsa 2 hafta, 6 ay ile 1,5 yıl arasında çalışmışsa 4 hafta, 1,5 yıldan 3 yıla kadar çalışmışsa 6 hafta ve 3 yıldan uzun sürelerde 8 haftadır. 1 aydan kısa süreli çalışan işçiye ihbar tazminatı ödenmez.
İşyerinde yapılan işin sürekli iş olması ve deneme süresinin olmaması durumunda işçi ihbar tazminatına hak kazanır. İş Kanununun 10. maddesine göre, süreksiz işlerde İş Kanununun 17. maddesi uygulanmayacağından, süreksiz işlerde işçi ihbar tazminatına hak kazanamaz.
İşçinin deneme süresi olarak adlandırılan zaman aralığı 4857 sayılı kanun uyarınca belirlenmiştir. En fazla 2 ay olabilen bu süre zarfında işten çıkarma gerçekleşmesi durumunda ihbar tazminatı ödenmez.
1 yıl dolmadan işten çıkarılan işçinin hakları arasında kıdem tazminatı bulunmamaktadır. Örneğin 6 ay dolmadan işten çıkarılma durumunda kıdem tazminatına hak kazanılamaz.İşçinin aynı işveren nezdinde 1 yıl ve üstü çalışması durumunda kıdem tazminatı hakkı olacaktır.
Genel kural olarak haklı bir sebebi olmadan iş yerinden kendi isteğiyle ayrılan yani istifa eden işçi kıdem tazminatı alamayacaktır. Bu işçi, kıdem tazminatı alamayacağı gibi istifa etmeden önce yazılı olarak işverenine bildirim yapmamışsa bir de ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir.
İhbar tazminatının hesaplaması, İş Kanunu'nda belirtilen sürelere göre gerçekleştirilir ve bu sürelere göre işçinin giydirilmiş brüt ücreti hesaplanır. Giydirilmiş brüt ücret, işçinin aylık brüt maaşına ek olarak yan haklarını da içeren toplam kazancını ifade eder.
İşe giriş tarihinden 6 aya kadar hizmet: 14 gün, 6 aydan 18 aya kadar hizmet: 28 gün, 18 aydan 36 aya kadar hizmet: 42 gün, 36 aylık hizmet ve sonrasında: 56 günlük ihbar süresi geçerlidir.
İki haftalık ihbar tazminatı söz konusu ise 14 gün olarak giydirilmiş ücret dikkate alınır. 4 haftalık ihbar tazminatında giydirilmiş ücret 28 gün üzerinden hesaplanmaktadır. 6 haftalık ihbar tazminatı 42 gün ve 8 haftalık ihbar tazminatı da 56 gün üzerinden giydirilmiş ücret baz alınarak hesaplanır.
Ancak işçi açısından ihbar tazminatına ilişkin olarak herhangi bir ödeme zamanı öngörülmemiştir. Kural olarak işçinin ihbar tazminatı ödeme borcunun, işçi tarafından gerçekleştirilen ihbarsız fesih tarihinden itibaren muaccel olacağı kabul edilmektedir.
4857 Sayılı İş Kanunu'nun 10. maddesi uyarınca, niteliği bakımından 30 günden az süren işler süreksiz iş olup, bu işlerde 4857 Sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanmayacağından iş sözleşmesinin fesih bildirimiyle sona erdirilmesi ve ihbar tazminatı ödenmesi gerekmeyecektir.
İşveren, işçinin ihbar tazminatı borcunu talep etmek için mahkemeye başvurabilir. Sonuç olarak, bildirim süresine uymadan işten ayrılan bir işçi, işverenin ihbar tazminatı borcunu öder. Eğer işçi bu borcu ödemek istemezse, işverenin alacağını talep etmek için mahkemeye başvurması gerekmektedir.
Tazminat alabilirsiniz ama işsizlik ödeneği alamazsınız.
No: 2009/6061 sayılı kararında; emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle işçinin iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı hakkı bulunmamaktadır.
1 buçuk yıl / 3 yıla kadar sürmüş ise fesih bildirimden sonra 6 hafta, 3 yıldan fazla sürmüş ise fesih bildiriminden sonra 8 haftalık ihbar süresi bulunmaktadır ve bu süre içerisinde işçi çalışmaya devam etmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri