Domates, asit içeren bir besin olduğu için bebeklere bir yaşından önce çığ olarak verilemeyeceği gibi 9 aydan küçük bebeklerin de domatesi pişirilmiş bile olsa tüketmeleri sakıncalıdır. Hatta 1 yaşında çiğ domatesle tanışan bebekler, bu gıdayı 2 yaşına kadar kontrollü olarak tüketmelidir.
Bebeğinizin hazır gıdalara geçiş sürecindeki ilk besinler arasında domatese yer verilmesi önerilmez. Tropikal meyveler gibi domates de alerji riski taşıyan besinler arasında yer aldığı için, 2 yaşına kadar çiğ domates tüketimi önerilmemektedir.
Bebeklere, 1yaşından önce çiğ olarak domates verilmemeli. Çiğ domates hem asidik yapısı nedeniyle bebeğinizin midesini rahatsız edebilir, hem de allerji potansiyeli yüksektir. Pişmiş domatesin allerjik özelliği daha azdır. Bu nedenle mevsim uygunsa 9-10.aylardan itibaren bebek yemeklerine taze domates ekleyebilirsiniz.
Ayrıca çok fazla çiğ ve pişmiş domates tüketmek gaz problemlerine de sebep olabilmektedir. Bu nedenle emzirirken çiğ ve pişmiş domatesi çok tüketmek veya gıda intolerasına sahip kişilerin bu besini çok tüketmesi bebeklerde gaz problemlerine sebep olabilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Taze mevsim domateslerinden hazırlayacağınız domates corbasi 1 yaş üstü bebekler için uygun ve besleyici bir öğün olacaktır.
12-24 Aylık Bebeklere Özel: Domates Çorbası - Yemek.com.
Domates alerjen bir besindir. Ek gıdaya geçiş sürecinde bebeklere en son verilecek besin olarak bilinir. Bunun nedeni ciltte oluşturabileceği kızarıklık ve tahriştir.
Domates, asit içeren bir besin olduğu için bebeklere bir yaşından önce çığ olarak verilemeyeceği gibi 9 aydan küçük bebeklerin de domatesi pişirilmiş bile olsa tüketmeleri sakıncalıdır. Hatta 1 yaşında çiğ domatesle tanışan bebekler, bu gıdayı 2 yaşına kadar kontrollü olarak tüketmelidir.
Gaz yapmayan çorba türleri arasında yoğurt çorbası, şehriye çorbası ve sebze çorbası öne çıkar.
Kaşıntı, kurdeşen, Hırıltılı solunum, öksürük, Burun akıntısı, Nadiren de olsa baş dönmesi, nefes almada zorluk ve bilinç kaybı gibi hayati risk oluşturan anafilaksi belirtileri gözlemlenebilir.
Bebeklerde salça kullanımı, domates salçası yerine bebek biber salçası ile 6 aydan sonra başlamalıdır. Bebek domates salçası ise 9 aydan sonra yemeklere çay kaşığının ucuyla koyularak 3 gün boyunca denendikten ve bebekte herhangi bir alerjiye sebep olmadığı gözlendikten sonra miktarı arttırılarak kullanılabilir.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
5-6 Aylık Bebekte Önerdiğimiz Ek Gıdalar
Sebze püresi (patates, havuç, kabak, maydanoz, brokoli vb. sebzeler pirinç, kırmızı mercimek, zeytinyağı ilavesi ile az su veya buharda haşlanır; çatalla ezilir veya tel süzgeçten geçirilir.
Domates alerjisinin belirtileri şunlardır:
Boğazda kaşıntı hissi, Öksürme, hapşırma, hırıltılı solunum veya burun akıntısı, Yüz, ağız, dil veya boğazda şişme (anjiyoödem), Anafilaksi.
Bebekler 5 aydan itibaren anne sütünün yanı sıra püreler, meyve suları veya ezilmiş sebzeler tüketmeye başlayabilir.
Bol vitaminli bir sebze olan domates bebeğiniz için oldukça faydalıdır. Bebekler 10 aydan itibaren domates yiyebilir.
Makarnadan sulu yemeklere, çorbadan mezelere birbirinden farklı tarifte kendisine yer edinmeyi başarmış domates püresini; bolonez sos, menemen sosu, acılı ya da acısız ezme ve onlarca farklı sulu yemek tarifi hazırlarken kullanabilirsiniz.
Süt ürünleri, turunçgiller ve çikolata gibi besinler gıda intoleransına sebep olabilmektedir. Ayrıca çok fazla çiğ ve pişmiş domates tüketmek gaz problemlerine de sebep olabilmektedir.
Domates, asidik bir yiyecektir. Bu sebeple gastrit ve gastroözofageal reflü hastalığı gibi mide problemleri olan kişilerde mide yanmasına neden olabilir. Sağlıklı bir mideye sahip olsanız bile aşırı tüketim sonucu yanma hissiyle karşılaşabilirsiniz. Çok fazla domates yemek eklem ağrılarına neden olabilir.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Bebekler için 6. aydan itibaren artık çorba dönemi başlamış demektir. Her bebek için tüketim miktarı farklıdır, bu nedenle bebeğinizi asla zorlamayın. Alışmasına zaman verin ve davranışlarını iyi gözlemleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri