Bebekler 5 aydan itibaren anne sütünün yanı sıra püreler, meyve suları veya ezilmiş sebzeler tüketmeye başlayabilir. Özellikle 5 aylık bebeklerin yoğurt ve patates tüketmeleri de önerilmektedir. Hazmı kolay yiyeceklerin tercih edilmesi bebeğin gaz veya sindirim sorunu yaşamasını önlemektedir.
5-6 Aylık Bebekte Önerdiğimiz Ek Gıdalar
Sebze püresi (patates, havuç, kabak, maydanoz, brokoli vb. sebzeler pirinç, kırmızı mercimek, zeytinyağı ilavesi ile az su veya buharda haşlanır; çatalla ezilir veya tel süzgeçten geçirilir.
Başlangıçta günde tek öğün şeklinde ek besin verilmelidir. Doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Konserve ya da dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır. Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
4-6 aydan itibaren yutma refleksi başlar , bu dönemde ek gıdalara başlanabilir. Bu dönemde verilecek ek gıdalar anne sütünün tamamlayıcısıdır. Ek besinlere geçerken birkaç küçük kural bebeğin ve annenin işini kolaylaştıracaktır. Ek gıdalara en erken 4 , en geç 6 aylıkken başlanmalıdır.
4,5 ve 6 aylık bebeklerin normal şartlarda anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür.
İlgili 43 soru bulundu
Bu ayda bebeğinizi 4 saat aralıklarla yaklaşık 6 kez besleyiniz. Kahvaltı Hazırlanması: 1 adet meyve püre, 1 yumurta sarısı,1/2 ince dilim ekmek içi veya 3-4 bisküvi 2 çay kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı akşamdan ıslatılıp tuzu alınmış peynir veya çökelek beraber ezilir.
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir. Formül süt ile yoğurt tarifi: 90 ml su içine 4 ölçek formül süt ünü koyarak küçük bir kaseye boşaltın.
İlk olarak verilebilecek meyveler mevsimine göre elma, armut, şeftali, kayısı ve muzudur. Allerjik olmaları nedeniyle portakal ve mandalina 7 aydan sonra çilek ve kivi 1 yaştan sonra başlanmalıdır. Bebekler için muhallebi genellikle akşam öğününde tercih edilir.
Bebeklerde ek gıdaya 4. aydan önce başlamak alerji ve sindirim problemlerine neden olabilir. Ek gıdalara ne kadar erken geçilirse, alerjik reaksiyon olasılığının da o kadar artacağını söyleyen Çocuk Doktoru Özlem Ekiz Yörükalp, ailede besin alerjisi olmasının bebekteki alerjik reaksiyon ihtimalini yükseltiğini söyledi.
Bebeğinizin 5. ayda çorbaları da severek tüketebilir. İlk başlangıçta patates, pirinç, kabak, havuç gibi sindirimi kolay yiyeceklerle başlanmalıdır. Küçük bir tencerede her defasında taze olarak sebzeler bir miktar su ile haşlanmalıdır. Sonra bu karışım blenderdan çekilerek bebeğe yedirilebilir.
Ek gıdalar hiçbir zaman anne sütünün yerini almamalı, anne sütünün tamamlayıcısı olmalıdır. 6-12 aylık dönemde ek gıda öğün sayısı giderek artırılmalıdır. 6-8 ay arasında 2-3 öğün, 9-11 ay arasında 3-4 öğün, 12 aydan sonra 3-4 öğün ve 1-2 ara öğün şeklinde olmalıdır.
Bebeğinizin sizin yiyeceklerinize ilgi göstermesi, sizi yemek yerken izlemesi yiyeceklere uzanmaya çalışması, hatta kimi zaman ağzını oynatması en önemli işaretlerden biridir. Süte olan ilgisinde bir azalma gözlemliyorsanız bu da ek gıdaya başlamaya hazır olduğunun bir işareti olabilir.
Bebekler 4. aydan itibaren oturmaya başlar. Bebekler zaman geçtikçe fiziksel olarak güçlenmeye başlar ve fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilecek fiziksel gelişime ulaşırlar. Bebekler oturmak istediklerini yüzüstü yatarken belli eder.
5 AYLIK BEBEK KAÇ CC MAMA YEMELİ
Ek gıda almaya başlayan bebekler bir öğünde 200 ml olmak üzere günde 4-5 defa mama yiyebilirler. Anneler ek gıdaya geçiş döneminde mama saatlerini kendileri ayarlarlar.
Küçük bir tencereye doğranır. Üzerine yıkanıp süzülmüş pirinç ve 1 ,5 su bardağı su ilave edilir. Sebzeler yumuşayıp piştiğinde ocaktan alınır. Blenderdan geçirilerek ılıdığında bebeğe yedirilir.
Meyve Püreleri
Püre yapmak için cam rende veya çırpıcı/karıştırıcı kullanılabilir. Meyveler tek tek püre yapılabileceği gibi, 2–3 çeşit meyve (mesela şeftali, elma veya armuda muz eklenebilir): Kilo alımı yavaş olan bebeklerde İçine 60 ml biberon maması, 1–2 bebe bisküvisi katılarak tat ve lezzeti arttırılabilir.
5 aylık bebek nasıl beslenir? Bebekler bu ayda 2 tatlı kaşığı ile başlayıp sonradan artırmak şartıyla mevsim meyvelerinin suyunu içebilirler. 5. ayın sonlarına doğru meyve püresi de verilmeye başlanabilir.
5 aylık bebekler bazı temel sesleri çıkarmaya başlar, aslında sesleri taklit ederler. İsmi söylendiğinde bakabilir, karın üstü hareketi (tummy time) yapıldığında başını dik tutup, olduğu yerde dönmeye başlayabilirler. Ayaklarını keşfetmeye başlar ve ayak parmaklarını ağzına götürebilirler.
Bebeğinizi yeni bir gıdayla tanıştırdığınızda 3 gün boyunca başka bir gıda vermemelisiniz. Bir de ilk verilen gıda 1-2 tatlı kaşığı kadar az olmalı, daha fazla verilmemelidir. Zira bebeğin temel beslenmesi anne sütü olarak devam ettiği için aç kalma riski yoktur. 3 gün boyunca bu gıdadan azar azar devam edilir.
Meyvelerimiz iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulup küp küp doğranır. Küçük bir tencerede üzerini geçecek kadar su ilave edilir. Meyveler yumuşayınca blendrdan geçirilir. Kıvamı size katı gelirse biraz daha su ekleyebilirsiniz ben de ekledim.
Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.
Böylece bebeğin gelişimi takip edilir. 5 aylık kız bebeklerin bu dönemdeki boyu, 57 ila 70 cm. uzunluğunda, ağırlığı 5000 ila 8700 gr. aralığında ve baş çevresinin ortalama 42 cm. olması beklenir. 5 aylık erkek bebeklerin boyunun 58 ila 70 cm. ağırlığının 5100 ila 9000 gr. aralığında ve baş çevresinin ise 42 cm. olması ...
Ek gıda döneminde çoğu zaman anneler muhallebi yerine ikindi öğününü yoğurttan yana kullanmaktadır. Ek gıda döneminde bebeğin tanıştığı her yeni gıda gibi 3 gün aralıkla sadece 1 çay kaşığı miktarında başlayıp herhangi bir alerjik reaksiyon görülmezse yarım ile tam çay bardağı seviyesine çıkılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri