Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Ancak taze meyve olarak tüketmek istiyorsanız yeşil erikleri bir tepsi üzerine dizerek dondurucuya atın ve donduktan sonra buzdolabı poşetlerine alarak derin dondurucuya atın.
Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin. Hazırladığınız bu yöntem ile erikleri buzlukta 8-12 ay kadar tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman buzluktan çıkartıp, reçel, marmelat, komposto ve sos olarak kullanabilirsiniz.
Donmuş Erikten Erik Kompostosu Ve Erik Suyu Tarifi Nasıl Yapılır? Yazdan dondurucuya attığım erikleri çıkarttım. Tencereye aldım. Üzerine şeker, limon tuzu ve suyu katıp ocağın üzerine bırakıp kaynatın yaklaşık 30 dakika kaynaması yeterli .
İlgili 24 soru bulundu
Oda ısısında ılımaya bırakıyoruz. Daha sonra süzgeç yardımıyla erik posasını süzgeçten geçiriyoruz. Posasını elimizle mıncıklayarak ve arada eriğin suyundan üzerine ilave ederek süzgeçten geçiriyoruz. Bu şekilde kıvamı daha koyu ve güzel oluyor.
Erik suyumuz iyice soğuduktan sonra pet şişelere doldurun kapağını sıkıca kapatın ve dondurucuya kaldırın.
%90-95 bağıl nemde 0 °C'de depolanır. Taze erikler uzun süreli soğuk depolamaya uygun değildirler.
Herşey istediğiniz gibiyse şekersiz erik marmelatını saklamak için kavanozlayabilirsiniz. Sıcak olarak steril edilmiş kavanozlara paylaştırın ve kapaklarını (mutlaka yeni kapak) sıkıca kapatarak pastörize edin.
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, 2.000'den fazladır. Türkiye'de yetiştirilen çeşitlerin sayısı da 200'ün üstündedir. Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine göre çeşitlere ayrılır.
Tüm erikler çekirdeklerinden ayrıldıktan sonra geniş bir tepsiye ya da temiz pamuklu olan bir örtünün üstüne eriklerin iç tarafları yukarı bakacak ve birbirine değmeyecek biçimde dizilir. Daha sonra bunları direkt şekilde güneş ışığı alan bir yere ya da söz gelimi balkona bırakılır.
Yeşil erik daha çok İlkbahar aylarında hasadı yapılan ve kısa zaman içerisinde tüketilip biten meyveler içerisinde bulunur. Şubat ayının sonlarına doğru hasadı yapılması ile beraber, Mayıs ayının sonlarında hasat biter.
Erikler seçilir, yıkanır ve güneşin altında kurutulur. Erikler bütün ise güneşte 5-8 gün, çekirdeği alınmışsa 4-7 gün kurutulur. Kuruyan erikleri kavanoza koyup buzdolabına kaldırın.
Erik Suyu Konservesi hazırlamak için öncelikle erikleri ayıklayıp yıkadıktan sonra bir tencereye alalım. Üzerine toz şekerimizi dökelim, suyunu, karanfilini, tarçınını ekleyelim. Erikler yumuşayıp dağılana kadar pişirelim ve soğumaya bırakalım. Sonra süzgeçten geçirerek erikleri ayıklayalım.
2 litre suda erikler iyice yumuşak oluncaya kadar haşlanır. Üzerine şeker ve limon suyu eklenip biraz daha kaynatıp süzgeçten geçirilir. Erikleri sakın ezmeyin yoksa meyve suyunuz bulanık olur. Onları da marmelat olarak değerlendirilirsiniz.
Erikleri güzelce yıkayın ve çekirdekleri ile birlikte bütün olarak derince bir tencereye alın. Üstlerine toz şekeri ve suyu ilave edip güzelce karıştırın ve ocağın altını açın. Yüksek ateşte, erikler iyice yumuşayıp dağılmaya başlayana dek kaynatın.
Yayvan bir tencereye yerleştirilen eriklerin üzerine örtecek şekilde toz şeker eklenir. Üç - dört saat şekerin sulanması için beklenir. Akşamdan kapağı kapatılarak buzdolabında da bekletilebilir. Sulanma fazla olmamışsa bir bardak su eklenerek orta ateşteki ocakta reçel pişirilir.
Erikleri kaynatıyoruz. İyice haşlanlığında süzgeçle erikleri alıp şeker ilavesi yapıyoruz. Bir müddet daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz. Afiyet olsun.
Erik reçeli mürdüm eriği, sarı erik, anjelika erik gibi erik çeşitleriyle denenebilir. Biz bu tarifimizde kırmızı sert iri eriklerden kullandık. Reçel yaparken kullanılan eriklerin sert olması reçeli kaynatırken çok dağılmamasını, meyvelerin tane tane olmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri