PİRİNÇ BİTİ ZARARLI MIDIR? Pirinç biti bakliyatlara, bisküvilere, hububat çeşitlerine, makarna gibi ürünlere zarar verir. Pirinç biti insanı ısırmaz. İnsana herhangi bir zararı yoktur.
* Ve son olarak... Tüm bu uyarılar ışığında, güvenle aldığınız bakliyat böceklendiyse sakın endişelenmeyin, hatta mutlu olun! Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Üste çıkan taneler mutlaka çöpe atılmalıdır. Çünkü böcek biti, pirinçlerin içini oyarak yumurta bırakır. Bu yüzden üstteki pirinç taneleri tüketilmemelidir.
Bakliyat böceklerinden kurtulmak için küp şeker de oldukça etkili bir çözümdür. Defne yaprağını bulgur, pirinç ve mercimek gibi bakliyatların içine koyduğunuz da yiyeceklerin kokusunda değişim olmaz ancak çay ve kahve gibi içeceklerin aromasında bazı değişikliklere neden olur.
Zarar Şekli
Yoğun bulaşmalarda üründe küflenme, kızışma ve kokuşmalar ortaya çıkar. Birinci derecedeki zararlılar doğrudan sağlam tanede zarar yapabilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Bit, kan emen parazit böcektir. Doğrudan ciltten cilde veya bir nesne ile cilde temas yoluyla bulaşır. Semptomlar belirgin olarak 3 ila 4 hafta boyunca ortaya çıkmaz. İnsan vücuduna bitlenmenin faydaları yoktur tersine zararları vardır.
Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir. Böceklenen un, geniş bir tepsiye alınarak havalandırılır ve böcekleri ayıklanarak kullanılabilir.
Bit yumurtaları mekanik olarak o bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Çocuğun eşyaları, taraklar, fırçalar, havlular, yastık çarşaf gibi eşyalar temizlenmeli ve havalandırılmalıdır. Çünkü bit insan vücudu dışında bir süre sonra varlığını sürdüremez.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Küfler yayılarak o besini bozarlar. Baklagilleri en iyi saklama yolu kavanozların ağzını kullandıktan hemen sonra kapatmaktır. Fakat bazen çok kısa süre açık kalsa da o besin bozulmaktadır. Bu da güvelerin larvadan çıkıp böcek oluşturduğunu göstermektedir.
Un biti (Tribolium castaneum) adıyla bilinen zararlı larva ve erginlerinin beslenmesi sonucu ürünü kirletirler, kötü koku oluşmasına neden olurlar.
Pirinç biti insanı ısırmaz. İnsana herhangi bir zararı yoktur.
Hadisin bu ifadesinin zahirine bakarak söylersek, herhangi sıcak bir yiyecekte bir süreliğine kalmış da olsa, sinek yine de çıkarılıp atıldıktan sonra yiyecek yenebilir. Şunu da belirtelim ki, hadiste, “sineğin girdiği bir yiyeceği mutlaka yiyin” şeklinde bir emir yoktur.
Bit Kaç Günde Geçer? Uygulanan uygun tedavi yöntemi ile ortalama 7-10 gün aralığında bitten temizlenilebilir.
Saç derisine iyice yedirilen beyaz sirke yaklaşık 2 saat kadar saçta bekletilir. Daha sonra ise aralıklı özel bit tarağı ile saç iyice taranır. Bu şekilde saçtaki ölü bitler hızla saçlardan uzaklaştırılır. Beyaz sirke ile yapılan uygulamanın ardından saç şampuan ile köpürtülerek bol su ile yıkanmalıdır.
Aynı oranda olmak şartıyla beyaz sirke ve suıyu bir kaba koyup karıştırın. Oluşan karışımı tüm saça ve saç derilerine sürüp 1-2 saat bekletin. Daha sonra ince aralıklı bit tarağı ile saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak saçınızı şampuanlayıp yıkayın ve durulayın.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Bitler; saçlı deride yaşayan ve kan emerek beslenen canlılardır. Her üç-altı saatte bir konağın kanı ile beslenirler. Oldukça hızlı hareket ederler. Erişkin bir dişi bit, yaklaşık 9-30 gün yaşar.
Mısır bitleri, tarlalardaki mısırların üzerinde ürer; ancak Pirinç bitleri yalnızca depolanmış pirinç üzerinde üremektedir. Her iki böcek de sıcaklığı düşük ortamlarda ya da normal sıcaklıkta depolanan tahılların bulunduğu ortamlarda kışı geçiremez. Buğday bitleri uçamaz.
Vücut bitleri insanı çok rahatsız eden böcek türleridir. Herhangi bir vücuda bulaşarak cilt üzerinde yaşarlar. İnsanlara geçtiği andan itibaren kanla beslenir ve tüm vücutta görülebilir. Kasık bölgesini de çok seven ve oraya yerleşen böceklerdir.
Asidik içeriğiyle limon suyu saç derisini bitlerden arındırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda bitleri sizden uzak tutar. Saç derinize taze limon suyunu sürün. 30 dakika beklettikten sonra sirkeyle ve sıcak suyla durulayın. Bunu haftada bir tekrarlayın.
Bit asalak bir canlı olduğu için yaşamını sürdürebilmek için her zaman bir konağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle de insan vücudu dışında sadece 48 saat canlı kalabilir. İnsan vücudunda ise 30 gün boyunca yaşayabilir. Bit yumurtaları insan vücudu dışında kumaş ve battaniyelerde yaklaşık 10-15 gün boyunca canlı kalabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri